Fri frakt över 690 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Förodla gladiolus

Förodling, drivning av gladiolusknölar
 
Gladiolus har ett exotiskt utseende som gör den väldigt odlingsvärd. Vacker där den växer och underbar i vas.

Knölarna kan sättas på växtplatsen så snart risken för frost är över, men vill du få  en tidigare blomning kan du förodla knölarna för blomning upp till en månad tidigare än vid plantering direkt på växtplatsen.

Förodla gladiolus

Knölarna kan börja drivas tre-fyra veckor innan sista frostdagen beräknas. Då blir de inte för stora och dagsljuset räcker för att ge dem tillräckligt med ljus också i ett fönster inomhus.
 
Förodling av gladiolus
 
  • Fyll ett odlingstråg till hälften med plantjord.
  • Tryck ner knölarna med några centimeters mellanrum i jorden. Ibland kan upp och ner vara svårt att se, men upp brukar vara aningen spetsig och på undersidan kan man skönja små prickar eller mycket korta rottrådar.
  • Häll över jord så att knölarna precis täcks.
  • Vattna måttligt så att jorden bara fuktas lätt.
  • Knölarna kan sedan ställas i ett frostfritt växthus eller i ett ljust fönster inomhus
 
Gladiolus under drivning i växthus
 
Forsätt håll jorden fuktig, men inte blöt. Ju varmare placering, desto mer vatten behöver de. I takt med att tillväxten början behövs tätare vattning.
 
Sålåda och odlingstråg
 
Odlingslådan och sålådan på bilden ovan är perfekta att kombinera för drivning av gladiolusknölar där sålådan (med hål) fylls med jord och sedan placeras i odlingslådan utan hål som då tjänar som dräneringsbricka så att ingen jord eller vatten faller ur. Hålen behövs för att undvika övervattning.
 
Knölarna kan också sättas en och en i en kruka på sju-åtta cm, men odlingslådan är ett mer platsbesparande alternativ som ger samma resultat.

Utplantering av förodlad gladiolus

När risken för frost är över är det dags att avhärda plantorna så att de kan planteras ut på växtplatsen; kruka eller i rabatten. Genom att avhärda dem vänjer de sig successivt vid klimatet utomhus och får den allra bästa starten för lyckad tillväxt.
 
Utplantering av förodlad gladiolus
 
  • Vattna igenom odlingstråget så att jorden är ordentligt blöt innan planteringen. Då skonas rötterna när de ska lyftas ur jorden.
  • Lirka upp knölen genom att greppa den uppifrån upp ur odlingstråget.
  • Gräv ett hål och sätt knölen på ett djup av fem-sju cm.
  • Fyll på med jord och vattna.
 
Plantorna behöver stödjas för att stå stadigt och inte falla p.g.a. blommans tyngd. Läs mer och detta och övriga odlingsråd för odling av gladiolus.
 
TIPS! Spara knölarna för att odla också nästa år. Läs våra tips om att Spara och övervintra gladiolus.
 
Foto: Lena Ljungquist
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.