Varukorgen är tom
top.info.shopping_cart
0
0.00 kr
Till Kassan
banner
Navigering
Kundtjänst tel:08-22 50 80
Öppettider: måndag-fredag 9-16
Epost: kundtjanst@wexthuset.com

Växter & Fröer / Lökar & knölar / Fritillaria

Lökar till grå klocklilja Fritillaria

Fritillaria, klocklilja - Lökar

Detta släkte kallas på svenska klockliljor och här finner vi många utsökta, säregna lökväxter. Alla sprider sig friskt där de trivs och passar därför utmärkt till förvildning. En mullrik, väldränerad jord är idealet. De ogillas av rådjur och drabbas inte av sjukdomar.

Lär känna den väna lilla guldkantade klockliljan, de pampiga kejsarkronorna, dramatiska mörka klockliljan och den rutiga kungsängsliljan.

Lök- och knölväxter planteras normalt vår eller höst därför ändrar sig sortiment och tillgång efter säsong. Välkommen åter om du just nu inte finner den sort du söker.

*

Här kan du köpa lökar till spännande arter av klocklilja, Fritillaria. Upptäck dessa säregna blommor som rådjur dessutom ratar.

 

Släkten klocklilja, Fritillaria, är i en klass för sig bland våra lökväxter. Hit hör trädgårdens mest säregna blommor, alla med stark karaktär. De är underbara att plantera till förvildning, då de gärna sprider sig med både sidolökar och frön.
Mest känd av dessa lökar är kungsängslilja, Fritillaria meleagris, med rutiga, nickande blommor. Den har namn efter den frodiga ängsmarken Kungsängen utanför Uppsala där den förvildats. Kungsängslilja är Upplands landskapsblomma och än idag kan man se tusentals blommor frodas i maj på Kungsängen. Denna klocklilja finns också som vit, sorten F. meleagris ’Alba’.
Mörk klocklilja, Fritillaria persica, har ståtliga spiror med dramatiskt, mörkt brunröda blommor. En fantastisk, åtråvärd skönhet.
Grå klocklilja, Fritillaria uva-vulpis, är en riktig sötnos med små nickande, brunröda blommor med gul underkjol.
Pampigast av alla är kejsarkrona, Fritillaria imperialis. Du kan köpa lök av kejsarkrona i flera varma färger som gul och orange. De höjer sig över rabatten på stadiga stjälkar och är ett smycke i rabatten med sina färgstarka, ståtliga blomsterkronor. Ta gärna moget frö av kejsarkrona och så färska i utekrukor, de gror lätt.

Klockliljor trivs i mullrik, väldränerad och fukthållande jord.
De älskas av fjärilar och andra pollinerare och är viktiga nektargivare när de blommar under våren. Förutom att klockliljor är lättodlade och friska växter ratas de av rådjur. Härdigheten är ofta inget problem, men lökväxter behöver god dränering för att klara övervintringen.
Plantera gärna klocklilja i utekrukan, de förtjänar att synas på nära håll. När blomningen är över kan lökarna planteras ut i trädgården.

Klockliljor är fleråriga och sprider sig både med sidolökar och genom självsådd.
Vi säljer lökar under sensommaren och hösten, håll utkik då sortimentet varierar och vi ständigt utökar med nya spännande sorter.

Dela
  KundtjänstKundtjänst
  x
  Kundtjänst

  Välkommen till Wexthusets kundtjänst!

  Du hittar svar på vanliga frågor och kontaktar vår kundtjänst här, eller genom att klicka på chattsymbolen i nedre högra hörnet på sidan.

  Har du frågor om odling och växter?

  Tips, odlingsråd och inspiration om odling och trädgård hittar du i vår faktabank Gröna sidorna.

  x
  Kundtjänst

  Välkommen till Wexthusets kundtjänst!

  Du hittar svar på vanliga frågor och kontaktar vår kundtjänst här, eller genom att klicka på chattsymbolen i nedre högra hörnet på sidan.

  Har du frågor om odling och växter?

  Tips, odlingsråd och inspiration om odling och trädgård hittar du i vår faktabank Gröna sidorna.

  Logga in
  x
  Logga in för att handla som återförsäljare
  Glömt lösenord
  x
  Har du glömt ditt lösenord? Ange den epostadressen som du har registrerat kontot med. Vi skickar sedan ett nytt lösenord till din epostadress.
  Skicka

  Vi kontaktar dig inom kort. Du är alltid välkommen att ringa 08-225080 eller mejla sales@wexthuset.com