Varukorgen är tom
top.info.shopping_cart
0
0.00 kr
Till Kassan
banner
Navigering
Kundtjänst tel:08-22 50 80
Öppettider: måndag-fredag 9-16
Epost: kundtjanst@wexthuset.com
Fakta & Råd / Odling & skötsel / Förökning

Tomater - frösådd till egna plantor

frösådd tomatplanta i torvkruka
Egen frösådd är både ett kul och prisvärt sätt att få tomatplantor. Dessutom kan det vara enda sättet att odla roliga sorter. Här hittar du vårt stora sortiment av tomatfrön.
 
Frösådd tomatplanta
Veckogammal tomatplanta i fiberkruka som bryts ner vid omplantering.

Tomater - förbered sådden

Det tar nästan två månader från sådd av tomatfrön till utplantering av småplantor. Med växtbelysning kan du starta redan i februari för att ha fina tomatplantor redan i april.
 
Olika tomatsorter
Det finns så många härliga tomatsorter - bara att välja och vraka!
 
Det finns tomatsorter för ampel, friland och kruka. Tidiga och sena sorter och i massor av färger. Med tomatväljaren klickar du dig enklet fram till dina önskesorter! Läs om olika Olika former av tomater och här om Olika växtsätt hos tomater för att du enklare ska kunna välja rätt sorter.

På engelska fröpåsar hittar man uttrycken determinate och indeterminate. Determinate (’bestämd’) är busktomater som naturligt växer kompakt och förgrenar sig. Indeterminate (’obestämd’) växer mer på längden och plantan skulle naturligt blivit yvig och buskig om vi inte formade den med tjuvning och uppbindning.
 
 

Tomater -frösådd 

I butiken finner du allt som behövs för att så och förodla. Läs om vidare skötsel av tomatplantan i artikeln Tomater - odlingsråd.
 • Fyll ca 8-cm krukor med blomjord i botten och övre halvan med näringsfattig såjord.
 • Vattna igenom jorden med ljummet vatten.
 • två frön på ca 1 cm djup i varje kruka.
 • Ställ sådden i rumstemperatur. Använd gärna miniväxthus eller plastpåse tills dess fröna grott och de första bladen vecklat ut sig. Sedan kan du ta bort täckningen.
 • Tomatfrön gror inom 1-2 veckor. Om båda fröna gror kan du ta bort den svagaste, eller försiktigt lyfta upp den ena med hjälp av en glasspinne eller smörkniv och plantera i ny kruka.
 • Ställ nu småplantorna ljust och något svalare, gärna15-18 grader. Då minskar risken att plantan ränner iväg på höjden och blir gänglig. Växtbelysning är nödvändigt för att få kompakta plantor vid sådd i februari-mars.
 • Inte förrän början av april är dagsljuset tillräckligt för att ge kraftiga plantor. 
 • När rötterna fyller krukan är det dags att plantera om till större kruka med näringsrik jord av bästa kvalitet. Ofta behövs ytterligare en omskolning innan slutkrukan som bör rymma ca 20 liter. Är plantan gänglig planteras den så djupt som möjligt i den nya krukan, så att första bladparet hamnar precis ovanför jordytan. 
Omplantering av tomatplantor
Vid omplanteringen kan en lång, gänglig stjälk kortas in genom att planteras djupare. Tomater hör till de få växtslag som tål denna behandling. Nya rötter kommer att bryta fram från stjälken.
 • Det sägs att plantorna blir kraftigare om man rör vid dem då och då. Det ska ge samma stadgande effekt av stjälken som om de stod utomhus och utsattes för vindar. Sant eller inte, men det är ju trevligt med den karaktäristiska doft som frigörs från tomatplantorna vid beröring. Dessutom hjälper skakningen till att senare pollinera blommorna.
 • En klen busktomatplanta kan toppas för att bryta nya skott och bli lite knubbigare.
 • Du kan också ta en toppstickling som sätts i såjord med plastpåse. Klipp precis ovanför ett blad så att sticklingen får ett bladpar plus topp. Repa av bladparet så att sticklingen bara har toppen kvar och stick ner den djupt så att bara bladtoppen syns. Rötter bildas mycket snabbt både där tidigare blad suttit och längs stammen.    
 • Sticklingar från busktomater kan man ta från vilken gren som helst. 

Foto: Karin Elmberg, Lena Ljungquist och Linda Sandström.

Odlingstips och inspiration
Kommentarer ()

Tips på artiklar

Fler artiklar ˅
  KundtjänstKundtjänst
  x
  Kundtjänst

  Välkommen till Wexthusets kundtjänst!

  Du hittar svar på vanliga frågor och kontaktar vår kundtjänst här, eller genom att klicka på chattsymbolen i nedre högra hörnet på sidan.

  Har du frågor om odling och växter?

  Tips, odlingsråd och inspiration om odling och trädgård hittar du i vår faktabank Gröna sidorna.

  x
  Kundtjänst

  Välkommen till Wexthusets kundtjänst!

  Du hittar svar på vanliga frågor och kontaktar vår kundtjänst här, eller genom att klicka på chattsymbolen i nedre högra hörnet på sidan.

  Har du frågor om odling och växter?

  Tips, odlingsråd och inspiration om odling och trädgård hittar du i vår faktabank Gröna sidorna.

  Logga in
  x
  Logga in för att handla som återförsäljare
  Glömt lösenord
  x
  Har du glömt ditt lösenord? Ange den epostadressen som du har registrerat kontot med. Vi skickar sedan ett nytt lösenord till din epostadress.
  Skicka

  Vi kontaktar dig inom kort. Du är alltid välkommen att ringa 08-225080 eller mejla sales@wexthuset.com