Fri frakt över 690 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Drivning av dahliaknölar

Dahliaknol planteras i kruka
 
Dahliaknölar
 
Dahliaknölarna kan planteras direkt på sin växtplats när frostrisken är över, men vill man skynda på tillväxten och njuta av en tidigare blomning är drivning av knölarna att rekommendera.

Tidpunkt för drivning av dahliaknölar

Tillgången till ljus och utrymme avgör när du kan börja.
Ljuset är viktigt för att få knubbiga, fina skott istället för bleka, taniga slanor som inte ger ett bra resultat.
 
Dahliaknölar drivs i tunnelväxthus
 
Från mitten av mars börjar dagsljuset i södra och mellersta Sverige bli tillräckligt för att starta drivning av dahliaknölarna. Så snart knölarna börjar skjuta skott behöver de ljus, därför är det lämpligt att invänta längre dagsljus men självklart kan man börja tidigare om man kan kompensera med växtbelysning eller driver dem i ett frostfritt växthus eller liknande där de kan få mer naturligt ljus lite tidigare.

Så här driver man dahliaknölar

Börja med att studera knölarna för att se om någon del är torr, avbruten eller rent av möglig. Klipp bort eventuella fula delar med en skarp sax.
 
Torr dahliaknöl
 
Om knölen är lite torr, vilket brukar synas på att den är lite veckad, se ovan, kan man låta den ligga och dra en halvtimme i ljummet vatten innan plantering.
 
Dahliaknölar som planteras
  1. Välj en kruka eller kraftig plastpåse där knölarna får plats utan att trängas längs kanten
  2. Fyll krukan till ca 2/3 med lätt fuktig blom- eller plantjord så att det bildas en liten hög i mitten så att mitten av knölarna får tydlig jordkontakt när de sätts ner. Om jorden är torr kan man vattna ytterst sparsamt när planteringen är klar.
  3. Sätt ner knölen med stjälken uppåt. (Syns ingen tydlig stjälkstump brukar det ändå vara tydligt vad som är upp och ned då knölarna hänger nedåt från stjälken.)
  4. Fyll upp med jord så att knölen knappt täcks. Skaka krukan lätt så att jorden lägger sig runt knölarna utan att det bildas luftfickor.
  5. Sätt ner en namnetikett i jorden. Det är förvånansvärt lätt att glömma vad som sitter i krukan annars...
  6. Krukan kan stå mörkt innan tillväxten kommer igång, därefter behövs ordentligt med ljus.
  7. Dahlian tål inte frost så krukan behöver stå frostfritt. Ju varmare placering, desto snabbare kommer tillväxten i gång. Skott brukar visa sig efter två-fyra veckor.
  8. Så snart skott börjar växa upp ur knölen är det dags att börja vattna. Till en början måttligt. Öka vartefter den den blir större.
En månad efter att tillväxten kommit igång är det dags att tillföra näring i vattnet.
 
Plantera ut när risken för nattfrost är över. Vänj plantan vid utomhusklimatet genom att följa våra råd för avhärdning av plantor.
 

Platsbesparande alterantiv till drivning i kruka

Dahliaknölar som drivs i en plantlåda
 
Ett platsbesparande alterantiv om man har många dahlior som ska drivas är att lägga dem i en plantlåda med jord så som bilden ovan visar. Detta alterantiv är bäst att köra igång fr.o.m april då rötterna har mindre plats att utvecklas.

Tips för finare planta och fler blommor

rosa dahliablomma
 
Toppa skotten över två blad så förgrenar sig plantan och ger därmed fler blommor. Toppning kan upprepas på olika höjd för ännu buskigare växtsätt. Dock innebär detta att blomningen försenas något.
 
Har toppen du klipper av minst fyra blad kan du sätta den som stickling och få ytterligare en planta, Läs mer om hur du tar stickling av dahlia.
 
 
Foto: Lena Ljungquist
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.