Allt för din odling Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Plantera iris

Skäggiris i olika färger
 
Det är ett skådespel att följa irisens utveckling från välvsarvad knopp till fullt utslagen blomma. Irisar är underbara vasblommor, många har en fin, lite försiktig doft. 
Iris är ett stort släkte, man skiljer i huvudsak på iris som har knölliknande lökar och de med uppsvälld rotstock, så kallade rhizom. De knölbildande irisarna blommar under våren. Hit hör i huvudsak våriris, Iris reticulata, med blomning från februari till april samt holländsk och junoiris som blommar lite senare, i april-maj.
De rhizombildande irisarna har en uppsvälld nedre jordstam och blommar under sommaren, hit hör de sommarblommande trädgårds- och rabattirisarna som säljs som barrotade perenner på våren.

Plantera irislökar och knölar

Plantering av irislökar
Irislökarna planteras under tidiga hösten, från augusti till oktober om vädret är milt.
 
  • Våra irislökar förvaras svalt och mörkt, därför är de i gott skick när de kommer hem till dig. Lökar som hänger länge i butiker torkar snabbt ut, det gäller särskilt små lökar. Om du inte kan plantera direkt, lägg påsen i kylskåpet tills det är dags. 
  • Alla lökväxter trivs i lucker jord, stående fukt är fienden nummer ett – då ruttnar löken. Se därför till att marken är väldränerad, en sluttning kan vara en perfekt plats. Grovt grus, sandig jord eller stenparti är inga problem för irislöken som gärna växer i mager eller svagt kalkhaltig jord.
  • Irisar älskar en varm, solig plats som ger löken sommartorka då den går i vila.
  • Plantera tidigt på hösten eller på våren, ca 5-10 cm djupt, eller 3 gånger så djupt som lökens höjd. Fyll gärna igen med grovt grus som ytterligare värmer och luckrar jorden.
  • Vattna efteråt så att löken får ordentlig kontakt med jorden.
 
Lök av iris och holländsk iris
På hösten och våren växer irisen till med rötter och skott. Sommartid vilar löken och vill ha det riktigt torrt. TIll vänster ljuva 'Carmen', en holländsk iris.
 
  • För långvarig och återkommande blomning behöver irislöken gödslas kommande säsonger. Det görs när löken är i tillväxt, under våren och sensommaren. Strössla ut benmjöl, lökgödsel, eller komposterad kogödsel som är rik på fosfor och kalium.
  • Irisar gillar att stå orörda år efter år. Plantera dem därför där de kan stå ifred och där de syns tidigt på våren. 

Plantering av barrotad iris

Trädgårdsiris i olika färger - px
 
De sommarblommande irisarterna har oftast en uppsvälld, knölliknande bas. De kallas rhizomer och är botaniskt en stam som kan bilda rötter och på så vis förankra växten i marken. Den uppsvällda knölen är ett lagringsorgan för vatten och näring. Vi säljer dem som barrotade plantor tidigt på våren, då de lagrats hos vår holländska leverantör i fuktig kyla hela vintern. De har samma skötselbehov som övriga irisar (se stycket ovan), men behöver tas om hand direkt när du får dem från oss. Här kan du läsa hur det går till.
 
 

Odling av iris i kruka

De flesta lökväxter trivs perfekt i kruka. Men de är mer utsatta för kyla, säkrast övervintras krukan svalt men frostfritt.
 
Våriris Iris reticulata
I den svala vårluften står våririsen länge i blom. Underbar i kruka vid entrén.
 
  • Se till att krukan har hål i botten för god dränering om den ska stå under bar himmel. 
  • Bottna med ett rejält dräneringslager av kottar, lecakulor eller dylikt. Fyll på med grusblandad, mullrik jord. Första säsongen har löken med sig all näring i ”bagaget” men vill du att den ska leva vidare i krukan behöver du gödsla med benmjöl, komposterad kogödsel eller lökgödsel nästa säsong.
  • De lökbildande irisarna är inte så höga. Samplantera gärna med andra lökväxter som blommar vid andra tider på våren och någon marktäckande perenn som alunrot eller murgröna. Låga prydnadsgräs och funkior är vackra bladväxter som är fina hela säsongen.
  • Skydda krukan från kyla vintertid, men låt den stå ute under hösten så att lökarna rotar sig innan vintern kommer. Bädda då in krukan i isolerande material som bubbelplast eller ställ krukan på en sval, frostfri plats. Glöm sedan inte att ställa fram krukan när den stränga kylan släppt taget!
 
 
Foto: Karin Elmberg, Ibulb m.fl.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896