FRI FRAKT t.o.m mån 16/12*
Fakta & Råd

Så ympar du fruktträd

Läggympning av fruktträd
Ympning är ett smart sätt att snabbt få fler fruktsorter på sitt träd. Ett normaltstort träd kan bära 15-20 sorter om du blir flink med att ympa. Det är också ett roligt sätt att göra ett eget fruktträd från grunden. 

Vi har i säsong ett trevligt sortiment äppelsorter genom ympris och grundstam från duktiga odlare. 
Ympriset lagrar vi svalt och fuktigt för att det ska vara i bästa skick när det når dig. Fortsätt förvara på samma vis tills du ympar. Ett kylskåp fungerar bra med t.ex. en fuktad bit hushållspapper nedtill.
 
Vill du köpa ett färdigt äppelträd att ympa på hittar du det i vår avdelning för fruktträd.
 
här sätts två växter ihop genom en ympning - x

Ympning betyder att två växtslag växer ihop genom att man fogar samman två skott. Det är ett suveränt sätt att enkelt och snabbt få nya sorter till ett befintligt fruktträd. 
 
Äppelodlare som skär till ympris LL
Henrik Elmberg är äppelodlaren som förvaltar familjens gamla äppelträd som vuxit på tomten i Strängnäs i drygt 100 år. Henrik är ett proffs på ympning och har nu ett 100-tal sorters äpplen i sin naturliga genbank. Här skär han ympris på vintern.
-Flera borde ympa på sina fruktträd. Det är inte svårt om man bara lär sig några enkla knep som att använda en vass kniv, berättar Henrik.

 
Samma teknik används också om du vill skapa ett eget litet fruktträd från en grundstam.

Behandling av ympris 

Sorten som man önskar ympa in kommer från så kallat ympris. Det klipps från moderträd på vintern och är ett ett-årsskott som är helt i vila. Det behandlas på samma sätt vid alla ympmetoderna. Ympriset ska vara spänstigt. Om det är mjukt eller sprött är det risk att det är uttorkat.
 
OBS! Börja alltid med väl rengjorda redskap eftersom svamp och virus kan föras över vid kontakt. Både sekatör och beskärningskniv rengörs enkelt genom att t.ex. doppa i rödsprit. Av samma skäl ska man inte på snittytan med fingrarna.
  • Klipp till en ymp med 2-4 knoppar. Den mest dugliga ympen får man från mittenpartiet på skottet.
  • Ha koll på vad som är upp och ner på ympkvisten. 
  • När det är dags att ympa gör du alla moment i ett svep så att snittytorna inte torkar.
  • Skär ett ca 4 cm långt, diagonalt snitt med en vass kniv i ympens nedre del. Använd en riktigt vass kniv. 
Snitt av ett ympris med kambie - KE
Kambiet är det område inuti stjälken där kärlen går och där tillväxten sker. Det har en lite ljusare nyans jämför med den inre veden. Här bildas dels vedceller inåt och bark (korkceller) utåt. För att ympningen ska lyckas måste kvistarnas båda kambier ligga kloss intill varandra för att kunna växa ihop. 
 
  • Se helst till att det finns en knopp på motsatta sidan snittet, då växer ympen fast fortare. 
  • Skrapa lite försiktigt längs barken vid snittytans ytterkant. Detta för att reta tillväxtcellerna att sätta igång med att växa ihop med den nya kvisten.
  • Öva först på kasserade kvistar för att få till rätt snits.

Metoder för ympning

Det finns flera tekniker för att foga samman två sorter. Här berättar vi om tre metoder. Glöm inte att hänga en etikett med sortnamn vid ympen. Man glömmer fort...
 
Etikett med ympsort på äppelträd - KE

Barkympning av fruktträd

Den enklaste metoden som görs när trädet har börjat sava i april-maj och barken släpper. Ympkvisten ska dock fortfarande vara i vila.
 
Barkympning av fruktträd i flera steg - x
  • Se ut en gren som är en bit in i trädkronan, några decimeter från huvudstammen. 
  • Klipp av grenen (som bör ha en diameter på 3-8 cm) där ympningen ska göras.
  • Gör ett 2-3 cm långt snitt från grenens snittyta rakt neråt genom barken (B). 
  • Gör i ordning ympkvisten (A).
  • Vik försiktigt ut barkflikarna lite grand och skjut in ympkvisten ordentligt så att snittytorna, kambierna, hamnar mot varandra och får kontakt (C). 
  • Om barken inte vill lossnar är du för tidigt ute, saven har ännu inte börjat stiga. 
  • Man kan sätta 2 eller flera ympar kring samma gren beroende på hur tjock grenen är.
  • Bind fast med vulktejp, bast eller gummiband, sk. Fleicoband som används av proffsen (D).
  • Klipp gärna in ympen så att 3-4 knoppar är kvar. 
  • Pensla på rikligt med ympvax på alla öppna ytor (E). Det hindrar att ympen torkar ut och att sjukdomar tar sig in. Pensla också på ympvax på ympens topp.
 
