Just nu: 20% på perennfröer
Fakta & Råd

Övervintra vin i kruka

Fråga

Hej!
Jag köpte en vinplanta i våras som nu vuxit till sig rejält i sin stora kruka i vårt växthus. Men hur övervintrar jag den?
Tacksam för tips!
 
Hälsar Lillemor

Svar

Vinranka med klätterstöd
Vinrankan kan utvecklas hyfsat de första åren i utekruka, men behöver djup jord för att kunna växa vidare på ett bra sätt.

Hej Lillemor!
Roligt att din vinranka växt på sig under sommaren. Tyvärr måste jag ändå avråda från att odla just vin i kruka. Rötterna behöver en djup jord för att bre ut sig och söka näring och vatten till den frodiga plantan. 
 
Det bästa vore om du kan gräva ner vinrankan i marken i växthuset, alternativt gräva ner den på utsidan och ledan in rankan under växthusets sockel (som i en underjordisk tunnel), så att själva rankan hamnar inuti växthuset men rötterna i marken utanför.
Läs gärna vidare i Faktabankens Odlingsråd för vin.

Vill du ändå försöka dig på att övervintra i utekrukan måste hela krukan isoleras väl, för att inte rötterna ska drabbas av köldskador. I Övervintra i kruka kan du läsa om flera tips för att övervintra fleråriga växter i utekrukan.
Plantera till våren om i en rejält stor kruka, eller låda, på minst 50 liter. Det ger vinrankan lite bättre förutsättningar att klara sig någorlunda med bregränsat utrymme. Samtidigt ställer det högra krav på dig med vattning och gödsling.
 
 
 
Lycka till!

Hälsar Karin Elmberg, hortonom på Wexthuset
 
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.