Just nu: 20% på perennfröer

Ympris och grundstam

Här kan du köpa ympris till våra mest omtyckta äppel – och päronsorter. Köp till en grundstam och gör ditt eget fruktträd från grunden!

I säsong under våren säljer vi ympris till äpple och päron av våra mest populära fruktsorter. Ympriset kommer från vår duktiga fruktodlare i Sörmland. De går bra att förboka ympris om du är ute efter en speciell sort.

Antingen kan man ympa in en eller flera kvistar ympris från nya sorter i ett befintligt fruktträd. På så vis tjänar man flera år, då man snabbt får frukt av den nya sorten. Det kan också vara enda sättet att kunna odla flera fruktsorter om man har begränsat utrymme och inte har plats med flera träd. Ett normaltstort äppelträd kan bära 15-20 sorter om du blir flink med att ympa.

Eller kan man ympa in sitt ympris av äpple på en grundstam och göra sitt eget äppelträd från grunden. Här kan du köpa olika grundstammar till äppelträd. Val av grundstam avgör hur stort och härdigt trädet kommer att bli. Grundstam A2 är den klassiska valet för svenska förhållanden som ger stora, mycket härdiga äppelträd. Grundstam B9 ger lite mindre, men härdiga äppelträd. MM 106 ger medelstora träd som kommer tidigt i bördighet.

I artikeln Välj rätt grundstam till äppelträdet kan du läsa om olika grundstammarna för att välja rätt variant för dina önskemål. Våra grundstammar kommer från en svensk plantskola.

Att ympa fruktträd hör till det klassiska, hortikulturella hantverket. Det är mycket lättare än man kan tro, om du bara lär dig några enkla steg. Läs om metoden i artikeln Så ympar du fruktträd.

Här hittar du också praktiska tillbehör för en lyckad ympning, som gummiband, ympkniv och lackbalsam. Vi har också krukor, etiketter och planteringsjord så att du snabbt kommer igång om du vill göra egna träd.

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.