Vårstädning upp till 50%
Fakta & Råd

Skötselråd för perenner

Rabatt med perenner och lökvaxter
Rabatt med perenner och lökvaxter
Perrenner är i regel lättskötta växter om valet är det rätta för platsen. Kombinera med lökväxter för en lång blomsäsong.
 
En tjusig perennrabatt drar blicken till sig. Med några enkla råd får du rabatten att prunka. Kämpa inte i motvid med växtval som egentligen inte passar jorden eller läget. Det finns vackra sorter för precis alla lägen!
Läs här om planteringsråd för perenner. 
 
1. Vattna nyplanterat ordentligt så att du ser att de kommer igång att växa och har etablerat sig. Därefter bara vid långvarig torka. Vattnar man för mycket bildas bortskämda, ytliga rötter som inte gynnar växtkraften.

2. Låt perennerna vissna ner ifred på hösten. De vissna växtresterna fungerar som ett vinterskydd.  Putsa dem sedan till våren. En del sorter klipps tillbaka efter blomningen för att kunna blomma om senare på säsongen, som binka och löjtnantshjärta. Andra klipps tillbaka efter blomningen för att ge en fin grönska, som riddarsporre.
 
 

3. Ge en liten gödslingsgiva varje vår. Övergödsla inte, ett rejält lager kompostjord är ofta tillräckligt. Perenner som inte blommar utan bara ska växa vegetativt kan få några givor kvävegödsel som hönsgödsel, gräsklipp eller nässelvatten. Hit hör funkior och marktäckarna skugggröna och vintergröna.

4. Många perenner mår bra av att delas och planteras om med några års mellanrum. Dela vårblommande perenner efter blomningen och sommarblommande perenner på våren eller efter blomningen. Passa då också på att grundgödsla jorden på nytt och rensa bort rotogräs. Till perenner som inte delas hör pioner, brudslöja, astilbe, funkia, vallmo och Mose brinnande buske.

5. De flesta perenner är härdiga i hela landet, åtminstone där det kommer ett rejält snötäcke som isolerar. Barfrost är det största hotet. Det kan undvikas med täckning av löv, granris och växtrester. En god dränering eller upphöjd rabatt bidrar till bättre övervintring.
 
Foto: Karin Elmberg
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.