FRI FRAKT hela helgen!

Frågor & Svar

Välkommen att sända oss ett email med dina frågor om växter och odling!
info@wexthuset.com
 

Lerkruka eller plastkruka?

Vilket är bäst, lerkruka eller plastkruka?

Svar: Till stora delar är det en smaksak, men det finns också rent praktiska skillnader. Vilket som fungerar bäst beror dels på vilken typ av växt du skall plantera och hur duktig du är på att vattna.
Lerkrukan 'andas' och släpper ut fukt vilket inte plastkrukan gör, så vattnar du mycket kan lerkruka vara att föredra. Tillhör man dem som vattnar mer sällan kan plastkrukan vara bättre eftersom fukten stannar längre i den.
Växter som inte vill ha mycket vatten trivs i allmänhet bättre i lerkrukor än i plastkrukor. Och växter som vill ha mycket vatten klarar sig bättre i plastkrukor. En annan fördel med plastkrukor är att de är lättare att rengöra än lerkrukor.
Tips! Är du dålig på att vattna men gillar lerkrukor kan du fordra krukan väggar på insidan med vaxduk eller liknande. Då hålls vattnet kvar som i en plastkruka.

 

Varför får mina pelargoner röda blad?

Jag övervintrar mina pelargoner och fuchsior i svalt rum, ca 7 grader varmt och med extra belysning. Några av pelargonerna utvecklar under vintern rödaktiga/röda blad. En sort som jag haft i många år har först under de senaste åren reagerat likadant även på sommaren. Jag tror att det är sorter med starka färger som mest är drabbade. Vad göra?

Svar: Zonalpelargoner, och då ofta sorter som blir rätt kraftiga kan få en röd anstrykning till nästan illröda blad när de utsätts för stora skillnader i temperatur och ibland även om ljusförhållandena skiftar mycket. Då försöker den skydda sig genom att minskar cirkulationen i bladen. De röda bladen blir inte gröna igen och det enda man kan göra då är att ta bort dem. Nya växer ut i dess ställe.
Det här är vanligt under sen höst och på våren när de utsätts för värme och sol och sedan möter kalla, mörka nätter.
En förebyggande åtgärd skulle vara att hålla en jämnare temperatur, men det kanske är enklare att försaka några blad...
Den planta som får röda blad på sommaren kan vara försvagad av något skäl och därför får den dessa röda blad. Prova att ta en stickling och se om den klarar sig bättre.

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.