FRI FRAKT hela helgen!

Växtbelysning för övervintring

Här hittar du växtbeslyning som passar till växter som ska övervintra. Låt dina terrassväxter leva vidare under den mörka årstiden med växtbelysning för övervintring. Välj bland vårt stora sortiment av både effektiva och snygga växtlampor. Med växtbelysning anpassad för övervintring hjälper du växter som varit utomhus under sommaren att klara sig igenom vintermörkret. Det gäller fleråriga växter som inte är fullt härdiga eller som behöver skydd från isande vindar och sträng kyla. Denna typ av vinterbelysning sänder ut ljus som inte driver på växten och lockar den i blom, utan istället ger lagom mycket ljus anpassat för växtens naturliga viloperiod.

Hur mycket ljus behöver växterna på vintern?

  • Växter som står svalt (4-10°C): ca 10-12 timmar/dygn
  • Växter i rumstemperatur (ner till 15°C): ca 12-14 timmar. Gå upp till 14-16 timmat när de ska börja vänjas ut.
  • Tillskottsljus för inomhusväxter (gäller de flesta gröna växter som står mörkt): 12-16 timmar. 12 timmar räcker för de mer mörkartåliga växterna.
  • Inomhusodling (ätbart): 16 timmar
  • Sticklingar och frösådder: 16 timmar
  • I växthus och uterum: 12-14 timmar. Man kan börja med 10 timmar för att succesivt öka till 12-14 timmar framåt våren.

Genom att investera i en övervintringslampa sparar du dina uteväxter, som får grönska på nytt till våren, istället för att du köper nya. Klimatsmart och hållbart!

Alla våra lampor håller högsta kvalitet och används också som vinterbelysning av växter i professionell odling.

Växtlampa för medelhavsväxter

En växtlampa för övervintring kan placeras både på en sval plats, som ett frostfritt uterum eller i en mörk källare. Här trivs de känsliga växter som vilar under denna svala period, men inte fäller sina blad över vintern. Vi kallar dem Medelhavsväxter, som pelargoner, granatäpple, fjärilslavendel, citrus, oliv och rosmarin. Men också suckulenter som agave och trädtaklökar.

Växtlampa för exotiska växter

Växtbelysning för övervintring kan också användas inomhus, i rumstemperatur. I denna varmare placering med vinterbelysning trivs mer känsliga, exotiska växter som många palmer, lime, chili och ätlig passionsblomma.

Övervintringslampor i LED

Vår växtbelysning för övervintring består av LED-lampor. LED-lampan är extremt energieffektiv, har lång livslängd och kan fås i exakt det spektra som du önskar för din odling.

Wexthuset har Nordens största sortiment av växtbelysning. Vi vet att det är en djungel att förstå och välja rätt slags växtlampa. I Faktabanken kan du läsa vidare i flera olika artiklar om växtbelysning.


Vår kundtjänst hjälper dig också gärna att välja rätt slags växtlampa.

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.