Varukorgen är tom
top.info.shopping_cart
0
0.00 kr
Till Kassan
banner
Navigering
Kundtjänst tel:08-22 50 80
Öppettider: måndag-fredag 9-16
Epost: kundtjanst@wexthuset.com

Växter & Fröer / Sticklingar & småplantor / Ympris och grundstam

Ympad gren på grundstam

Ympris och grundstam

Gör ett eget, helt nytt äppelträd, ett famileträd eller ympa på en ny favoritsort på ditt gamla, fina äppelträd.

Genom att ympa in en valfri äppelsort på en grundstam kan du göra ditt eget äppelträd. I säsong, dvs tidigt på våren kan vi erbjuda grundstammar och ympris av flera av de bästa äppelsorterna. 

Här kan du läsa mer om ympning av fruktträd och här finns mer information om olika sorters grundstammar.

Välkommen till vårt sortiment av grundstammar och ympris. Förbokas och säljs under tidig vår.

Här hittar du också praktiska och nödvändiga redskap för att ympa eller ockulera växter.

*

Här kan du köpa ympris till våra mest omtyckta äppel – och päronsorter. Köp till en grundstam och gör ditt eget fruktträd från grunden!

I säsong under våren säljer vi ympris till äpple och päron av våra mest populära fruktsorter. Ympriset kommer från vår duktiga fruktodlare i Sörmland. De går bra att förboka ympris om du är ute efter en speciell sort.

Antingen kan man ympa in en eller flera kvistar ympris från nya sorter i ett befintligt fruktträd. På så vis tjänar man flera år, då man snabbt får frukt av den nya sorten. Det kan också vara enda sättet att kunna odla flera fruktsorter om man har begränsat utrymme och inte har plats med flera träd. Ett normaltstort äppelträd kan bära 15-20 sorter om du blir flink med att ympa.

Eller kan man ympa in sitt ympris av äpple på en grundstam och göra sitt eget äppelträd från grunden. Här kan du köpa olika grundstammar till äppelträd. Val av grundstam avgör hur stort och härdigt trädet kommer att bli. Grundstam A2 är den klassiska valet för svenska förhållanden som ger stora, mycket härdiga äppelträd. Grundstam B9 ger lite mindre, men härdiga äppelträd. MM 106 ger medelstora träd som kommer tidigt i bördighet.

I artikeln Välj rätt grundstam till äppelträdet kan du läsa om olika grundstammarna för att välja rätt variant för dina önskemål. Våra grundstammar kommer från en svensk plantskola.

Att ympa fruktträd hör till det klassiska, hortikulturella hantverket. Det är mycket lättare än man kan tro, om du bara lär dig några enkla steg. Läs om metoden i artikeln Så ympar du fruktträd.

Här hittar du också praktiska tillbehör för en lyckad ympning, som gummiband, ympkniv och lackbalsam. Vi har också krukor, etiketter och planteringsjord så att du snabbt kommer igång om du vill göra egna träd.

Dela
  KundtjänstKundtjänst
  x
  Kundtjänst

  Välkommen till Wexthusets kundtjänst!

  Du hittar svar på vanliga frågor och kontaktar vår kundtjänst här, eller genom att klicka på chattsymbolen i nedre högra hörnet på sidan.

  Har du frågor om odling och växter?

  Tips, odlingsråd och inspiration om odling och trädgård hittar du i vår faktabank Gröna sidorna.

  x
  Kundtjänst

  Välkommen till Wexthusets kundtjänst!

  Du hittar svar på vanliga frågor och kontaktar vår kundtjänst här, eller genom att klicka på chattsymbolen i nedre högra hörnet på sidan.

  Har du frågor om odling och växter?

  Tips, odlingsråd och inspiration om odling och trädgård hittar du i vår faktabank Gröna sidorna.

  Logga in
  x
  Logga in för att handla som återförsäljare
  Glömt lösenord
  x
  Har du glömt ditt lösenord? Ange den epostadressen som du har registrerat kontot med. Vi skickar sedan ett nytt lösenord till din epostadress.
  Skicka

  Vi kontaktar dig inom kort. Du är alltid välkommen att ringa 08-225080 eller mejla sales@wexthuset.com