De två-åriga växterna hör till täppans charmörer. De tjusiga blomspirorna känns igen från den romantiska torpträdgården, flera är gamla kulturväxter.

Två-åringarna, som bildens stockrosor, har flera strategiska knep för att överleva i karga miljöer som i gatstenen.
Med sin slösande självsådd sprider sig dessa växter och slår sig ner lite varstans.
Två-åriga växters botanik
De två-åriga växterna kallas bienner. De fullbordar sin livscykel på två år. Första året gror fröet och växter till en liten planta, en bladrosett med kraftigt rotsystem. Andra året blommar plantan och sätter rikligt med frön som faller till marken för att gro nästa år.

Med ett kraftigt rotsystem och riklig självsådd har två-åringarnas överlevnadsstrategi blivit en framgångssaga. Här kungsljus.
Denna strategi har visat sig vara en framgångssaga. Tack vare ettårs-plantans kraftiga rötter (flera har en djup pålrot), kan växten söka vatten på djupet och lagra energi inför kommande års kraftsamling, att blomma och sätta frö. Därför hittar vi många av dessa livskraftiga växter i torra miljöer som ruderatmarkernas grusiga, magra jordar och stenlagda gatumiljöer där de inte har någon konkurrens.
Odlingsråd för två-åriga blommor
Biennerna hör till våra mest odlingsvärda blommor som odlats i hundratals år. När de väl etablerat sig i trädgården är de självgående och otroligt lättskötta. De bidrar också till en bedagad charm då de slår sig ner lite här och var.
I bortglömda utmarker ser man ofta kungsljus, fingerborgsblomma och judas penningar skvallra om att det en gång funnits en torpträdgård på platsen.
- Så biennerna direkt på växtplatsen från sensommar till senhöst, eller under vårmånaderna. De kan också förodlas inomhus under våren.
- Välj en solig plats i väldränerad jord.
- De små fröna är ljusgroende och ska inte täckas. I äldre trädgårdar händer det att man får en oförklarlig explosion av fingerborgsblommor när man gräver i en rabatt. De små fröna har legat och väntat på ljuset i decennier – och gror till slut när jorden vänds upp!
- Lär dig känna igen den lilla bladrosetten så att denna inte rensas bort! Den ska ju ge nästa års blomning.
- Om du vill flytta en ett-årsplanta: gräv djupt, gärna med grep, så att du får med hela rotsystemet.
- Det är lätt att ta frön av två-åringarna. Avvakta tills fröhuset är brunt och fröna torra, men förekom att de flyger iväg på egen hand. Sprid dem sedan där du önskar, eller så dem i kruka. Beroende på hur stor genetisk variation som fröet bär med sig, kan den nya fröplantan vara en avbild av moderplantan, men också bli något helt annat - det är tjusningen med självsådder.

Stockrosens frökapsel är rund med fröna vackert samlade i en krans. Rätt tid att samla fröna är precis när den skyddande kapseln öppnar sig, som på bilden.
Känn igen två-åringarna
Lär dig känna igen den lilla årsgamla bladrosetten så att den inte blir offer för rensjärnet.
Fingerborgsblomma, Digitalis pururea

Fingerborgsblomman är en gamla medicinalväxt från vilken man fortfarande utvinner glykosider för hjärtmedicin. Har odlats i Sverige sedan medeltiden. Finns många framkorsade sorter, här hittar du vårt sortiment..
Blommar: juni-juli
Höjd: 150-200 cm
Blommar: juni-juli
Höjd: 150-200 cm
Purpurklätt, Lychnis coronaria

Purpurklättens blommor strålar självlysande i magenta mot de grådaggiga bladverket. ’Alba’ är en vit sort.
Blommar juni-september
Höjd: 40-80 cm
Blommar juni-september
Höjd: 40-80 cm
Kungsljus, Verbascum

Vanligt kungsljus, Verbascum thapsus.
Det finns flera odlingsvärda arter och sorter. Den vanligaste och vilt spridda är vanligt kungsljus, V. thapsus.

De förädlade trädgårdssorterna, som ’Cotswold Beauty’ har en mindre luden, ofta sågtandad bladrosett.
Blommar juni-september
Höjd: 150-200 cm
Höjd: 150-200 cm
Gyllenlack, Erysimum cheiri

Gyllenlack är en gammal kulturväxt som lite fallit i glömska. Blommorna finns i flera färgställningar av gult, orange och rött och doftar fantastiskt. Trevlig då den blommar tidigt på säsongen.
Blommar: april-juni
Höjd: 30-60 cm
Stockros, Alcea rosea

Stockrosorna är riktiga klassiker som man ofta ser i sagolika gatumiljöer. Har odlats i Europa sedan 1200-talet! Här hittar du vårt frösortiment.
Blommar: juli-september
Höjd: 150-200 cm
Höjd: 150-200 cm
Borstnejlika, Dianthus barbatus

Borstnejlikorna är underbara, doftande blommor som är fina och hållbara i buketter. Finns många trevliga sorter som du finner här.
Blommar: juli-september
Höjd: 30-60 cm
Judaspenningar, Lunaria annua

Judas penningar hör till månviolerna, Lunaria, som fått sitt namn efter fröställningen, vars skiljevägg bildar en rund, halvt genomskinlig cirkel. Luna är latinska namnet för måne. Vackra, väldoftande blommor, fina i buketter. De florstunn, silverskimrande fröställningarna är fina som eterneller.
Blommar: maj-juni
Höjd: 60-100 cm
Blommar: maj-juni
Höjd: 60-100 cm
Pensé, Viola x wittrockiana

Penséerna är inte lika hårdföra och villiga till självsådd som övriga i detta gäng, men är likväl två-åriga. Det händer att köpta plantor självsår sig och då är det trevligt om de tas om hand. Eftersom penséer har en stor genetisk variation kan fröplantan bli en spännande överraskning, helt olik moderplantan. Likaså är det roligt att så egna penséer. Vårt stora frösortiment hittar du här.
Blommar: mars-juni
Höjd: 30-50 cm
Blommar: mars-juni
Höjd: 30-50 cm
I skamvrån – lupinen

Tyvärr döljer sig en ulv i fårakläder i det här gänget – lupinen. Den hör till de kvävefixerande ärtväxterna och har därmed tre stora konkurrensfördelar: stor fröspridning, pålrot och fixar egen näring ur luften. Detta gör lupinen till en kraftigt invasiv art som konkurrerat ut många av våra inhemska örter i den vilda floran. Det latinska namnet syftar på just detta, lupus=varg.
Det pågår därför ett stort arbete att försöka utrota lupinen från naturen. Du kan hjälpa till genom att undvika att odla lupiner i trädgården. Det är nämligen lätt hänt att fröna slinker iväg och hamnar i det vilda. OM du ändå inte kan motstå: se till att klippa av blomstängeln genast efter att floret är över och släng i soporna.
Foto: Karin Elmberg och Jörg Hempel.