Fri frakt över 690 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel

Hydrokultur - Odlingssystem för hydroponisk odling

Att odla i hydrokultur, odla i vatten blir allt mer populärt och det finns många anledningar till det. I hydrokultur utvecklas växterna mycket fortare och man kan i vissa fall få upp till fyra gånger så mycket skörd från växter som odlas hydrophoniskt.

Det finns flera olika typer av hydroponisk odling och de beskrivs kortfattat nedan:

Droppsystem

Pumpar regelbundet näringslösning som droppar över rötterna hos växter som sitter i någon form av odlingsmedia.

Ebb- och Flodsystem

Plantorna sitter i krukor med odlingsmedia. Näringslösningen pumpas och fyller upp, sköljer runt rötterna och dräneras sedan bort därifrån.

NFT-System

Betyder Nutrient Film Technique. Här sitter plantorna i hållare med rötterna hängande fritt. Näringslösningen pumpas så att den sköljer över växterna längs en sluttande yta där den skapar en film som rötterna vilar mot och tar upp näringen.

Vattenkultur

Här sitter plantorna i hållare med rötterna hängande ner i näringslösningen. Rötterna syresätts genom en syrepump i vattnet.

Aeroponisk odling

Här sitter plantorna i hållare med rötterna fritt hängande. Näringslösningen sprayas regelbundet på rötterna.

Hydroodling-med-veke

Här sitter plantan i i kruka planterat i ett genomsläppligt medium som perlite, vermiculite, lerkulor eller kokos och får näringslösningen genom vekarna via kapillärkraft.

 

I Faktabanken kan du läsa om olika system för hydrokultur

*

 

Här hittar du produkter för odling av växter i hydrokultur. Välj mellan små odlingssystem för vattenodling hemma, eller större system för hydroponisk odling.

Med hydrokultur menas vattenodling där växterna istället för att planteras ner i en kruka med jord får sin näring och vattning genom att rötterna sitter direkt i vatten eller översköljs av vatten som innehåller vattenlöslig näring speciellt avsedd för odling i vatten. Växten planteras eller ett frö sås i en plugg eller kub av t.ex. rockwool som används speciellt för hydroponisk odling, rotningskuber av kokos eller den speciella odlingskuben root riot. Där växer rötterna ut och växten får en stabil plats att utvecklas ifrån. Rotningskuben eller pluggen med rötterna placeras sedan i hydrukultursystemet där rötterna antingen växer ner i vattnet eller med tidsintervall översköljs av vatten med tillsatt näring speciellt anpassat för hydroponisk odling.

Odling i hydrokultur kan också göras när man väljer annat media att planera i än jord, som ren kokos, perlit, pimpsten och liknande som tjänar till att hålla rötterna. Det finns flera olika typer av hydroponiska odlingssystem som bygger på olika principer och tekniker: 
DWC betyder Deep Water Culture och är nog den vanligaste och mest populära metoden främst för att den är relativt enkel och det finns många olika lösningar för att odla hydroponiskt med denna teknik med allt i från små, enkla hydroponiska odlingssystem för fönsterbrädan till stora, mer avancerade hydroponiska system för kommersiell odling.
En annan teknik kallas för NFT och betyder Nutrient film technique. Här sköljs rötterna över av en sakta strilande näringslösning på ett sluttande plan så att överskottsnäringen automatiskt rinner tillbaka till tanken.
Ytterligare en annan typ av hydrokultur är det så kallade Ebb- och flod-system som är ett vanligt system för professionella odlare. Här odlar man i krukor som står i en ränna eller på ett bord. Vattnet pumpas ut någon timma då rötterna suger åt sig vätskan. Därefter dräneras det bort några timmar osv.

För hydrokultur hemma finns det flera olika slags hydrokultursystem och hydrolkultur set för dig som vill prova på att odla växter i hydrokultur.

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.