Midsommar-REA - Upp till 50% på utvalt!
Fakta & Råd

Spara och driv din amaryllislök

Amaryllis med nedvissnade blad klar för omplantering
 
En amaryllislök växer med ålder och får större och finare blomning för var år. Det är inte svårt att 'översomra' din amaryllis men för att lyckas med det behöver du ta hand om den lite grann.
 
Vill du köpa en ny lök till amaryllis hittar du dem under säsong i webbutiken.
 
Stora amaryllisblomma som blommar på våren
En stor och fin amaryllis som blommar i slutet av maj

Det finns inga garantier att den blommar när du vill även om du följer de här råden men om du tar hand om den väl kommer den garanterat blomma om många gånger, kanske bara inte just när du hade tänkt den skulle blomma.
Det är inte ovanligt att amaryllisen blommar igen på sommaren och det är ju en trevlig bonus. Om den gör det kan det vara lite svårt för den att orka blomma igen under vintern, men det skadar inte att försöka.

Efter blomningen

Överblommad amaryllis
Här har amaryllisen blommat över och små frökapslar börjat bildas
 
När amaryllisen blommat över ska den vissna blomman klippas bort. De flesta amaryllisar blommar med flera klockor så klipp bort dem vartefter de blommat över. På så vis går ingen energi förlorad till att bilda frö, om du inte tänkt prova att fröså egna små plantor förstår, vilket också är kul. 
 
Nedklippning av amaryillisstjälk efter blomningen
 
När sedan sista klockan vissnat och klippts bort och själva blomstjälken börjar vissna kan den klippas ner så långt du kommer åt.
 

Ny tillväxt

Nu ska bladen växa för att samla energi till löken.
Fortsätt att pyssla om löken som nu endast har blad ovan jord. Sköt om den som en vanlig krukväxt. Vattna regelbundet och ge näring precis som till dina övriga krukväxter. Undvik att hälla vatten på löken som då kan ta skada.
 
Amaryllisen står utomhus på sommaren

Har du möjlighet så kan du placera krukan utomhus på en plats skyddad från stark sol under sommarmånaderna. Nästan alla krukväxter gillar att komma ut på lite sommarsemester.

Förbered löken med kyla

Amaryllis med nedvissnade blad
 
När bladen börjar vissna ner, vilket brukar ske någon gång under hösten klipper man ner dem rakt av 4-5 cm ovanför löken, tar upp löken ur krukan och gör ren den från jord och annat utan att skada ytan. Korta in långa rötter och ta bort eventuella fula rottrådar.
Nu ska löken vila kallt i minst 6 veckor för att provocera schemat för blomningen. Den behöver då en temperatur på 5-10 grader.
 
Preparerade amayllislökar före kylförvaring
 
Kylskåpet har perfekt temperatur så har du lite plats över där så kan du lägga den i en liten papperspåse eller inlindad i ett lager tidningspapper i kylen.
 
 

Väck upp amaryllisen

Tidigast efter sex veckor, upp till 10 veckor går också bra, är det dags att väcka löken. Det brukar ta 6-8 veckor att driva en amaryllis i blom så räkna baklänges från när du helst vill att den börjar blomma.
TIP! Skriv datum på papperspåsen, så väldigt lätt att glömma!
 
Plantering av övervintrad amaryllislök
 
Nu ska löken planteras och tas om hand inför blomningen. Du hittar allt om hur du driver amaryllislök i blom i denna artikel.
 
Foto: Lena Ljungquist
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.