Fri frakt över 690 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Växtbelysning - guide för val av lampa

SunBlaster LED växtlampa ramp - LS
 
SunBlaster LED växtlampa ramp - LS
 
Dagens effektiva växtlampor har revolutionerat hobbyodlingen. De ger odlingslust året om! Med denna guide kan du välja vilken lampa som passar bäst för ditt behov: övervintring, frösådd, odling, stödbelysning eller en kombination?

Vi vet att det är svårt att hitta rätt i djungeln av alla lampor. Wexthuset har sveriges största sortiment av växtbelysning och vi hjälper dig gärna att välja. Dra dig inte för att fråga oss om växtbelysning.

Vad ska din växtbelysning användas till?

Hur mycket och vilken slags ljus växten behöver beror på vilken fas den är i och vilken typ av växt det är. Med växtlampan blir din vinterodling flexibel – du kan odla var som helst och flytta runt odlingen. Plantorna blir frodigare och klarar angrepp bättre. Du kan skörda salladsgrönt på vintern och övervintra citronträd.
Växten mår bäst av ljus 12-16 timmar om dygnet men det måste vara mörkt minst 4-5 timmar. Också växter behöver vila. 

Växtbelysning för övervintring

Primula Nova växtlampa över olivträd - LS
Olivträd under Primula Nova Winter.
 
Syftet är att växterna ska gå ner i varv och inte lockas att växa och bli gängliga. Här behövs en lampa som ger ett vitt eller kallvitt ljus och som inte utstrålar värme. Vårt sortiment för detta syfte hittar du i Växtbelysning för övervintring.
Ju varmare en växt står, desto mer ljus krävs för att växten inte ska bli tanig. Övervintring av "medelhavsväxter" som citrus, pelargoner eller oliver i vanliga rum behöver mycket ljus. 
Därför är det bästa att försöka hitta en så sval plats i hemmet som möjligt, ner till 5-12 grader. 
Ett riktvärde är 10-12 timmars ljus om dygnet, längre och längre fram mot våren. 

Växtbelysning för trivselljus

Sunlite växtlampa för tillskottljus för fredskalla - LS
Växter som står mörkt eller längre in i rummet behöver tillskottsljus för att trivas. Här Sunlite växtlampa med teleskopstativ.
 
Prydnadsväxter inne i rummen måste få tillskottsljus för att orka må bra. Vi har många fina armaturer i Växtbelysning för prydnadsväxter, som passar detta syfte. Man ser vilken effekt denna ljusterapi har på växterna som riktigt piggnar till.
 
Välj en lampa med ett behagligt ljus i det varmvita spektrat så det inte upplevs konstlat. Detta ljus har ungefär samma sammansättning som det naturliga solljuset och ger ett trevligt sken.

Växtbelysning för frösådd och odling 

Här behöver ljuskällan vara nära, helst 10-20 cm ovanför plantorna.  Vi har ett stort sortiment av växtlampor för odling och frösådd.

 

odling av sticklingar och frösådd med växtlampa
Frösådder och sticklingar behöver bra växtljus för att bli kompakta och fina. Här under lampan Lightwave 4 x 54 watt, en av våra mest populära lampor för odling och uppdragning av plantor.

 

Tillväxt sker under hela dygnet men främst under morgontimmarna. Välj en lampa som ger ljus i hela fotosyntes-spektrat (seartikeln Fakta om växtbelysning). Ljuset är varmt vitt eller drar mot ljusrosa. Det är också lämpligt för växter i hydrokultur och andra odlingssystem där man vill skörda under vintern. 
12-16 timmars ljus är lagom för frösådder och sticklingar. 

Olika lampor för växtbelysning

Olika lamptyper för LED växtbelysning
Olika slags belysning. Till vänster LED-dioder som riktar ljuset rakt ner. I mitten en lampa med skärm som begränsar träffytan. Till höger en växtlampa utan skärm som sprider ut ljuset så att bara en liten del träffar växterna.

LED för växtbelysning

 

LED-lampor passar för all slags odling. De är extremt energisnåla och har god ljuskvalitet som ger optimal fotosyntes och därmed god tillväxt. De avger dessutom ingen strålningsvärme och har lång livslängd (upp till 50 000 timmar), men är dyrare än andra lampor. Med LED räcker 30 W till knappt 1 kvm, jämfört med minst det dubbla för andra slags lampor.


