Varukorgen är tom
top.info.shopping_cart
0
0.00 kr
Till Kassan
banner
Navigering
Kundtjänst tel:08-22 50 80
Öppettider: måndag-fredag 9-16
Epost: kundtjanst@wexthuset.com
Fakta & Råd / Växter / Köksväxter

Tomater - odlingsråd

skörd av olika sorters tomater i korg
Att skörda hemodlade, solvarma tomater är vardagslyx. Så här trivs tomatplantan, bästa odlingstipsen för både ute- och inomhusodling.
 
Nyskördade tomater i korg

Tomatplantor

Tomater är jättelätt att så och odla upp från tomatfrön, men är man sent ute kan man istället köpa färdiga små plantor.
Läs i artikeln Tomater - frösådd till egna plantor om hur du sår och driver upp tomatplantor. Tomatplantor hittar du under säsong i vår webbutik här. 
 
Tomat, Solanum lycopersicum, vill ha varmt och ska därför inte planteras ut i växthus eller på friland för tidigt. Vänta till efter sista nattfrosten och lite till för att vara på den säkra sidan. Avhärda någon vecka tidigare, det mår plantan bara bra av.

Med en värmefläkt i växthus eller uterum kan du tidigarelägga utplanteringen flera veckor. Den stora ljusmängden uppväger den lite svalare nattemperaturen.
 
tomatplanta i växthus i kruka

Så här sköter du tomatplantan

Tomater är värmeälskare så välj ett varmt läge, ofta en södervänd vägg. 
* Tomater för friland planteras med ca 50 cm mellanrum i väldränerad, välgödslad jord. Tillsätt gärna stallgödsel, kompost eller benmjöl. Plantera så pass djupt att första bladparet hamnar precis ovanför jordytan. Det gör inget att rötter och stjälk viras lite grand i planteringsgropen. 
* Vid plantering i jordbädd i växthus gäller 40-50 cm mellanrum. Plantera som på friland.
* För kruka och ampel rekommenderas en volym på ca 20 liter. Få amplar har den storleken, men välj så stor jordvolym som möjligt för ampelodling.
 
busktomat i kruka 
Den kompakta dvärgbusktomaten passar perfekt för krukan på bordet. Här kan du läsa om olika slags växtsätt hos tomater så att du väljer rätt sort!
 
* Tomater vill ha mycket vatten, tillväxten stannar upp vid torka. Automatbevattning är både enkelt och praktiskt. Det finns många olika lösningar som inte är dyra.
* Tomater är hungriga, börja näringsvattna tre veckor efter att de planterats ut. Näringsvattna gärna med våra fina specialgödningar som är anpassade för just tomater.
* Lägg gärna gräsklipp på jorden. Det håller kvar fukten och bidrar med både näringsämnen och mull.
 

Uppbindning av tomater

Både upprättväxande sorter och många busktomater behöver stödjas.
För busktomater räcker det med en eller två bambupinnar som stöd.
För upprättväxande sorter behöver stjälken stödjas vart efter den växer till på höjden. Enklast fäster du ett snöre i taket eller strax över den höjd plantan beräknas få som fullväxt (ca 180 cm) och knyter andra änden löst längst ner kring stjälken på plantan. Sedan viras stjälken runt snöret vartefter den växer. Tomater på friland kan bindas mot en spaljé, stadiga käppar eller liknande.
 

Tjuva och toppa tomater

Upprättväxande sorter skall bara ha en huvudstam varifrån blad och blomklasar växer ut. Men tomatplantan bildar naturligt nya skott i bladvecken på huvudstammen. Dessa skall nypas bort så fort som möjligt eftersom de annars tar kraft från tillväxten. Man nyper helt enkelt bort de små bladen, tjuvarna, som visar sig. Detta kallas för att ’tjuva’ eller ’tjyva’ tomaten. Läs mer i artikeln om olika tomattyper för att ta redan på om just din sort behöver tjuvas.

tjuvskott på tomat

När plantan fått fyra-fem blomklasar längs stammen knipsar du av toppen ett bladpar ovanför översta blomklasen. All växtkraft koncentreras nu till att utveckla de klasar som finns istället för fortsatt tillväxt av nya klasar som ändå inte hinner mogna.

Ohyra och sjukdomar hos tomater

Tomatplantor i växthus drabbas ibland av ohyra. Vita flygare, spinn och bladlöss är vanligast, men även olika typer av svamp och virussjukdomar kan slå till. Bästa sättet att minska problemet är att kolla plantorna ofta och gärna hänga upp klisterskivor där flygande insekter fastnar. Då får du snabbt en indikation på vad som är på gång.
Snabba motåtgärder är sedan nyckeln till att hålla problemet under kontroll. Blad som blivit fula av ohyra tas genast bort. Släng dem i soporna för att hindra spridning. Om du får stora angrepp är biologisk bekämpning med nyttodjur effektivt.
Pistillröta är mörka fläckar vid tomatbasen som sjunker in och ruttnar. Det är vanligast i växthus eller utomhus när temperaturen varierar mycket dag och natt. Då uppstår kalciumbrist som i sin tur beror på ojämn vatten- och näringstillförsel. Försök att jämna ut temperatursvängningarna kring tomaterna och se till att det finns riklig tillgång på vatten.

Skörd och förvaring av tomater

Skörda tomaterna vartefter de mognar. Allra godast är de färska. Smaken bevaras bäst i rumstemperatur, men håller längre om de ligger svalt. Lägg dem inte i plast, då bildas fukt och hållbarheten förkortas. Tomater som börjat få färg, men ännu inte är fullmogna när frosten sätter in, kan eftermogna på fönsterbrädan. Det finns många härliga recept för omogna, gröna tomater så glöm inte plocka in dem innan de fryser. De kan stekas, man kan göra chutney, såser, marmelad och mycket annat.
 
TIPS! I tomatväljaren kan du välja ut sorter som passar just för din odling.
 
Foto: Karin Elmberg, Fleuroselect och Lena Ljungquist.
 
Nyhetsbrev med tips och odlingsråd
Kommentarer ()

Tips på artiklar

Fler artiklar ˅
  KundtjänstKundtjänst
  x
  Kundtjänst

  Välkommen till Wexthusets kundtjänst!

  Du hittar svar på vanliga frågor och kontaktar vår kundtjänst här, eller genom att klicka på chattsymbolen i nedre högra hörnet på sidan.

  Har du frågor om odling och växter?

  Tips, odlingsråd och inspiration om odling och trädgård hittar du i vår faktabank Gröna sidorna.

  x
  Kundtjänst

  Välkommen till Wexthusets kundtjänst!

  Du hittar svar på vanliga frågor och kontaktar vår kundtjänst här, eller genom att klicka på chattsymbolen i nedre högra hörnet på sidan.

  Har du frågor om odling och växter?

  Tips, odlingsråd och inspiration om odling och trädgård hittar du i vår faktabank Gröna sidorna.

  Logga in
  x
  Logga in för att handla som återförsäljare
  Glömt lösenord
  x
  Har du glömt ditt lösenord? Ange den epostadressen som du har registrerat kontot med. Vi skickar sedan ett nytt lösenord till din epostadress.
  Skicka

  Vi kontaktar dig inom kort. Du är alltid välkommen att ringa 08-225080 eller mejla sales@wexthuset.com