Just nu: 20% på perennfröer
Fakta & Råd

Skötsel av hibiskus

Hibiskus med rosa dubbel blomma
Hibiskus! Bara namnet har en exotisk klang och det är verkligen en exotisk växt samtidigt som den med lite omvårdnad och omtanke kan trivas och bli magnifik hemma hos oss som krukväxt.
 
Hibiskus med dubbla rosa blommo
 
De hibiskusar som är vanligast här hemma kallas tropisk hibiskus. Det kan man säga är en sammanfattning av flera arter där Hibiscus rosa-sinensis som betyder kinesisk ros nog kan sägas är vanligast.
 
VItblommande fjäderhibiskus
Snövit hibiskus 'Dainty White'.
 
Rödblommande fjäderhibiskus
Läckert röda 'Snow Queen' med vitbrokiga blad.
 
Andra arter vi också gärna odlar här hemma är fjärderhibiskusen, H. schizopetalus, silverhibiskus H. arnottianus och rodrigueshibiskus H. lilliflorus och korsningar mellan dessa arter som t.ex Hibiscus × archeri, en korsning mellan H. rosa-sinensis och H. schizopetalus.
Hibiskusen kommer ursprungligen från tropiskt klimat där den växer vild. Främst känner vi den kanske mest som solitär eller häckväxt i medelhavsområdet.
 
Det finns även en art som kan odlas utomhus i de mildaste zonerna i Sverige, så kallande frilandshibiskus, H. syriacus. För den gäller andra skötselråd.

Hibiskusens blommor

Något som är lite tråkigt med hibiskusen är att blommorna oftast bara varar i ett dygn, men det står man gärna ut med eftersom de är så spektakulära. Trivs den så får man dessutom nya blommor mer eller mindre hela tiden så det finns alltid något att njuta av.
 
Vitblommande hibiskus med vinröd mitt
Vitblommande hibiskus med vinröd mitt
 
Hibiskus med enkel rosa blomma
Hibiskus med enkel, rosa blomma
 
Hibiskus med enkel röd blomma
Hibiskus med enkel röd blomma
 
HIbiskus med röd blomma och gula kanter
HIbiskus med röd blomma och gula kanter
 
Gulorange Hibiskus 'Weekend'
Gulorange hibiskus 'Weekend'
 
Mest vanligt är enkla blommor men det finns också en hel del sorter som har dubbla blommor. Färgerna varierar från vitt och gult till mörkaste vinrött. Även toner åt svagt blått till lavendellila förekommer. De kan vara enfärgade, men lika vanligt är blommor med avvikande färg i mitten och/eller i kronbladens kanter.
 
 

Att välja en bra planta

Börja med en stickling

Hibiskus är en ganska tålig och lättodlad växt. Allra enklast att lyckas med hibiskus är att börja med en mindre planta eller rotad stickling.
Det är något jag verkligen rekommenderar. Urvalet av sorter att välja bland är så mycket större om man letar lite på nätet eller söker efter hibiskus på olika plantmarknader där privatpersoner säljer sina växter.

En sådan planta är mycket lättare att få att trivas hemma hos dig. Plantera i lagom stor kruka och ställ ljust. Följ i övrigt skötselråden längre ner på sidan.

Köpa en färdig hibiskus

Färdiga, blommande exemplar av hibiskus som man köper i blomsterhandeln kan däremot vara en utmaning. De är i stort sett alltid behandlade med kemikalier som gör att de får ett tätt och kompakt växtsätt. Denna behandling kan sitta i under flera år och gör att plantan inte kommer igång att växa ordentligt förrän medlet gått ur. Då blir den snart lika reslig som sina ‘friodlade’ kollegor. Dessa kompakta 'köpe-hibiskusar' har också behandlats enligt konstens alla regler med perfekt belysning, perfekt bevattning, perfekt luftfuktighet och perfekt näringssammansättning för att de ska vara så fina som möjligt inför försäljningstillfället. Något som självklart är trevligt då de visar sin finaste sida med frodiga blad. blommor och en massa lovande knoppar.
När du sedan tar hem din fina nyinköpta hibiskus drabbas den av en smärre chock av omställningen från den ‘perfekta’ uppväxtmiljön till  ditt troligen relativt mörka, och definitivt mycket torrare klimat där hemma. 
 
Tyvärr är det ganska vanligt att en sådan hibiskus drabbas av spinn eller löss eftersom immunförsvaret blir nedsatt av en sådan omställning.
 
Det är lättare att lyckas med nyinköpta plantor på senvåren och sommaren eftersom den då får en bättre start med mer naturligt ljus. Övriga tider på året är det betydligt svårare.
 
Men har du köpt en sådan hibiskus ska du inte ge upp! – Det är vanligt att blad gulnar och faller av. Många knoppar orkar inte öppna sig utan torkar in och faller, men den behöver bara lite extra ompyssling för att vänja sig att stå hemma hos dig.

