Fri frakt över 690 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Plantera tulpanlökar i kruka

Tulpaner i kruka - IB
Tulpaner i kruka - IB
 
De flesta lökväxter trivs perfekt i kruka. Men de är mer utsatta för kyla, därför behöver krukan vara väl isolerad eller ställas kallt men frostfritt under vintern.

6 tips för plantering av tulpanlökar i kruka

1. Välj rätt kruka för tulpanlökar

Se till att krukan har rejäla hål i botten så att överskottsvatten kan rinna av, särskilt viktigt om krukan ska stå under bar himmel. Vattna bara om jorden är kruttorr. Använd gärna snö som sakta smälter och ger lagom väta.

2. Bottna med dräneringslager

Bottna med ett rejält dräneringslager av kottar, lecakulor eller dylikt. Fyll på med lucker jord, gärna såjord.

3. Plantera tätt

Plantera med spetsen uppåt på ett djup av ca tre gånger lökens höjd. Plantera mycket tätare än rekommendationerna på påsen som gäller för rabatter. Gärna med andra lökväxter som avlöser varandra.
 
Lökar tätt planterade i kruka - LS
Plantera tätare i krukan så stöttar stjälkarna varandra.

4. Mixa med perenner

Det är fint att mixa med perenner som sedan döljer de vissna lökbladen. Murgröna, låga prydnadsgräs och hostor är vackra bladväxter som är fina hela säsongen.

5. Gödsling av tulpanlökar i kruka

Första säsongen har löken med sig all näring i ”bagaget” men vill du att den ska leva vidare i krukan behöver du gödsla med benmjöl, komposterad kogödsel eller lökgödsel nästa säsong.

6. Isolera krukan vintertid

Krukan kan behöva isloeras vintertid. Bädda in den i frigolit, bubbbelplast eller annat isolerande material. Eller ställ krukan svalt och frostfritt under den värsta köldperioden. Skydda krukan från kyla vintertid, men låt den stå ute under hösten så att lökarna rotar sig innan vintern kommer. Glöm sedan inte att ställa fram krukan när den stränga kylan släppt taget!
 
Foto: Linda Sandström m fl.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.