15% på ett köp för medlemmar*

Planteringkrukor, runda och fyrkantiga

Här hittar du planteringskrukor i mängder av olika storlekar.

Vad är en planteringskruka?

Med planteringskrukor menar vi krukor som du skolar upp (skola upp betyder plantera till större kruka) frösådder och rotade sticklingar i. När man förökar växter från frö eller stickling ska man börja i en liten kruka och sedan successivt öka till större kruka.

Kan jag så och plantera direkt i en stor kruka?

Anledningen till varför man inte direkt sätter en planta i den krukstorlek den ska ha till slut är att det är lätt hänt att det blir för mycket vatten i en allt för stor kruka som de små rötterna inte kan dra upp. Då finns det risk för att plantan 'drunkar' eller mår dåligt och inte utvecklas som den ska.
Ett annat skäl är platsbrist! Många av oss får många små plantor som behöver skolas upp innan det är möjligt att plantera ut dem och då är omplantering till en aningen större kruka bättre för plantans utveckling än att den står kvar.

När ska jag plantera upp i större kruka?

Omplantering av frösådder och sticklingar rekommenderas när tillväxten börjar ta fart och en frösådd har 3-4 blad och när sticklingen får ny tillväxt. Då flyttas plantan till en storlek större kruka med planteringsjord istället för såjord så att den kan börja växa ordentligt.

Vi har många olika storlekar av planteringskrukor och perennkrukor av hög kvalitet som håller i många säsonger. Läs mer i artikeln Välj rätt kruka för din odling.

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.