Fri frakt över 690 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel

Sättlök - vitlök och matlök

Sättlök är snabbspåret till att skörda hemodlad lök. Välj bland flera sorter, här hittar du också sättlök till vitlök av olika slag.

Lök är en perfekt nybörjargröda, små krav på omvårdnad och användbar i all slags matlagning. Prova lite olika sorter och gör en vacker fläta av skörden.

Med sättlökar menas små klyftor av lökväxter som man planterar, istället för att så frön. På så vis tjänar man mycket tid och skötsel jämfört med frösådd lök.

En stor fördel med sättlök är att den snabbt kommer igång att växa. Du kan dessutom plantera din lök där det råkar finnas plats, som mellan blommorna i utekrukan eller efter att du skördat tidiga rädisor i pallkragen.

Förutom gul och röd sättlök har vi flera andra goda matlökar att köpa som sättlökar (även ekologisk), som schalottenlök, silverlök och vitlök.

Här hittar du flera olika sorter av vitlök som sättlök. Dem har vi i säsong under hösten och som tidig vårlök. Elefantvitlök är en specialsort som egentligen är närmare släkt med purjolök. Läs om odlingsråd för vitlök i Faktabanken.

Allra snabbaste lökodlingen får du genom att sätta lök inomhus och senare plantera ut. När blasten är någon decimeter kan den klippas ner till hälften. Det gynnar rotsystemet som ger större lökar. Använd blasten i maten.
Rödlök är något känsligare för stocklöpning och odlas enklast från värmebehandlade sättlökar.

Sättlök planteras så fort jorden är brukbar, rödlök några veckor senare. Plantera så att bara toppen på klyftan sticker upp. Plantera gärna lite tätare om du vill skörda färska sommarlökar så snart lökarna fått lite volym. Man skördegallrar då genom att ta upp varannan lök.

Visst går det också bra att odla lök från frö, men du behöver börja ganska tidigt för att hinna få fram fina, stora lökar.
Du hittar våra bästa odlingsråd för lök i Faktabanken.

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.