
I vandrande lätt skugga kommer pionen bäst till sin rätt. Färgen djupnar och blomman håller längre.
Ingen vet hur gammal en pion kan bli. Ofta är de de enda växter som skvallrar om att det en gång funnits en trädgård vid ett ödetorp. Luktpioner
är utmärkta snittblommor som håller länge i vasen. Plocka när blomknoppen börjat öppna sig och visar färg.
Läs här om planteringstips för pioner.

Pionen skjuter tidigt skott och kan behöva skyddas om vid svår kyla. Till höger: Ett enkelt pionstöd hjälper stjälkarna att orka bära upp de tunga blommorna. Dessutom kommer de i titthöjd.
Fem skötselråd för pioner
1. Gödsla sparsamt efter blomningen med kogödsel eller benmjöl som myllas ner ytligt kring plantan.2. Ge pioner stöd kring midjan så att de tunga blommorna syns och inte doppar i marken.
3. Om hård kyla väntar när pionerna börjat bryta fram på våren, täck med granris eller bark för att skydda de unga skotten.
4. Om du vill flytta eller dela pionerna är hösten bästa tiden att gräva upp dem. De mer känsliga buskpionerna klipps ner med 2/3 innan de grävs upp. Plantera om på samma djup som de stod innan.
5. Pioner är normalt problemfria, friska perenner men kan drabbas av bladmögel. Bladen får bruna, torra fläckar. Gråmögel kan göra att de mjuka örtpionernas stjälkar viker sig. Behandla med stärkande kiselpreparat eller nässelvatten. Klipp bort blad som är hårt angripna och släng i soporna.

När blomningen är över kan man njuta av den vackra fröställningen som ser ut som en liten prinsesskrona. När fröet är moget spricker kapseln upp och de lacksvarta, runda fröna trillar ut. Prova att så dem färska, de gror förvånansvärt lätt.
Foto: Karin Elmberg