Varukorgen är tom
top.info.shopping_cart
0
0.00 kr
Till Kassan
banner
Navigering
Kundtjänst tel:08-22 50 80
Öppettider: måndag-fredag 9-16
Epost: kundtjanst@wexthuset.com

Växter & Fröer / Sättlök & potatis / Sättlök

Sättlök för odling av matlök och vitlök

Sättlök - vitlök och matlök

Har man lite plats över i kökslandet eller i odlingslådan ska man självklart sätta lite lök.
Visst går det också bra att odla lök från frö, men då behöver man börja ganska tidigt för att löken ska hinna utvecklas och hinna bli klar i tid för skörd.
Då är det jättepraktiskt med sättlök.
Små minilökar som du planterar som sedan snabbt växer till betydligt större storlek.
Förutom vanlig gul och röd lök hittar du flera andra goda matlökar i vår webbutik som till exempel vitlök som man kan odla från sättlök.

Du hittar våra bästa odlingsråd för  lök i Faktabanken

*

Sättlök är snabbspåret till att skörda hemodlad lök. Välj bland flera sorter, här hittar du också sättlök till vitlök av olika slag.

Lök är en perfekt nybörjargröda, små krav på omvårdnad och användbar i all slags matlagning. Prova lite olika sorter och gör en vacker fläta av skörden.

Med sättlökar menas små klyftor av lökväxter som man planterar, istället för att så frön. På så vis tjänar man mycket tid och skötsel jämfört med frösådd lök.

En stor fördel med sättlök är att den snabbt kommer igång att växa. Du kan dessutom plantera din lök där det råkar finnas plats, som mellan blommorna i utekrukan eller efter att du skördat tidiga rädisor i pallkragen.

Förutom gul och röd sättlök har vi flera andra goda matlökar att köpa som sättlökar (även ekologisk), som schalottenlök, silverlök och vitlök.

Här hittar du flera olika sorter av vitlök som sättlök. Dem har vi i säsong under hösten och som tidig vårlök. Elefantvitlök är en specialsort som egentligen är närmare släkt med purjolök. Läs om odlingsråd för vitlök i Faktabanken.

Allra snabbaste lökodlingen får du genom att sätta lök inomhus och senare plantera ut. När blasten är någon decimeter kan den klippas ner till hälften. Det gynnar rotsystemet som ger större lökar. Använd blasten i maten.
Rödlök är något känsligare för stocklöpning och odlas enklast från värmebehandlade sättlökar.

Sättlök planteras så fort jorden är brukbar, rödlök några veckor senare. Plantera så att bara toppen på klyftan sticker upp. Plantera gärna lite tätare om du vill skörda färska sommarlökar så snart lökarna fått lite volym. Man skördegallrar då genom att ta upp varannan lök.

Visst går det också bra att odla lök från frö, men du behöver börja ganska tidigt för att hinna få fram fina, stora lökar.
Du hittar våra bästa odlingsråd för lök i Faktabanken.

Dela
  KundtjänstKundtjänst
  x
  Kundtjänst

  Välkommen till Wexthusets kundtjänst!

  Du hittar svar på vanliga frågor och kontaktar vår kundtjänst här, eller genom att klicka på chattsymbolen i nedre högra hörnet på sidan.

  Har du frågor om odling och växter?

  Tips, odlingsråd och inspiration om odling och trädgård hittar du i vår faktabank Gröna sidorna.

  x
  Kundtjänst

  Välkommen till Wexthusets kundtjänst!

  Du hittar svar på vanliga frågor och kontaktar vår kundtjänst här, eller genom att klicka på chattsymbolen i nedre högra hörnet på sidan.

  Har du frågor om odling och växter?

  Tips, odlingsråd och inspiration om odling och trädgård hittar du i vår faktabank Gröna sidorna.

  Logga in
  x
  Logga in för att handla som återförsäljare
  Glömt lösenord
  x
  Har du glömt ditt lösenord? Ange den epostadressen som du har registrerat kontot med. Vi skickar sedan ett nytt lösenord till din epostadress.
  Skicka

  Vi kontaktar dig inom kort. Du är alltid välkommen att ringa 08-225080 eller mejla sales@wexthuset.com