Placera den ljust

Låt plantan stå så ljust som möjligt utan att exponeras för starkt solljus. Vintertid är det verkligen en fördel om den kan få tillskottsbelysning av en riktig växtlampa för att vänja sig vid sitt nya hem.

Öka luftfuktigheten

Det är jätteviktigt för att många av våra vanliga krukväxter ska må bra och stärker motståndskraften mot ohyra. Särskilt spinn trivs när luften är torr.

Vattna lagom.

Det är lätt att tro den har fått för lite vatten när blad och knoppar torkar och blir gula, men förutom chocken av att flyttas till en ny miljö kan gula blad och knoppar också vara ett tecken på att en växt har fått för mycket vatten! Känn med fingret i jorden så vet du.
Om alla knoppar fallit, eller när den har blommat över bör den planteras om. Den jord de växer upp i hos odlarna är avsedd för de automatiska underbevattningssystem de använder och är ofta inte av den kvalitet som är optimal för hibiskus på det sätt vi vattnar hemma. Använd blomjord med inblandning av sand för bra resultat.

Följer du dessa råd får du en jättefin planta som växer och blommar med undersköna blommor under många år framöver.
 
ads
 

Skötsel av hibiskus i kruka

Placering

Hibiskus vill stå varmt och ljust. Inomhus trivs den bäst i ett fönster mot söder eller väster.
Sommartid mår den väldigt bra av att stå utomhus på skyddad plats med inte allt för stark sol.

Jord – omplantering av hibiskus

Hibiskus vill ha humusrik jord som inte är för kompakt. Använd blomjord av bra kvalitet som gärna innehåller en del sand. Blanda gärna i små lecakulor, perlite eller fint grus så att jorden blir ordentligt lucker och släpper igenom syre.
Bästa perioden att plantera om är tidig vår innan den sätter igång att växa ordentligt.
 
Det är inte alltid plantan behöver en större kruka utan det avgörs av hur stora rötterna är. Skaka och slå jordklumpen försiktigt mot handen och avlägsna gammal jord som lätt faller av.
Ser man döda, sladdriga rötter så klipper man bort dem med en ren sax eller sekatör.
 
Om rötterna inte fyller krukan kan den sitta kvar i sin kruka som fylls på med ny jord, annars väljer man en kruka som är en eller ett par storlekar större.

Vattning av hibiskus

Bevattning av hibiskus
 
Hibiskus behöver vattnas regelbundet, men man får inte låta rötterna stå i vatten. Låt gärna jorden torka upp lätt mellan vattningstillfällena.

Näring till hibiskus

Under tillväxtperioden, ungefär mellan mars till oktober, vill hibiskusen ha regelbunden näring. Vattna med näring en gång i veckan eller med halv näringsdos två gånger i veckan.
Välj en krukväxtnäring av bra kvalitet. Vintertid kan man ge en halv näringsdos med krukväxtnäringen eller full dos Formulex varannan vecka.

Beskära hibiskus

Hårt beskuren hibiskus
 
Hibiskus beskärs för att få en finare form, om den blir för stor och för att gynna knoppsättning.
Hibiskusen blommar på årsskotten, de grenar som växer fram under året. Därför kan det vara klokt att beskära den på hösten i slutet av tillväxtperioden eller tidigt på våren innan den satt igång att växa igen. Då klipper man inte bort spirande blomknoppar i onödan.
Klipp in grenarna ca 1/3 och putsa eller beskär vissa grenar hårdare för att få en fin form på plantan.
Om en hibiskus blivit allt för stor och gänglig ska man inte vara rätt att  beskära den väldigt hårt. Nya fina skott växer ut till våren och man får en fin planta igen.
Du kan också föröka hibiskus genom att ta sticklingar
 
 

Ohyra på hibiskus

Hibiskus som står inomhus drabbas lätt av spinn och ibland också av löss. Det bästa sättet att förebygga ohyra är att se till så att växten mår så bra som möjligt eftersom den då har mycket bättre motståndskraft mot olika typer av skadegörare och sjukdomar.
Enklaste sättet att hjälpa dem motstå spinn är att hålla hög luftfuktighet kring plantan. Man kan duscha den ofta eller så kan man ställa en skål vatten bredvid plantan. Då bildas ett fuktigt mikroklimat som gör större nytta än man kan tro.
Själv har jag vackra flaskor och behållare i fönstret runt växterna som jag fyller med vatten. Med hjälp av dem höjer jag luftfuktigheten lokalt samtidigt som det är lätt att hälla på en liten skvätt vatten direkt om en planta ser ut att sloka.

Övervintra hibiskus

Hibiskus gillar inte allt för mycket kyla. Blir det under 8 grader börjar de få det tufft och risken för att den drabbas av mögelangrepp eller ta skada på annat sätt är överhängande.
Allra bäst klarar de sig i rumstemperatur eller strax där under och får de lite växtbelysning också blir de jättefina och blommar även under den mörka årstiden.
 
Foto: Lena Ljungquist
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.