Varukorgen är tom
top.info.shopping_cart
0
0.00 kr
Till Kassan
banner
Navigering
Kundtjänst tel:08-22 50 80
Öppettider: måndag-fredag 9-16
Epost: kundtjanst@wexthuset.com

Odling / Jord & odlingssubstrat / För sådd och sticklingar

Substrat för frösådd och växtförökning

Odlingssubstrat - för frösådd och sticklingar

Odlingssubstrat kallar vi de olika medier man kan använda för att så, plantera och odla i. Det finns en hel del olika odlingssubstrat att välja bland. Vilket man väljer till olika ändamål beror mycket på personliga preferenser men vissa växter är lättare att föröka i vissa substrat eller kombinationer av olika substrat.
För nybörjaren verkar det säkert jättekrångligt och svårt, men välj något som känns bekant så fungerar det säkert jättebra. Vill man sedan experimentera och testa olika kombinationer finns det mycket att välja bland.
Perlite använder vi för att göra jorden mer lucker och genomsläpplig så att den inte blir för sur och syret kommer in bra i jorden.
Vermiculite gör jorden mer lucker och kan användas för att täcka frösådder som ska stå länge eftersom det hjälper till att hålla fukten kvar. Detsamma gäller planteringsgruset.
Sphagnummossa kan blandas i jorden för frösådd och plantering och är toppen för vissa frösådder, sticklingar och till orkidéer.
Har du frågor kring detta får du gärna kontakta oss.

*

Här hittar du odlingssubstrat till frösådd och sticklingar. Allt för att ge din odling den bästa tänkbara starten!

En bra jord, eller odlingssubstrat, är grunden i all odling. Därför är vi noga med att bara erbjuda substrat av högsta kvalitet. En kvalitetsjord är mullrik (mörk) och strukturstabil så att rötterna kan syresättas.

Vid frösådd används näringsfattig såjord eller annat odlingssubstrat. Substratet ska hålla vatten bra, så att fröet kan svälla i den fuktiga miljön. Samtidigt är det genomsläppligt så att överskottsvatten kan dräneras bort och det inte blir för blött.
Ett bra odlingssubstrat ska också vara luftigt, så att rötterna utvecklas väl.

Vi erbjuder flera olika slags odlingssubstrat som har dessa egenskaper. Testa gärna kokossubstrat har en suverän förmåga att både ta upp och avge fukt. Perfekt också att blanda denna kokosfiber med annan jord till en luftig kokosjord.

Många använder kaktussubstrat till att så perenna frön, som gror fint i denna strukturstabila, men luftiga jord. För sticklingar gäller samma behov av en porös, genomsläpplig och näringsfattig jord.

Perlit är en naturprodukt, ett vulkaniskt material, som gör jorden lucker och genomsläpplig. Suverän att blanda i såjord eller till rotning av sticklingar.

Vermikulit (internationellt vermiculite) är också en naturprodukt, från en glimmerliknande bergart. Vermikulitens porösa struktur kan både ta upp och avge fukt. Det är också sterilt med neutralt pH. Det hjälper till att bibehålla fukten i jorden. Genom att täcka frösådder med vermikulit får man ett fuktighetsbevarande, luftigt täcke som samtidigt jämnar ut jordtemperaturen, hindrar algbildning och gassande sol.

Med små lecakulor kan du enkelt ge jorden en luftig och stabil struktur.

Här kan du också köpa sphagnummossa, vitmossa. Blandas in sphagnum i jorden till sticklingar och frösådder för ett luftigt, fukthållande och bakteriedödande odlingssubstrat.

För den vidare odlingen finner du alla produkter som planteringsjord, biokol och näring i vår webbutik.

Dela
  KundtjänstKundtjänst
  x
  Kundtjänst

  Välkommen till Wexthusets kundtjänst!

  Du hittar svar på vanliga frågor och kontaktar vår kundtjänst här, eller genom att klicka på chattsymbolen i nedre högra hörnet på sidan.

  Har du frågor om odling och växter?

  Tips, odlingsråd och inspiration om odling och trädgård hittar du i vår faktabank Gröna sidorna.

  x
  Kundtjänst

  Välkommen till Wexthusets kundtjänst!

  Du hittar svar på vanliga frågor och kontaktar vår kundtjänst här, eller genom att klicka på chattsymbolen i nedre högra hörnet på sidan.

  Har du frågor om odling och växter?

  Tips, odlingsråd och inspiration om odling och trädgård hittar du i vår faktabank Gröna sidorna.

  Logga in
  x
  Logga in för att handla som återförsäljare
  Glömt lösenord
  x
  Har du glömt ditt lösenord? Ange den epostadressen som du har registrerat kontot med. Vi skickar sedan ett nytt lösenord till din epostadress.
  Skicka

  Vi kontaktar dig inom kort. Du är alltid välkommen att ringa 08-225080 eller mejla sales@wexthuset.com