Just nu: 20% på perennfröer
Fakta & Råd

Så driver du amaryllis i blom

amaryllis i kruka i fönster - LL
Amaryllis är vinterns gnistrande stjärna. Klassiskt rubinröd eller skimrande vit, fluffig eller sobert elegant - det finns sorter för alla. 
 
amaryllis i kruka i fönster - LL
Det tar 5-6 veckor att driva fram amaryllislöken i blom. Så räkna bakåt om du vill tima blomningen till advent eller jul.

Våra lökar kommer direkt från odlare i Holland och har förvarats i kyla för att vara i perfekt kondition när de ska drivas i blom. De är kraftiga och av hög kvalitet, därmed ger de också fler blommor. Det tar 5-6 veckor att driva löken i blom, så räkna baklänges om du vill ha blom till advent eller jul. Kan du inte plantera löken direkt när du får hem den rekommenderar vi att den förvaras mörkt och gärna svalt i ca 5-10 grader, eller så svalt som möjligt. Värme kortar ner tiden om du vill öka takten! Läs mer här om hur du kan arrangera amaryllis ute och inne.

Så driver man amaryllis från lök till blomning

 • Börja med att 'väcka upp' löken genom att fukta upp rötterna. Det gör du genom att placera löken över ett glas ljummet vatten under natten. Själva löken får inte nudda vattnet. Lirka försiktig ut rötter så de når ner i vattnet om det går, men det räcker gott med den fuktighet som rötterna får från vattnet under.
 • Välj en kruka i lagom storlek. Den ska inte vara för stor eftersom det då finns risk att det blir för blött i jorden. Lagom storlek är när det blir ca 3 cm mellan krukkant och lök.
 • Se till att krukan, korgen eller vad du vill odla i, har ett dräneringslager av lecakulor eller dylikt. Lökar tål inte att stå fuktigt, då ruttnar de snabbt.
 • Placera också gärna en tung sten eller dylikt i botten, som motvikt till den så småningom tunga blomsterkronan. 
 
drivning av amaryllis från lök till blomning i olika stadier - IB
Satsa på hög kvalitet som ger fler och kraftigare blommor. Löken ska ha tyngd, då är den inte uttorkad. Till höger syns olika stadier av drivningen. Vill du stanna upp farten, ställ amaryllisen svalt men ändå ljust.
 
 • Fyll på med sandblandad, lucker blomjord och sätt ner löken så att minst halva löken sticker upp ovanför jordytan. 
 • Vattna igenom jorden.
 • För att få igång rottillväxten ordentligt vill löken nu ha värme och gärna mörkt. Placering över ett element som ger extra värme första tiden underlättar rottillväxten och genom att sätta en liten pappershuva över tillväxtstället hjälper det till ytterligare. Den tas bort när tillväxten kommer igång. (vik ett vanligt papper till en strut, det räcker gott för att ge lilte mörker)
 • Nu är det bara att vänta. Snart tittar en knopp fram, men vänta med att vattna igen tills stängeln är 1-2 dm hög, annars blir den för gänglig. Vattna sedan bara ytterst lite, en lite torrare jord ger bättre rotning. Men när blomningen börjar behövs lite mer vatten.
  Näring är inte nödvändigt, det har löken med sig i bagaget.
 • Snurra gärna lite på krukan då och då så att stängeln blir jämnt belyst och växer rakt.
  • Om stängeln dragit iväg kan krukan bli övertung, stötta med en kraftig blompinne, vacker gren eller amaryllisstöd
   När blomningen är över skär du av blomstjälken. Vill du spara löken för att driva på nytt fortsätter du att sköta om den som en grönbladig krukväxt. På sommaren slutar du att vattna och låter den vila, gärna nergrävd i trädgården. Driv på nytt nästa höst!
 • Ju svalare och ljusare amaryllisen står, desto längre blomningstid och kraftigare stängel.
 
Amaryllis nymph i blom - IB
Löken behöver ingen näring, allt finns med i bagaget. Man kan till och med driva löken i blom helt utan jord, på en bädd av mossa eller ris. Duscha löken då och då bara för längre blomning. Till höger: I kruka når samma sort sin fulla potential!
 
Foto: Ibulb och lena Ljungquist.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.