Fri frakt över 690 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel

Röd temynta

Frö till Monarda didyma

Pris: 55 kr
Ej i lager
Artnr: 26018
Klimatkompenserad frakt
Fri frakt över 690 kr
14 dagars returrätt*
30 dagars öppet köp*
* Ej växter, nyttodjur och beställningsvara, se villkor.

Produktbeskrivning

Temynta är en mycket trevlig, gammal kulturväxt som är given i alla örtagårdar. En perenn som odlas både för prydnad och användning i te och drinkar. Torkade blad och blommor har smak av bergamott (som smaksätter teet Earl Grey) och kan gärna blandas i ett svart te. Älskas av pollinatörer. Bladen skördas före blomningen, används färska eller torkade. Röd temynta sprider sig med underjordiska utlöpare till stora bestånd.

Odlingsråd:
Så inomhus i såjord i småkrukor eller tråg. Fukta såjorden och tryck till fröna så att de får kontakt med jordytan. De är ljusgroende och ska inte täckas. Håll fuktigt genom att duscha sådden. Om fröna inte grott inom en månad, ställ sådden kallt i t ex kylskåp sex veckor (kallas stratifiering). Fröna gror vid 15-20 grader efter 2-4 veckor. Ställ därefter groddplantorna ljust och svalt för kompakt växtform. Omplantera i näringsrik jord i egna 7.5 cm krukor när plantorna börjat växa till sig. Avhärda före utsättning. Eller så direkt på växtplatsen under senvåren eller på hösten. Höstsådd gror våren därpå med tidigare blomning. Härdig i större delen av landet på en skyddad plats i väldränerad jord.

Vetenskapligt namn: Monarda didyma
Såtid: mars-maj/okt-nov
Odlingsplats: Rabatt eller kruka i mullrik jord.
Sådjup: 0,5 cm
Plantavstånd: 30 cm
Radavstånd: 30 cm
Typ: perenn
Läge: sol/halvskugga
Blomning/skörd: juli-sep
Höjd: ca 90 cm
Antal gram: 0,2

Tips & råd

Läs mer om att odla temynta

Temynta

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.