Varukorgen är tom
top.info.shopping_cart
0
0.00 kr
Till Kassan
banner
Navigering
Kundtjänst tel:08-22 50 80
Öppettider: måndag-fredag 9-16
Epost: kundtjanst@wexthuset.com

Växter & Fröer / Lökar & knölar / Gladiolus

Knölar till gladiolus

Gladiolus, gladioler - Knölar

Färgranna och resliga. Gladiolus är verkligen en pampig växt. De kortväxande sorterna kan odlas i kruka medan de högresta gladiolussorterna gör sig bäst som solitärplantering eller i bakre delen av rabatten.

Gladiolus är också jättebra snittblommor. Klipp dem och ta in så snart den första blomman längst ner på stjälken börjar visa färg så står de jättelänge i vas.
Gräva upp och gladiolusknölarna på hösten och spara svalt och torrt.

Ta bort eventuella sidoknölar och plantera dem separat så får du ännu fler plantor!

Läs gärna mer om gladiolus i Faktabanken

Lök- och knölväxter planteras normalt vår eller höst därför ändrar sig sortiment och tillgång efter säsong. Välkommen åter om du just nu inte finner den sort du söker.

*

Välj gladioler, Gladiolus om du vill odla en riktigt tjusig lyxblomma! Välj här bland flera härliga, lättodlade sorter.

 

Gladioler är blomlyx på tjusiga stjälkar. Vet du knepen är det gladiolus en lättodlad blomma, som förökas med knölar och inte lök som man kanske tror. Välj bland massor av sorters gladioler; enkla sofistikerade eller maffiga flerfärgade med dubbla kjolar. De lägre sorterna är perfekta för utekrukan på balkong och uteplats.

Gladioler tillhör familjen svärdsliljeväxter, Iridaceae. Du ser likheten med vår vilda gula svärdslilja som trivs i våta marker – lite väl fuktigt för gladiolus som likt de flesta knölväxter behöver god dränering. Men gladioler vill gärna ha lite fuktigare jord än andra lök- och knälväxter.
Plantera ganska grunt, ca 5-7 cm djupt på en varm plats i väldränerad, grundgödslad jord.

Gladiolus är inte vinterhärdig utan behöver grävas upp för övervintring. Förvara dem som dahliaknölar, mörkt, svalt men frostfritt. Krukodlade gladiolusknölar kan ställas undan i krukan. Tag vara på de små sidoknölarna som ger nya plantor.

Knölarna kan förodlas inomhus i kruka om du bor i kalla trakter. Annars är det inte nödvändigt.
På en balkong eller vid en uteplats ger gladiolus i kruka ett långt skönhetsvärde eftersom också bladen är vackra. Plantera i rejäl, stadig kruka som inte välter när blomspiran blir övertung. Välj också lite lägre, nättare sorter. Se till att krukan har flera dräneringshål och bottna med ett decimetertjockt lager lecakulor. Välj välgödslad, porös jord.

Tack vare mångfalden av färger är gladioler en härlig växt att komponera med. Bli din egen florist med denna fantastiska blomma med lång blomningstid under hela sensommaren. Klipp av blomstängeln när de nedersta blommorna har börjat slå ut, så får du en lång blomning i vasen. Det är också en tjusig bakgrundsväxt i rabatten där den strålar när många andra blommar har gjort sitt för säsongen.

Dela
  KundtjänstKundtjänst
  x
  Kundtjänst

  Välkommen till Wexthusets kundtjänst!

  Du hittar svar på vanliga frågor och kontaktar vår kundtjänst här, eller genom att klicka på chattsymbolen i nedre högra hörnet på sidan.

  Har du frågor om odling och växter?

  Tips, odlingsråd och inspiration om odling och trädgård hittar du i vår faktabank Gröna sidorna.

  x
  Kundtjänst

  Välkommen till Wexthusets kundtjänst!

  Du hittar svar på vanliga frågor och kontaktar vår kundtjänst här, eller genom att klicka på chattsymbolen i nedre högra hörnet på sidan.

  Har du frågor om odling och växter?

  Tips, odlingsråd och inspiration om odling och trädgård hittar du i vår faktabank Gröna sidorna.

  Logga in
  x
  Logga in för att handla som återförsäljare
  Glömt lösenord
  x
  Har du glömt ditt lösenord? Ange den epostadressen som du har registrerat kontot med. Vi skickar sedan ett nytt lösenord till din epostadress.
  Skicka

  Vi kontaktar dig inom kort. Du är alltid välkommen att ringa 08-225080 eller mejla sales@wexthuset.com