Lyckad barkympning på äppelträd
Man kan ympa in flera kvistar samtidigt på samma gren. Men bara en av ymparna sparas när man ser hur operationen gått. På sensommaren klipps de övriga bort.
  • Ha lite koll på ympstället hela våren/försommaren. Det kan bildas sprickor kring ympstället när trädet börjar sava och grenen sväller. Pensla i så fall på mer ympvax.
  • Om du ska ympa in på flera träd samtidigt – rengör kniv och beskärningsredskap med rödsprit mellan varje träd för att hindra sjukdomar att spridas.

Skarvympning av fruktträd

När trädet är i vila under vårvintern (mitten på februari-april) fogar man samman ympen mot en kvist på ett befintligt träd. Det kan antingen göras direkt när man skurit riset eller kan riset lagras svalt och ympas in senare. 
 
Skarvympning av fruktträd - x
 
  • Se till att ympkvisten och moderplantan (underlaget) har ungefär lika tjocka kvistar.
  • Skär till likadana snitt på kvistarna.
  • Lägg genast ytorna med kambiet mot varandra och bind om med vulktejp, bast eller gummiband så att kvistarna inte halkar. Helst ska en knopp från ympen nu sitta på motsatta sidan av ympstället. 
  • Om ympkvisten är tunnare än underlaget läggs den så att den följer den ena kanten av underlaget.
  • Klipp eventuellt in ympen så att 3-4 knoppar är kvar. 
  • Pensla på rikligt med ympvax på alla öppna ytor. Det hindrar att ympen torkar ut och att sjukdomar tar sig in. Pensla också på ympvax på ympens topp.
  • Ha lite koll på ympstället hela våren/försommaren. Det kan bildas sprickor när trädet börjar sava och då ska du pensla på mer ympvax.
  • Om du ska ympa in på flera träd samtidigt – rengör kniv och beskärningsredskap med rödsprit mellan varje träd för att hindra sjukdomar att spridas.

Lyckad skarvympning av fruktträd
En lyckad sammanväxning genom skarvympning året efter ympningen..

Läggympning av fruktträd

Görs när trädet är i vila och om stammen är tjockare än ympkvisten. 
 
Läggypmning av fruktträd - x
  • Skär bort en liten barkflisa som har samma storlek som ympens snittyta.
  • Skär till snittet på ympkvisten så att snittet får en kilform. Sätt snittytorna, kambierna, mot varandra och bind fast ympen med vulktejp, bast eller gummiband. 
  • Pensla på rikligt med ympvax på alla öppna ytor. Det hindrar att ympen torkar ut och att sjukdomar tar sig in. Pensla också på ympvax på ympens topp.
  • Ha lite koll på ympstället hela våren/försommaren. Det kan bildas sprickor när trädet börjar sava och då ska du pensla på mer ympvax.
  • Om du ska ympa in på flera träd samtidigt – rengör kniv och beskärningsredskap med rödsprit mellan varje träd för att hindra sjukdomar att spridas.
 

Ympens vidare liv

När saven stiger och knopparna slår ut sker miraklet. Den nya familjemedlemmen knoppas och har flyttat in för gott! Under sensommaren klipper man tillbaka moderplantans eventuella konkurrerande skott. Man tar också bort eventuella extra ympskott. Bara ett skott ska vara kvar. Nu tar man också bort ympförbandet så att det inte stryper tillväxtpunkten.
 
Ympat äppelträd på grundstam
Den nya inympade sorten har skjutit sitt första skott!

Men OM inget händer – håll ut och ha tålamod. Det händer att ympar tar sig först efter flera månader och börjar växa.
När den nya sorten börjar blomma och ge frukt beror på sort. Några ger frukt redan året därpå, andra tar några år på sig innan de börjar ge avkastning.

Gör ett nytt träd med ympning

Om du vill göra ett eget fruktträd från grunden ympar du din favoritsort på en grundstam (en rot med ett ettårsskott). Vi har grundstammar under säsong som du kan beställa. Här kan du läsa vidare om hur olika sorters grundstammar funkar.
Man ympar in i grundstammen med skarvymp eller läggymp.
 
Skarvympning av fruktträd på grundstam - LL
Måttning av snittet inför skarvympning av ympriset på en äppelgrundstam.
 
Ympvax försluter såret vid ympning - LL
Pensling med ympvax efter färdig ympning på en äppelgrundstam.
 
Ställ krukan med miniträdet utomhus på en skyddad plats för vind och gassande sol som annars lätt torkar ut. 

Foto/illustration: Giancarlodessi, MagentaGreen, Karin Elmberg, Kobako och Lena Ljungquist.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896