Varukorgen är tom
top.info.shopping_cart
0
0.00 kr
Till Kassan
banner
Navigering
Kundtjänst tel:08-22 50 80
Öppettider: måndag-fredag 9-16
Epost: kundtjanst@wexthuset.com

Växter & Fröer / Lökar & knölar / Pioner, barrotade

Rötter till pioner

Barrotade pioner

Pioner kan man köpa både i kruka (Du hittar dessa under menyval Plantor) och som rötter (barrotade). Pionrötter klarar sig bäst om de planteras ut när frosten är förbi på våren eller innan den slår till på hösten.
Tidigt på säsongen kan du gärna börja med  att plantera rötterna i en kruka. Välj då en relativt stor kruka direkt där knölarna får gott om plats. Plantera dem i planteringsjord eller välgödslad blomjord gärna blandad med kokosfiber för att ge bättre syretillförsel i jorden. Vattna och ställ ljust på sval plats. Plantera ut när temperaturen tillåter.

De pionrötter vi säljer kommer direkt från välrenomerade odlare i Holland och förvaras svalt här hos oss tills de skickas till dig.

Örtartade pioner planteras så att skottanlagen hamnar ca fem cm under markytan. Buskpionerna planteras dubbelt så djupt,  med rotbasen ca 10 cm under markytan. 

Pioner trivs i de flesta väldränerade jordar. Om de står i  lite halvskuggigt läge så varar blomningen längre.

TIPS! Täck gärna planteringsgropen med barkmull eller granris de första vintrarna så att rötterna skyddas.

Fler tips om plantering och skötsel av pioner hittar du i Faktabanken

Lökar, knölar och rötter planteras normalt vår eller höst därför ändrar sig sortiment och tillgång efter säsong. Välkommen åter om du just nu inte finner den sort du söker.

*

Köp barrotade pioner här online - ett smart sätt att få fina pioner hemskickade miljövänligt och prisvärt. Här hittar du flera spännande sorter i säsong!

Här hittar du spännande arter av barrotad pion som itoh pion och välkända klassiker av luktpion (doftpion) som ’Coral Charm’, ’Bowl of Beauty’ och ’Festiva Maxima’.

En barrotad pion tas upp ur jorden i plantskolan på hösten och kyllagras utan jord, mörkt och fuktigt under vintern.
De säljs sedan under vårvintern och våren. En stor fördel med denna hantering är att vi slipper skicka tung jord och att plantorna tar liten plats. Bra för miljön – och för din plånbok eftersom pionerna blir billigare.

Pioner fungerar utmärkt att hantera som barrotade eftersom de har ett kraftigt rotsystem som lagrar energi inför vintervilan.

När pionrötterna når dig ser de inte så mycket ut. Men lugn, rötterna sover och har samma livskraft som krukodlade. Din pion grönskar snabbt när den kommer i jord och får vatten, värme och ljus.
Beroende på var du bor i landet, väderleken och förutsättningarna du har hemma, hanteras barrotade pioner lite olika tills det är dags för utplantering. Ibland möjliggör väderleken inte direkt utplantering, utan plantan får mellanlanda i kruka.
Fler tips om hur man planterar en barrotad pion och vidare skötsel av pioner hittar du i Faktabanken.

Dröjer det några dagar innan du kan plantera dina barrotade pioner rekommenderar vi att du lägger den i plastpåse i kylskåpet tills det är dags. Mellansteget med krukodling före utplantering en god idé eftersom pionen får ett försprång jämfört med dem som planteras ut direkt.

Täck gärna marken kring pionen med barkmull för extra vinterskydd de första åren. Vi säljer barrotade perenner, sommarblommande lökar och knölar i säsong under vårvintern och våren. Håll utkik, då sortimentet varierar och vi varje år tar in nya, spännande sorter.

Dela
  KundtjänstKundtjänst
  x
  Kundtjänst

  Välkommen till Wexthusets kundtjänst!

  Du hittar svar på vanliga frågor och kontaktar vår kundtjänst här, eller genom att klicka på chattsymbolen i nedre högra hörnet på sidan.

  Har du frågor om odling och växter?

  Tips, odlingsråd och inspiration om odling och trädgård hittar du i vår faktabank Gröna sidorna.

  x
  Kundtjänst

  Välkommen till Wexthusets kundtjänst!

  Du hittar svar på vanliga frågor och kontaktar vår kundtjänst här, eller genom att klicka på chattsymbolen i nedre högra hörnet på sidan.

  Har du frågor om odling och växter?

  Tips, odlingsråd och inspiration om odling och trädgård hittar du i vår faktabank Gröna sidorna.

  Logga in
  x
  Logga in för att handla som återförsäljare
  Glömt lösenord
  x
  Har du glömt ditt lösenord? Ange den epostadressen som du har registrerat kontot med. Vi skickar sedan ett nytt lösenord till din epostadress.
  Skicka

  Vi kontaktar dig inom kort. Du är alltid välkommen att ringa 08-225080 eller mejla sales@wexthuset.com