Fri frakt över 690 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Kan fikon ge två skördar?

Fråga

Hej!
Jag har ett fikonträd på balkongen, sorten ’Mitchurinska 10’, som är ett bulgariskt bergsfikon som är härdig i zon 3 där jag bor. Jag får små men mycket goda fikon under sommaren. Sedan kommer det många små kart som jag antar inte hinner mogna fram. Men kan de sitta kvar och mogna till våren?
Undrar Gunnar i Motala

Svar

Hej Gunnar!
Roligt med ditt härdiga fikonträd. Du får glädja dig extra åt sommarskörden för tyvärr hinner vi inte få två skördar av fikon på våra breddgrader. Småkarten ger heller inte kvalitetsskörd om de övervintrar, ofta möglar de under den fuktiga och kalla vintern dessutom.
 
Fikonkart på träd
Det känns hårt men de här småttingarna kommer inte att ge mogna frukter och måste därför tas bort.
 
Fikon ger skörd på tvåårsveden och i riktigt varma länder tar man två skördar. Det känns hårt, men ta bort alla karten som kommer i bladvecken under sommaren/sensommaren. De stjäl bara energi från fikonplantan. Bättre att trädet satsar allt på en enda skörd av ännu fler frukter som kommer att bildas på våren och mogna fram under sommaren. 
 
Skörd av hemodlade fikon Bornholm
Egen fikonskörd är vardagslyx. Det är ett mycket lättodlat och friskt buskträd, haken är övervintringen och att frukterna ska hinna mogna fram. Mitt Bornholmsfikon är nu fyra år gammalt och vi får hundratals fikon varje sommar.

Gallra också bland grenarna när trädet blir lite äldre, så att de äldsta grenarna tas bort. Gör detta under sommaren när trädet är i god kondition och hinner läka såren före vintern. Unga grenar ger nämligen större och fler fikonfrukter.

Lycka till!
Hälsar Karin 
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.