15% på ett köp för medlemmar*

Kalla - Knölar

Plantera knölar av kalla om du vill njuta av en riktigt tjusig blomma hela sommaren. Välj här bland flera läckra sorter.

Kalla hör till sommarens mest extravaganta blommor med vattensamlande knölar. Också tjusiga att ta in i vasen.
Ge dina kallor en framträdande plats där du kan njuta av denna häftiga blomma; utomhus på en varm plats i kruka på balkongen, eller väl synlig i rabatten. Växten trivs också inomhus på fönsterbrädan. Även de frodiga bladen är vackra, några med silvriga fläckar.

Det är blommornas "omslagspapper", hölstret, som har skönhetsvärde. De oansenliga blommorna sitter i en gul, tät kolv längst in. Hölstret, som hos kalla sveper om sin blomma, finns i många härliga färger som rosa, gul, vit, röd och lila.

Kalla är en spännande blomma med enkel skötsel om du ser till att jordens knölar inte torkar under försommaren och blomningstiden. Knölar till kallor kan förodlas inomhus i kruka om du bor i kalla trakter.
Plantera knölar under våren, ca 5 cm djupt. Plantera flera knölar tillsammans, plantan trivs att stå ganska trångt.
På en balkong eller vid en uteplats har kalla i kruka ett långt skönhetsvärde eftersom också bladen är vackra. Se till att krukan har flera dräneringshål och bottna med ett decimetertjockt lager lecakulor. Välj välgödslad, porös jord.
De köttiga knölarna övervintras svalt och frostfritt som andra sommarblommande lök- och knölväxter. Enklast är att odla i kruka som sedan ställs svalt och frostfritt. På våren tar du också hand om sidoknölar eller delar på jordstammen för att föröka dina kallor.
Läs gärna mer om skötselråd för hur du sköter denna spännande blomma i Faktabanken i Odlingsråd för kalla. Fler tips: Vattna rikligt från planteringen och fram tills blomningens slut. Då ska jorden torka upp ordentligt mellan vattningarna. När bladen börjar vissna under sensommaren upphör vattningen helt inför vintervilan.

Lök- och knölväxter planteras normalt vår eller höst därför ändrar sig sortiment och tillgång efter säsong. Välkommen åter om du just nu inte finner den sort du söker.

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.