15% på ett köp för medlemmar*

Gladiolus, gladioler - Knölar

Välj gladioler, Gladiolus om du vill odla en riktigt tjusig lyxblomma! Välj här bland flera härliga, lättodlade sorter.

Gladioler är blomlyx på tjusiga stjälkar. Vet du knepen är det gladiolus en lättodlad blomma, som förökas med knölar och inte lök som man kanske tror. Välj bland massor av sorters gladioler; enkla sofistikerade eller maffiga flerfärgade med dubbla kjolar. De lägre sorterna är perfekta för utekrukan på balkong och uteplats.

Gladioler tillhör familjen svärdsliljeväxter, Iridaceae. Du ser likheten med vår vilda gula svärdslilja som trivs i våta marker – lite väl fuktigt för gladiolus som likt de flesta knölväxter behöver god dränering. Men gladioler vill gärna ha lite fuktigare jord än andra lök- och knälväxter.
Plantera ganska grunt, ca 5-7 cm djupt på en varm plats i väldränerad, grundgödslad jord.

Gladiolus är inte vinterhärdig utan behöver grävas upp för övervintring. Förvara dem som dahliaknölar, mörkt, svalt men frostfritt. Krukodlade gladiolusknölar kan ställas undan i krukan. Tag vara på de små sidoknölarna som ger nya plantor.

Knölarna kan förodlas inomhus i kruka om du bor i kalla trakter. Annars är det inte nödvändigt.
På en balkong eller vid en uteplats ger gladiolus i kruka ett långt skönhetsvärde eftersom också bladen är vackra. Plantera i rejäl, stadig kruka som inte välter när blomspiran blir övertung. Välj också lite lägre, nättare sorter. Se till att krukan har flera dräneringshål och bottna med ett decimetertjockt lager lecakulor. Välj välgödslad, porös jord.

Tack vare mångfalden av färger är gladioler en härlig växt att komponera med. Bli din egen florist med denna fantastiska blomma med lång blomningstid under hela sensommaren. Klipp av blomstängeln när de nedersta blommorna har börjat slå ut, så får du en lång blomning i vasen. Det är också en tjusig bakgrundsväxt i rabatten där den strålar när många andra blommar har gjort sitt för säsongen.

Lök- och knölväxter planteras normalt vår eller höst därför ändrar sig sortiment och tillgång efter säsong. Välkommen åter om du just nu inte finner den sort du söker.

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.