Fri frakt över 690 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Plantera liljor

Rosa lijor i rabatt - px

Rosa liljor i rabatt - px

 

Liljorna hör till trädgårdens mest sägenomspunna blommor. En enda lilja i en vas sprider en sensuell doft i hela hemmet.

De kan bli långlivade i trädgården om de planteras med omsorg. Liljelöken består av flera uppsvällda fjäll. Rötterna kommer både från lökbotten men också längs den underjordiska stammen, därför planteras liljor riktigt djupt.

 

Plantera liljelökar

  • Liljor kan planteras både på våren och på hösten. Våra lökar till liljor förvaras svalt och mörkt, därför är de i gott skick när de kommer hem till dig. Lökar som hänger länge i butiker torkar snabbt ut, det gäller särskilt små lökar. Om du inte kan plantera direkt, lägg påsen i kylskåpet tills det är dags. Plantera senast i oktober så att liljelöken inte utsätts för alltför sträng kyla.
  • Alla lökväxter trivs i lucker jord, stående fukt är fienden nummer ett – då ruttnar löken. Se därför till att marken är väldränerad, en sluttning kan vara en perfekt plats. Är jorden kompakt kan den luckras upp genom att blanda in barkmull eller luftig kompost. Eftersom många liljor gillar en lite kemiskt sur jord är barrkompost en perfekt jordförbättrare. Undantag är krollilja, tigerlilja och kungslilja som också trivs i kalkhaltig jord med högre pH.
  • Välj en ljus, varm plats, men som ändå ger lite markfukt under våren då liljan sätter igång att växa. Liljor trivs med marktäckande grannar som bidrar till att behålla lite fukt kring rötterna.
  • Alla liljor är härdiga till zon 2, i kallare trakter behöver vissa arter skyddas med vintertäckning som luftig barkmylla eller granris. Eller odla i kruka (se nedan) som ställs frostfritt vintertid.
 
Rötter på liljelökar - x
Liljelöken består av uppsvällda fjäll. Rötterna kommer både från lökbasen och från den underjordiska stammen. Därför trivs liljan att planteras djupt.
 
  • Plantera ca 20 cm djupt, eller fyra gånger så djupt som lökens höjd. Undantaget är madonnaliljan som vill växa grundare, strax under jordytan. 
  • Vattna efteråt så att löken får ordentlig kontakt med jorden.
  • För långvarig och återkommande blomning behöver liljelöken gödslas kommande säsonger. Det görs när löken är i tillväxt, under våren och sensommaren. Strössla ut benmjöl, lökgösel, eller komposterad kogödsel som är rik på fosfor och kalium.
 
När blomningen är över knipsas den vissna blomman av, om du inte redan tagit in blomman i vas.  Detta är viktigt för att all energi går till löken och framtida blomning, i stället för att bilda frön. Sommartid vilar liljelöken och trivs med att ha det torrt och varmt. En bra plats är i det silande ljuset under luftiga lövträd. De multnande bladen på hösten ger sedan en perfekt mylla åt liljelöken.
 
ads
 

Plantera liljor i kruka

Liljorna trivs perfekt i kruka. Men de är mer utsatta för kyla, säkrast övervintras krukan svalt men frostfritt.

 

  • Välj rejäl krukstorlek, minst 12 liter, så att liljerötterna får svängrum. Se till att krukan har hål i botten för god dränering om den ska stå under bar himmel. 
  • Bottna med ett rejält dräneringslager av kottar, lecakulor eller dylikt. Fyll på med grusblandad, mullrik jord. Gärna uppblandad med barr-förna som sänker pH. Första säsongen har löken med sig all näring i ”bagaget” men ska lökarna leva vidare i krukan behöver du gödsla med benmjöl, komposterad kogödsel eller lökgödsel nästa säsong.
  • Plantera gärna 3-4 liljelökar ihop, så stöttar de varandra. Samplantera också med andra lökväxter som kommer tidigare på säsongen och någon marktäckande perenn som alunrot eller murgröna. 
  • Skydda krukan från kyla vintertid, men låt den stå ute under hösten så att lökarna rotar sig innan vintern kommer. Bädda då in krukan i isolerande material som bubbelplast eller ställ krukan på en sval, frostfri plats. Glöm sedan inte att ställa fram krukan när den stränga kylan släppt taget!
 
Lökar till liljor kan du i säsong köpa i vår webshop.
 

Foto: Karin Elmberg och POM m fl.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.