Fri frakt över 599 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Växtbrist i Europa

Färdig häck på väg från plantskola till kund
Plantskola med odling av perenner
Växtförökning på plantskolan är ett hantverk.
 
Sedan ett par år har efterfrågan på växter ökat i hela Europa samtidigt som tillgången har minskat. Detta gör att många växtslag kan vara svåra, eller närmast omöjliga att få tag på just nu. Pandemin har påverkat många odlingar där nedstängningar bidragit till minskade volymer i odling, men det finns flera anledningar till den minskade tillgången.
Växter kan man inte bara "producera". Träd och buskar av olika slag, men även perenner tar tid på sig att utvecklas. Det innebär att det under perioder framöver fortsatt kommer att vara problem med tillgången. Särskilt berörs fruktträd och bärbuskar, men det är även brist på många andra växtslag.
 
 

Brist på växter – orsaker

Bokhäck som växer i plantskolan
Det tar minst fem år för en bokhäck att bli så här stor och salufärdig. När efterfrågan plötsligt ökar tar det tid för plantskolan att "växa ikapp".

Det har varit stor brist på plantskoleväxter i hela Europa under några år. Det har flera orsaker.
 • Stor efterfrågan. Trädgårdsnäringen i Sverige och i hela Europa har inte förutsett det stora, ökade intresset för odling och trädgård. Denna ökning började redan för ett tiotal år sedan men har fullständigt eskalerat under coronapandemin.
  Störst är bristen på fleråriga trädslag som fruktträd och häckväxter. Förökning och produktion av träd på plantskolan är ett kvalificerat hantverk. Det tar minst fyra år att få fram ett salufärdigt fruktträd. Först ska sorten okuleras på en grundstam, det ska planteras, beskäras och sedan växa till sig och få en 2-årig krona. En del träd odlas vidare till större, 5-6 år gamla träd och stammas upp till kronträd. 
 • Klimatet har ställt till det. Odlare i både Sverige och Europa drabbades hårt av den svåra värmeböljan 2018 med vattenbrist, bevattningsförbud och dålig tillväxt i plantskolan. Sträng kyla långt fram på vårkanten flera år i rad har också bidragit till missväxt och ett lägre utbud av växter på marknaden.
 • Sjukdomar. Det varmare klimatet har inneburit ett större sjukdomstryck från framför allt svampsjukdomar på jordgubbar, prydnadsbuskar och träd. Hallon har drabbats av nya virussjukdomar. Samtidigt har användningen av bekämpningsmedel kraftigt begränsats. Detta sammantaget har också kraftigt decimerat tillgången. 
 • Generationsskifte i svenska plantskolor. Sveriges största plantskola, Granquist, upphörde för två år sedan. Det bidrog till ett stort bortfall av svenska plantskoleväxter.
ads
 

Råd till kunder vid brist på växter

Elisabet Martinsson på elitplantskationen
Elisabet Martinsson är chef på Elitplantstationen som tar fram friska, svenskodlade plantskoleväxter. Bristen är enorm i hela landet - men de jobbar för att odla ikapp!
 
Vi gör vårt bästa för att kunna erbjuda ett brett plantskolesortiment, men drabbas likt alla andra av den minskade tillgången på växter och gör vårt yttersta för att vi framåt ska få ökad tillgång till de växter som vi vet efterfrågas. Vi vet att hela branschen har liknande problem och om en växt är slut hos oss är chansen att den finns hos någon annan relativt liten tyvärr.

Det som är positivt för framtiden är att plantskolorna jobbar för högtryck för att ”växa ikapp” - de ser positivt på framtiden och vågar investera tack vare det ökade odlingsintresset.
Om den eller de växter du tänkt köpa är slut eller tillfälligt slut har vi följande tips till dig:
 • Ha tålamod. De efterfrågade sorterna kommer tillbaka! Under sensommaren och hösten är sortimentet som störst, då plantorna hunnit växa till sig under sommaren.
  Vi bokar upp så gått det går, men eftersom det är levande material är det svårt också för plantskolan att garantera i vilken takt och mängd de kan leverera. Inom något år finns begärliga växter åter att tillgå under hela planteringssäsongen.
 • Boka upp växter i förväg när du ser att vi har dem på ingång i e-butiken.
 • Välj en annan, likvärdig sort. För det mesta finns minst lika fina alternativ – fråga gärna vår kundtjänst om förslag eller kika runt på vårt sortiment här på websidorna. 
Foto: Karin Elmberg
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2023 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.