Varukorgen är tom
top.info.shopping_cart
0
0.00 kr
Till Kassan
banner
Navigering
Kundtjänst tel:08-22 50 80
Öppettider: måndag-fredag 9-16
Epost: kundtjanst@wexthuset.com

Växter & Fröer / Lökar & knölar / Iris

Knölar till vårblommande iris

Iris - Lökar och rhizomer

Irisarna hör till de klassiska lökväxterna med stor symbolisk betydelse genom årtusendena. De har en invecklad botanisk historik men är tack och lov lättodlade om man kan erbjuda en väldränerad plats.

Det finns hundratals arter som blommar från tidiga våren till högsommaren. Några har lökar, andra uppsvällda, perenna jordstammar.

Förutom den undersköna blomman pryder också bladen länge efter att blomman vissnat.

Namnet iris har släktet fått från regnbågens gudinna – ett passande namn på denna färgstarka blomma.

Välkomna att kolla in våra trädgårdsiris, skäggiris, strandiris och andra spännande arter.

Läs gärna mer om iris i Faktabanken

Lök- och knölväxter planteras normalt vår eller höst därför ändrar sig sortiment och tillgång efter säsong. Välkommen åter om du just nu inte finner den sort du söker.

*

Iris är ett stort släkte, alla med en underskön, tjusiga blomma. Här hittar du spännande sorter av iris att köpa på nätet.

Irisväxterna är lättodlade om du kan erbjuda en väldränerad, solig och varm plats.

Här kan du köpa iris på nätet av både lök och jordstammar, rhizomer.

Irisväxter är ett stort släkte, man skiljer i huvudsak på dem som har knölliknande lökar och de med uppsvälld rotstam, rhizom.

Trädgårdsiris, tyskiris, Iris germanica och strandiris, I. sibirica, har rhizom och blommar under sommaren. De delas in i skäggiris och skäggfria irisväxter. De kallas också rabattiris och säljs som barrotade perenner på våren.

Iris med lökar blommar under våren. Hit hör i huvudsak våriris, I. reticulata, med blomning från februari till april samt holländsk och junoiris som blommar lite senare, i april-maj.

Irisarna hör till de klassiska prydnadsväxterna, med ett långt skönhetsvärde från välsvarvad knopp till fullt utslagen blomma. De är underbara vasblommor, många har en fin försiktig doft. Också bladen är vackra långt efter att blomman vissnat.
Namnet har släktet fått från regnbågens gudinna – ett passande namn på denna färgstarka blomma. Blå iris är klassikern, men också gul, vit och mörka blommor är populära.

Irisväxter är fleråriga och sprider sig med sidolökar, frön och rotskott. De trivs i väldränerad jord. En sluttning kan vara en perfekt plats. Grovt grus, sandig jord eller stenparti är inga problem för irislöken som gärna växer i mager eller svagt kalkhaltig jord.
Irisar älskar en varm, solig plats som ger löken sommartorka då den går i vila.

Växtsläktet har en invecklad, spännande botanik. Råd för att plantera iris med lök eller jordstam hittar du i Faktabanken.

Du kan köpa irislökar under sensommaren och hösten, håll utkik då sortimentet varierar och vi ständigt utökar med nya spännande sorter. Barrotade plantor kan du köpa här under vårvintern.

Dela
  KundtjänstKundtjänst
  x
  Kundtjänst

  Välkommen till Wexthusets kundtjänst!

  Du hittar svar på vanliga frågor och kontaktar vår kundtjänst här, eller genom att klicka på chattsymbolen i nedre högra hörnet på sidan.

  Har du frågor om odling och växter?

  Tips, odlingsråd och inspiration om odling och trädgård hittar du i vår faktabank Gröna sidorna.

  x
  Kundtjänst

  Välkommen till Wexthusets kundtjänst!

  Du hittar svar på vanliga frågor och kontaktar vår kundtjänst här, eller genom att klicka på chattsymbolen i nedre högra hörnet på sidan.

  Har du frågor om odling och växter?

  Tips, odlingsråd och inspiration om odling och trädgård hittar du i vår faktabank Gröna sidorna.

  Logga in
  x
  Logga in för att handla som återförsäljare
  Glömt lösenord
  x
  Har du glömt ditt lösenord? Ange den epostadressen som du har registrerat kontot med. Vi skickar sedan ett nytt lösenord till din epostadress.
  Skicka

  Vi kontaktar dig inom kort. Du är alltid välkommen att ringa 08-225080 eller mejla sales@wexthuset.com