Fri frakt över 599 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Så tomatfrön - frösådd till egna plantor

smaplantor-av-tomat-pix.jpg
Att så tomatfrön är både ett kul och prisvärt sätt att få tomatplantor. Dessutom kan det vara enda sättet att odla roliga sorter.
 
Frösådda tomatplantor
Tomatplantor i sålåda mini, redo att planteras om i egen kruka.

När sår man tomatfrön?

Det tar nästan två månader från sådd av tomatfrön till utplantering av småplantor. Med växtbelysning kan du starta redan i februari för att ha fina tomatplantor redan i april.
 
Olika tomatsorter
Det finns så många härliga tomatsorter - bara att välja och vraka!
 

Vilken tomat ska jag välja?

Det finns tomatsorter för ampel, friland och kruka. Tidiga och sena sorter och i massor av färger. Med tomatväljaren klickar du dig enklet fram till dina önskesorter! Läs om olika Olika former av tomater och här om Olika växtsätt hos tomater för att du enklare ska kunna välja rätt sorter.

På engelska fröpåsar hittar man uttrycken determinate och indeterminate. Determinate (’bestämd’) är busktomater som naturligt växer kompakt och förgrenar sig. Indeterminate (’obestämd’) växer mer på längden och plantan skulle naturligt blivit yvig och buskig om vi inte formade den med tjuvning och uppbindning.
 
 

Odla tomat från frö

I butiken finner du alla dlingstillbehör som behövs för att så och förodla.

Fröså tomater

  1. Fyll ca 8-cm krukor med blomjord i botten och övre halvan med näringsfattig såjord.
  2. Vattna igenom jorden med ljummet vatten.
  3. Så två frön på ca 1 cm djup i varje kruka.
  4. Ställ sådden i rumstemperatur. Använd gärna miniväxthus eller plastpåse tills dess fröna grott och de första bladen vecklat ut sig. Sedan kan du ta bort täckningen.

När tomaterna gror

Tomatfrön gror inom 1-2 veckor. Om båda fröna gror kan du ta bort den svagaste, eller försiktigt lyfta upp den ena med hjälp av en glasspinne eller smörkniv och plantera i ny kruka.
När tomaterna grott ställer du småplantorna ljust och något svalare, gärna15-18 grader. Då minskar risken att plantan ränner iväg på höjden och blir gänglig. Växtbelysning är nödvändigt för att få kompakta plantor vid sådd i februari-mars. Inte förrän början av april är dagsljuset tillräckligt för att ge kraftiga plantor. 

Plantera om frösådda tomater

När rötterna fyller krukan är det dags att plantera om till större kruka med näringsrik jord av bästa kvalitet. Ofta behövs ytterligare en omskolning innan slutkrukan som bör rymma ca 20 liter. Är plantan gänglig planteras den så djupt som möjligt i den nya krukan, så att första bladparet hamnar precis ovanför jordytan. 
 
Omplantering av tomatplantor
Vid omplanteringen kan en lång, gänglig stjälk kortas in genom att planteras djupare. Tomater hör till de få växtslag som tål denna behandling. Nya rötter kommer att bryta fram från stjälken.
 

Tips för vidare odling av tomater

  • Läs vidare om odling och skötsel av tomatplantan i artikeln Odla tomater.
  • Det sägs att plantorna blir kraftigare om man rör vid dem då och då. Det ska ge samma stadgande effekt av stjälken som om de stod utomhus och utsattes för vindar. Sant eller inte, men det är ju trevligt med den karaktäristiska doft som frigörs från tomatplantorna vid beröring. Dessutom hjälper skakningen till att senare pollinera blommorna.
  • En klen busktomatplanta kan toppas för att bryta nya skott och bli lite knubbigare.
  • Du kan också ta en toppstickling som sätts i såjord med plastpåse. Läs mer om att ta stickling av tomat.
  • Sticklingar från busktomater kan man ta från vilken gren som helst. 

Foto: Karin Elmberg m.fl

Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2022 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.