Varukorgen är tom
top.info.shopping_cart
0
0.00 kr
Till Kassan
banner
Navigering
Kundtjänst tel:08-22 50 80
Öppettider: måndag-fredag 9-16
Epost: kundtjanst@wexthuset.com

Växter & Fröer / Fröer / Baljväxter

Frö till bönor, ärter och baljväxter

Baljväxter - Bönor och ärter

Ärtor och bönor - Baljväxter är fantastiskt gott och så himla nyttiga! Odla, söta, mjälla ärtor och högväxta bönor som finns i många olika former, färger och smaker.
Många har också fina blommor. Ärtor och bönväxter kan man med fördel odla mellan potatisraderna för att utnyttja utrymmet.

Det finns kortväxta och högväxta sorter som passar varje växtplats. Flera av våra sorter kan man också odla i kruka.

Välkommen in och välja i vårt stora urval fröer till ärtor och bönväxter. 

*

Baljväxter som bönor och ärter är kökslandets raketväxter. Vackra, läckra, rikgivande och nyttiga. Kan det bli bättre? Välj i vårt sortiment av odlingsvärda baljväxter!

Baljväxter är lättodlade och ger stora skördar för liten insats. Till baljväxterna hör bönor, ärter och linser- edamebönor är sojabönor som skördas omogna i sin skida.

Baljväxter är de nyttigaste köksväxter vi kan odla. Rika på protein, mineraler, fibrer och vitaminer. Särskilt bondbönor har en extremt hög proteinhalt.
Här hittar du frö att odla till olika spännande sorter av bondbönor, sojabönor (edamebönor), brytbönor, vaxbönor, borlottibönor, mungbönor, linser, blomsterböna, brytsockerärt, gråärt, sockerärt och många fler.

Det finns både höga och låga sorter och den vackra blomningen uppskattas av pollinerande insekter. De högre sorterna behöver ett stadigt klätterstöd eller en wigwam. Läs om att odla ärter och bönor och alla spännande sorter i köksland och kruka, i Faktabanken.
De flesta bönor äter man som baljor som skördas innan fröna svällt upp. Skörda kontinuerligt så kommer nya blomskott.
Bondbönor odlar man för bönorna. Superläckra färska!

Bönor och ärter är värmeälskande växter som trivs ypperligt att odla i pallkrage och kruka.

Ärter, Pisum sativum, är en svensk kulturväxt som trivs i hela landet. En frisk, lättodlad gröda och barnens favorit eftersom plantan växer snabbt och sockerärterna äts färska som godis. Ju mer man skördar desto fler blomskott lockas fram. Brytsockerärt, eller salladsärta, är en förädling av sockerärtan som blir bulligare och därför ger högre skörd. Kallas sugar snap på engelska.
Luktärter kan du odla på samma vis som sina ätliga släktingar, förodla inomhus för tidigare blomning. I Faktabanken hittar du odlingsråd för hur man odlar luktärter.

Så inte för tidigt, då ruttnar fröna och gror aldrig. Kolla gärna med jordtermometer. Baljväxter är en bra gröda i växtföljden eftersom de berikar jorden med kväve. Låt växteresterna vara kvar och myllas ner till hösten.

 

Dela
  KundtjänstKundtjänst
  x
  Kundtjänst

  Välkommen till Wexthusets kundtjänst!

  Du hittar svar på vanliga frågor och kontaktar vår kundtjänst här, eller genom att klicka på chattsymbolen i nedre högra hörnet på sidan.

  Har du frågor om odling och växter?

  Tips, odlingsråd och inspiration om odling och trädgård hittar du i vår faktabank Gröna sidorna.

  x
  Kundtjänst

  Välkommen till Wexthusets kundtjänst!

  Du hittar svar på vanliga frågor och kontaktar vår kundtjänst här, eller genom att klicka på chattsymbolen i nedre högra hörnet på sidan.

  Har du frågor om odling och växter?

  Tips, odlingsråd och inspiration om odling och trädgård hittar du i vår faktabank Gröna sidorna.

  Logga in
  x
  Logga in för att handla som återförsäljare
  Glömt lösenord
  x
  Har du glömt ditt lösenord? Ange den epostadressen som du har registrerat kontot med. Vi skickar sedan ett nytt lösenord till din epostadress.
  Skicka

  Vi kontaktar dig inom kort. Du är alltid välkommen att ringa 08-225080 eller mejla sales@wexthuset.com