Fri frakt över 690 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Tidlösa - odla och plantera

Tidlösa i rabatt - LS
Tidlösa, Colchicum autumnale är en lite ovanlig och spännande knölväxt som blommar på hösten med blommor som påminner om den hos krokus. Inte att förväxla med höstkrokusen Crocus speciosus som blommar samtidigt.
 
Rosa tidlösa, Colchicum autumnale

Tidlösan är en lättodlad perenn som är härdig i större delen av landet och kan blomma till och med utan vare sig vatten eller jord. Sprider sig där den trivs och är populär hos pollinerande insekter.
 
Alla delar av tidlösan är giftig och innehåller alkaloiden colchicin. Men på den positiva sidan innebär det att rådjur, harar med flera undviker att äta av den.

Odla och plantera tidlösa

Vitblommande tidlösa
Vitblommande tidlösa Colchicum autumnale 'Album'.
 
Planteringstid: Tidigt på hösten eller efter att den blommat klart inomhus
Sättdjup: ca. 15 cm
Avstånd: 10-20 cm
Läge: Sol - halvskugga
Näring/jord: Trivs i väldränerad jord, mullrik jord men kan växa i de flesta jordar
Vatten: Inget till litet behov då den är mycket torktålig. Bladen vissnar ner under sommaren vilket är helt normalt.
Blomning: September - oktober
Förökning: Tidlösan bildar sidoknölar som kan delas. Sprider sig med frö.
 
 

Fakta och Botanik tidlösa

Tidlösa, Colchicum autumnale som ibland kallas Den nakna jungrun då den blommar helt utan blad, tillhör släktet Colchicaceae och växer vilt i Nordafrika, östra delarna av Asien och i delar av södra Europa.
 
TIdlösa planerat under ett träd
 
Det är en flerårig perenn knölväxt som blommar på hösten med blommor som blir 15-20 cm höga.
På våren växer frodiga, gröna, upp till 30 långa blad upp som samlar näring till knölen. Låt de vissna ner innan de tas bort för att maximera blomningen.
 
Tidlösan förväxlas ibland med den höstblommande krokusen men är lätt att skilja åt då krokusen har tre ståndare och tidlösan sex.
 
Lökarna har en imponerande förmåga att växa till och med utan vatten och jord. Man kan låta löken ligga ljust och snart börjar tillväxten. Men självklart blir den finast och överlever längst som planterad.
En knöl som drivits inomhus kan planteras ut efter blomning.
 
Liten nättidlösa, Colchicum x agrippinum
 
Blommorna finns i olika nyanser av rosa men också vita sorter finns. Vanligast är sorter med enkla blommor men dubbelblommande sorter finns med spektakulära blommor.
 
Vit tidlösa planterade vid träd
 
Ämnet colchicin som finns i växten är inte bara giftig utan har historiskt använts för att stimulera fruktsättning hos stenfrukter som plommon och körsbär. Ett tips om man vill få fler av dessa frukter är därför att plantera tidlösa nedanför dessa träd.
 
Tidlösa 'Waterlily' har dubbla blommor
Tidlösa 'Waterlily' har dubbla blommor.
 
Foto: Lena Ljungquist, mfl
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.