LED betyder Light Emitting Diod. Varje lysdiod sänder ut ljus i en riktning med bara en slags färg. Man kan mixa olika slags dioder för att skräddarsy behovet för växten. En del LED-lampor kan också, till skillnad från andra ljuskällor, skifta färg. Det gör att man kan använda samma lampa till flera olika slags odling genom att ändra ljussammansättningen. Eftersom ljuset riktas rakt fram behövs egentligen ingen reflektor, mer än om man inte vill störas av ljuset när man vistas i samma rum.

LED-lamporna är miljövänliga, innehåller inga skadliga ämnen som bly, kvicksilver eller halogengas och sänder inte ut ultraviolett strålning. 90% av ledlampornas energi omvandlas till ljus och bara 10% till värme.
Utvecklingen inom växtbelysning är mest fokuserad på LED-belysning. Förut blev LED-dioderna varma och behövde kylas ner med en liten fläkt, men i moderna lampor har man löst detta. Lampornas prestanda anges allt oftare i enheten mikromol per watt (µm/W), som anger hur mycket ljus som avges i det spektra som växten behöver för sin fotosyntes.
 
 

Lysrör för växtbelysning

Dessa lampor passar för övervintring och uppdragning av växter. Vanliga lysrör är långa medan kompaktlysrör (lågenergilampor) inte är mycket större än en vanlig glödlampa. De passar i en vanlig sockel (E27) och kan användas i alla armaturer där de får plats.

De lysrör vi rekommenderar för växter har en färgtemperaturen på 6500 kelvin. Det ger ett kallt, vitt ljus som lämpar sig för uppdrivning av växter.
I vissa armaturer kan man sätta in lysrör med färgtemperaturen 2700 kelvin. Det ger ett varmare ljus i det röda färgspektrar som gynnar knoppsättning och blomning.  

Rekommendationen för tillräcklig effekt är 60-200 W per kvadratmeter – betydligt mer än vad som behövs för en LED-lampa. Är antalet watt lägre behöver lampan vara tänd längre.
Lysrör placeras helst nära växterna, 20-40 cm för odling och 40-50 cm för övervintring. Det är praktiskt om man lätt kan ändra hur högt eller lågt armaturen hänger.
OBS! Fr.o.m hösten 2023 fasas denna typ av lysrör ut från marknaden. Dessa ersätts av LED-lampor med motsvarande fäste och prestanda som kan användas i samma armatur som lysrören.

Högtrycksnatrium och metallhalogenlampor för växtbelysning

Passar för övervintring och allmän växtbelysning. De är på väg att fasas ut till förmån för energieffektiva LED-lampor.

Men för den som odlar eller övervintrar i ett stort, svalt utrymme kan de vara bra. Många professionella odlare använder dem. De ger ett ljus i det varmgula spektrat och täcker upp till 10 kvadratmeter. Nackdelen är att lamporna är tunga, drar mycket el och avger mycket värme. Därför passar de inte i små utrymmen.

Fler tips för växtbelysning

Spridning av växtlampa beroende på avstånd till växten
Förutom ljusets karaktär, är avståndet till växterna det mest avgörande för lampans effekt. Dubbelt avstånd ger bara 1/4 så mycket ljus, samtidigt som en fyra gånger större yta träffas av ljuset.
  • Ljuset avtar med kvadraten på avståndet. Om man dubblerar avståndet så når bara 1/4 del så mycket ljus växterna. Det är därför viktigt att lampan kan hänga så nära som möjligt utan att bränna bladen. Använd gärna någon slags reflektor av folie eller skärmar, så att ljuset hamnar på växterna och inte går förlorat åt sidorna. För LED-lampor behövs ingen reflektor då detta ljus redan är riktat rakt fram. För LED-lampor med reflektor har denna mer en estetisk funktion, om man odlar i samma rum som man vistas i och inte vill bländas av ljuset.
  • Med en timer regleras belysningen smidigt. Ju varmare, desto längre behöver lampan vara tänd. På hösten och våren kan det naturliga ljuset räcka till mitt på dagen. Då kan timern ställas så att den har två belysningsperioder; förmiddag och kväll.
 
Här kan du läsa mer om Fakta om ljus.
I vår Guide för ljusmätning förklaras vad lampfabrikanternas termer betyder.
 
 
 
Foto: Linda Sandström, Lena Ljungquist m fl.
Illustationer: Linda Sandström.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.