Fri frakt över 690 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel

Fritillaria, klocklilja - Lökar

Här kan du köpa lökar till spännande arter av klocklilja, Fritillaria. Upptäck dessa säregna blommor som rådjur dessutom ratar.

Släkten klocklilja, Fritillaria, är i en klass för sig bland våra lökväxter. Hit hör trädgårdens mest säregna blommor, alla med stark karaktär. De är underbara att plantera till förvildning, då de gärna sprider sig med både sidolökar och frön.
Mest känd av dessa lökar är kungsängslilja, Fritillaria meleagris, med rutiga, nickande blommor. Den har namn efter den frodiga ängsmarken Kungsängen utanför Uppsala där den förvildats. Kungsängslilja är Upplands landskapsblomma och än idag kan man se tusentals blommor frodas i maj på Kungsängen. Denna klocklilja finns också som vit, sorten F. meleagris ’Alba’.
Mörk klocklilja, Fritillaria persica, har ståtliga spiror med dramatiskt, mörkt brunröda blommor. En fantastisk, åtråvärd skönhet.
Grå klocklilja, Fritillaria uva-vulpis, är en riktig sötnos med små nickande, brunröda blommor med gul underkjol.
Pampigast av alla är kejsarkrona, Fritillaria imperialis. Du kan köpa lök av kejsarkrona i flera varma färger som gul och orange. De höjer sig över rabatten på stadiga stjälkar och är ett smycke i rabatten med sina färgstarka, ståtliga blomsterkronor. Ta gärna moget frö av kejsarkrona och så färska i utekrukor, de gror lätt.

Klockliljor trivs i mullrik, väldränerad och fukthållande jord.
De älskas av fjärilar och andra pollinerare och är viktiga nektargivare när de blommar under våren. Förutom att klockliljor är lättodlade och friska växter ratas de av rådjur. Härdigheten är ofta inget problem, men lökväxter behöver god dränering för att klara övervintringen.
Plantera gärna klocklilja i utekrukan, de förtjänar att synas på nära håll. När blomningen är över kan lökarna planteras ut i trädgården.

Klockliljor är fleråriga och sprider sig både med sidolökar och genom självsådd.

Lök- och knölväxter planteras normalt vår eller höst därför ändrar sig sortiment och tillgång efter säsong. Välkommen åter om du just nu inte finner den sort du söker.

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.