Fri frakt över 599 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Tomater - odlingsråd

skörd av olika sorters tomater i korg
Att skörda hemodlade, solvarma tomater är vardagslyx. Så här trivs tomatplantan - bästa odlingstipsen för både ute- och inomhusodling. I Faktabanken hittar du massor av faktaspäckade artiklar om tomatodling.
 
Nyskördade tomater i korg
Det är kul att ha lite olika sorter; körsbärstomater att stoppa i munnen, gula till salladen och maffiga röda för tillagning.

Tomater - börja med sortval

Tomater är enkelt att så och odla upp från tomatfrön, men är du sent ute, köp färdiga småplantor. Det är roligt att välja sorter, tag hjälp av vår Tomatväljaren.
Läs i artikeln om att odla tomater hur du sår och driver upp småplantor. Tomatplantor hittar du under säsong i vår butik bland grönsaksplantor
 
Räkna baklänges när det är dags att så frön eller köpa småplantor. Tomater vill ha det varmt och ska därför inte planteras ut i växthus eller på friland för tidigt. Vänta till efter sista nattfrosten och lite till för att vara på den säkra sidan. Avhärda någon vecka tidigare, det mår plantan bara bra av.

Med en värmefläkt i växthus eller uterum kan du tidigarelägga utplanteringen flera veckor. Den stora ljusmängden uppväger den lite svalare nattemperaturen.
 
tomatplanta i växthus i kruka
En halvhög busktomat passar perfekt där utrymmet är begränsat.

Tomater - odlingsråd

  • Tomater är värmeälskare så välj ett varmt läge, ofta en södervänd vägg. 
  • Tomater för friland planteras med ca 50 cm mellanrum i väldränerad, välgödslad jord. Tillsätt gärna stallgödsel, kompost eller benmjöl. Plantera så pass djupt att första bladparet hamnar precis ovanför jordytan. Det gör inget att rötter och stjälk viras lite grand i planteringsgropen. 
  • Vid plantering i jordbädd i växthus gäller 40-50 cm mellanrum. Plantera som på friland.
  • För kruka och ampel behövs minst 20 liter jord. Få amplar har den storleken, men välj så stor jordvolym som möjligt för ampeln.
busktomat i kruka 
Den kompakta dvärgbusktomaten passar perfekt för krukan på bordet. Läs här om Olika växtsätt hos tomater så att du väljer rätt sort!
  • Tomater är törstiga, tillväxten stannar upp vid torka. Automatbevattning är både enkelt och praktiskt. Det finns många olika lösningar som inte är dyra.
  • Tomater är hungriga, börja näringsvattna tre veckor efter att de planterats ut. Näringsvattna gärna med vår fina organiska tomatgödning som är anpassad för just tomater.
  • Lägg om möjligt gräsklipp på jorden. Det håller kvar fukten och bidrar med både näringsämnen och mull.
 

Uppbindning av tomater

Både upprättväxande sorter och många busktomater behöver stödjas.
För busktomater räcker det med en eller två bambupinnar som stöd.
För upprättväxande sorter behöver stjälken stödjas vart efter den växer till på höjden. Enklast fäster du ett snöre i taket eller strax över den höjd plantan beräknas få som fullväxt (ca 180 cm) och knyter andra änden löst längst ner kring stjälken på plantan. Sedan viras stjälken runt snöret vartefter den växer. Tomater på friland kan bindas mot en spaljé, stadiga käppar eller liknande.

Tjuva och toppa tomater

Upprättväxande sorter skall bara ha en huvudstam varifrån blad och blomklasar växer ut. Men tomatplantan bildar naturligt nya skott i bladvecken på huvudstammen. Dessa skall nypas bort så fort som möjligt eftersom de annars tar kraft från tillväxten.

Man nyper helt enkelt bort de små bladen, tjuvarna, som visar sig. Detta kallas för att ’tjuva’ eller ’tjyva’ plantan. Läs mer i artikeln Olika växtsätt hos tomater  för att ta redan på om just din sort behöver tjuvas.

tjuvskott på tomat
Skotten som kommer i stjälkvecket kallas tjuvar och ska knipsas bort hos högväxande sorter för att inte stjäla kraft från blomning och fruktskörd.
 

När plantan nått en höjd av ca 1,8 meter knipsar du av toppen ett bladpar ovanför översta blomklasen. All växtkraft koncentreras nu till att utveckla de klasar som finns istället för fortsatt tillväxt av nya klasar som ändå inte hinner mogna.

Ohyra och sjukdomar hos tomater

Tomatplantor är i regel friska, men särskilt i växthus och uterum kan ohyran slå till. I artikeln Känn igen skador och sjukdomar på tomat kan du enkelt diagnostisera eventuella fel.
Vita flygare, spinnkvalster och bladlöss är vanligast, men även olika typer av svamp och virussjukdomar kan slå till. 

Bästa sättet att hålla koll är att checka plantorna ofta och hänga upp klisterskivor där flygande insekter fastnar. Då får du snabbt en indikation på vad som är på gång.

Snabba motåtgärder är sedan nyckeln till att hålla problemet under kontroll. Blad som blivit fula av ohyra tas genast bort. Släng dem i soporna för att hindra spridning. Om du får stora angrepp är biologisk bekämpning med nyttodjur effektivt.

Skörd och förvaring av tomater

Skörda tomaterna vartefter de mognar. Allra godast är de färska. Smaken bevaras bäst i rumstemperatur, men håller längre om de ligger svalt. Lägg dem inte i plast, då bildas fukt och hållbarheten förkortas.
Tomater som börjat få färg, men ännu inte är fullmogna när frosten sätter in, kan eftermogna på fönsterbrädan. Det finns många härliga recept för omogna, gröna tomater så glöm inte plocka in dem innan de fryser. De kan stekas, man kan göra chutney, såser, marmelad och mycket annat.
 
Foto: Karin Elmberg, Fleuroselect och Lena Ljungquist.
 
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2022 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.