Varukorgen är tom
top.info.shopping_cart
0
0.00 kr
Till Kassan
banner
Navigering
Kundtjänst tel:08-22 50 80
Öppettider: måndag-fredag 9-16
Epost: kundtjanst@wexthuset.com
Fakta & Råd  /  Odling & skötsel  /  Förökning   

Så tomatfrön till egna plantor

frösådd tomatplanta i torvkruka
Det tar nästan två månader från sådd av tomatfrön till utplantering av småplantor. Med växtbelysning kan du starta redan i februari för att ha fina tomatplantor redan i april.
Det finns tomatsorter för ampel, friland, kompakta busktomater för kruka, bifftomater, körsbärstomater, tidiga sorter, sena sorter, svarta, gröna, randiga. De kan vara avlånga, pyttesmå eller gigantiska. Har du ont om plats, välj en småvuxen sort som passar i ampel eller kruka. Finns mer utrymme, unna dig att prova lite olika sorter. Utbudet av tomatfrön är stort och spännande! Läs här två artiklar om tomatformer och olika växtsätt för att du ska kunna välja perfekta sorter för dina önskemål.

På engelska fröpåsar hittar man uttrycken determinate och indeterminate. Determinate (’bestämd’) är busktomater som naturligt växer kompakt och förgrenar sig. Indeterminate (’obestämd’) växer mer på längden och plantan skulle naturligt blivit yvig och buskig om vi inte formade den med tjuvning och uppbindning.
 
Frösådd av tomat i småkrukor

Så här sår du:

*Fyll ca 8-cm krukor med blomjord i botten och övre halvan med näringsfattig såjord.
*Vattna igenom jorden med ljummet vatten.
*Sätt två frön på ca 1 cm djup i varje kruka.
*Ställ sådden i rumstemperatur. Använd gärna miniväxthus eller plastpåse tills dess fröna grott och de första bladen vecklat ut sig. Sedan kan du ta bort täckningen.
*Tomatfrön gror inom 1-2 veckor. Om båda fröna gror kan du ta bort den svagaste, eller försiktigt lyfta upp den ena med hjälp av en glasspinne eller smörkniv och plantera i ny kruka.
*Ställ nu småplantorna ljust och något svalare, gärna15-18 grader. Då minskar risken att plantan ränner iväg på höjden och blir gänglig.

småplantor av tomat med växtlampa
Växtbelysning ger kompakta, fina plantor redan i februari-mars.

*Inte förrän början av april är dagsljus i ett ljust fönster utan gassande sol tillräckligt för att ge kraftiga plantor. Innan dess behövs tillskottsbelysning
*När rötterna fyller krukan är det dags att plantera om till större kruka med näringsrik jord av bästa kvalitet. Ofta behövs ytterligare en omskolning innan slutkrukan som bör rymma ca 20 liter.
Är plantan gänglig planteras den så djupt som möjligt i den nya krukan, så att första bladparet hamnar precis ovanför jordytan. 
*Det sägs att plantorna blir kraftigare om man rör vid dem då och då. Det ska ge samma stadgande effekt av stjälken som om de stod utomhus och utsattes för vindar. Sant eller inte, men det är ju ganska trevligt med den karaktäristiska doft som frigörs från tomatplantorna när du rör dem. Dessutom hjälper skakningen till att pollinera blommorna.
 
TIPS!
En klen busktomatplanta kan toppas för att bryta nya skott och bli lite knubbigare.
Om en tomatplanta med upprätt växtsätt blivit för tanig kan du ta en toppstickling som sätts i såjord med plastpåse. Klipp precis ovanför ett blad så att sticklingen får ett bladpar plus topp. Repa av bladparet så att sticklingen bara har toppen kvar och stick ner den djupt så att bara bladtoppen syns. Rötter bildas mycket snabbt både där tidigare blad suttit och längs stammen.    

Att ta sticklingar är också ett utmärkt sätt att dela med sig av sina tomatsorter. Sticklingar från busktomater kan man ta från vilken gren som helst. På upprättväxande sorter tar man sticklingar från de sidogrenar som kommer i bladvecken och som annars skall tjuvas bort.

Foto: Karin Elmberg, Lena Ljungquist och Linda Sandström.

Nyhetsbrev med tips och odlingsråd
Kommentarer ()

Tips på artiklar

Fler artiklar ˅
  KundtjänstKundtjänst
  x
  Kundtjänst

  Välkommen till Wexthusets kundtjänst!

  Du hittar svar på vanliga frågor och kontaktar vår kundtjänst här, eller genom att klicka på chattsymbolen i nedre högra hörnet på sidan.

  Har du frågor om odling och växter?

  Tips, odlingsråd och inspiration om odling och trädgård hittar du i vår faktabank Gröna sidorna.

  x
  Kundtjänst

  Välkommen till Wexthusets kundtjänst!

  Du hittar svar på vanliga frågor och kontaktar vår kundtjänst här, eller genom att klicka på chattsymbolen i nedre högra hörnet på sidan.

  Har du frågor om odling och växter?

  Tips, odlingsråd och inspiration om odling och trädgård hittar du i vår faktabank Gröna sidorna.

  Logga in
  x
  Logga in för att handla som återförsäljare
  Glömt lösenord
  x
  Har du glömt ditt lösenord? Ange den epostadressen som du har registrerat kontot med. Vi skickar sedan ett nytt lösenord till din epostadress.
  Skicka

  Vi kontaktar dig inom kort. Du är alltid välkommen att ringa 08-225080 eller mejla sales@wexthuset.com