Fri frakt över 599 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Odla ärtor

Ärter i ärtskida - PIX
Ärter är en gammal svensk kulturväxt som trivs i hela landet. En frisk, lättodlad gröda och barnens favorit eftersom plantan växer snabbt och sockerärterna äts färska som godis. Ju mer man skördar desto fler blomskott lockas fram.
 
Ärter i ärtskida

Fakta om ärter

Svenskt namn: Det finns flera sorter som sockerärta, brytärta, salladsärta, märgärta, spritärta och kokärta.
Vetenskapligt namn: Pisum sativum  
Sorter: Ärterna delas in i olika grupper, i varje grupp finns massor av sorter. Lär med om skillnaden på olika slags ärter.

Botanik: Ettårig. Tillhör familjen baljväxter, Fabaceae. Fröna sitter fästa i rad längs baljans ryggsöm. Skilj från skida, som har två längsgående rum med en skiljevägg, där fröna är fästa i fyra rader på ömse sidor. Hit hör korsblommiga växter som kål, senap och raps.
Ärterna härstammar från östra Medelhavsområdet och främre Asien. Man har funnit ärtfrön i 8 000 år gamla lämningar i Turkiet, så de hör till världens äldsta kulturväxter.

Svårighetsgrad: lätt.
Utvecklingstid: 50-70 dagar, ärtskott tar bara några veckor från sådd tills att man kan börja skörda.
Kan förodlas: Ja men onödigt.
Läge: Trivs bäst i en mullrik, varm och genomsläpplig jord.
Såtid: Från mars i varma trakter. Socker- och brytärtans frö gror vid lägst 5 grader, övriga vid lägst 10 grader. Groningstid 6-12 dagar. 
Sådjup: 3 cm
Plantavstånd: 5-8 cm. 
Radavstånd: 20-40 cm.
Näring/jord: Trivs i de flesta jordar som är genomsläppliga. Alla baljväxter fixerar kväve ur luften, så jorden behöver bara vara grundgödslad med avseende på fosfor och kalium. Komposterad stallgödsel är idealisk för baljväxter. Är jorden mycket mager kan hönsgödsel eller ett rejält lager gräsklipp hjälpa upp.
Vatten: Jämn fuktighet ger höga skördar, vid torka gulnar bladen och tillväxten stannar upp.
Övrigt: En bra gröda i växtföljden eftersom den berikar jorden med kväve. Låt växteresterna vara kvar och myllas ner till hösten. Ärter måste skördas hela tiden, får baljor hänga kvar upphör plantan att bilda nya blommor.
Ohyra/sjukdomar: Vanligen problemfri. Fåglar älskar ärtfrön, så täck gärna med fiberduk eller växtrens, granruskor eller dylik direkt efter sådd och fram tills tillväxten är igång. Bladlöss kan härja och suga på unga skott. Duscha med en hård stråle och bryt av skotten som en toppning om angreppet är stort. Släng i soporna. Vid fuktig, varm väderlek får vissa sorter mjöldagg. Behandling med svavel (Kumulus) hjälper liksom att stärka bladen genom gödsling med kisel eller kiselrika grödor som nässelvatten och fräken stärker växten. Resistenta sorter är också att rekommendera för drabbade jordar.

Så odlar du ärtor

Odling av sockerärter med klätterstöd av hönsnät och wigwam
Nät är idealiska klätterstöd för ärter men en klätterställning blir en prydnad i kökslandet.
 
Det finns både höga och låga sorter. De högre sorterna behöver klätterstöd som nät, ställning eller en spaljé. Sockerärter kan sås några veckor tidigare än övriga. Låt fröna svälla i ljummet vatten några timmar före sådd så gror de snabbare. Är våren kall och sen kan ärter fördrivas inomhus. Men så fort de börjar slingra iväg behöver de komma på plats och få klättrerstöd så att inte de veka skotten bryts av. 
Man sår de högresta sorterna på varje sida om klätterstödet så att två rader kan samsas om samma stöd med ca 20 cm mellan raderna och nätet i mitten. Hönsnät som stadgas med höga bambukäppar är lättskött. Det rullas sedan ihop med kring käpparna efter skörden. Låga sorter kan stödjas lite extra med kvistar, så blir skörden enklare och baljorna lägger sig inte på jorden.
Se upp för fåglar första tiden, de älskar frön och unga ärtgroddar - täck med fiberduk, granruskor eller liknande i början. Marktäckning hela kulturtiden ger en jämn fuktighet och välmående plantor.
 
Groddning av ärtskott och förodling av sockerärter i kruka
Ärtskott är en delikatess att grodda året om. Man kan grodda alla slags sorter, skotten skördas genom att man klipper precis ovanför ett blad när de är knappt en decimeter. Sedan växer de vidare och kan skördas om och om igen. Ärter för utomhusodling kan förodlas inomhus eller i växthus i kruka om våren är mycket sen. 

Ärter har dålig konkurrenskraft mot ogräs. Var flitig i början med ogräsrensningen och täck jorden med växtrens kring raderna så är odlingen lättskött. Man kan toppa plantorna när de är ca 30 cm höga, så förgenar de sig och blir buskigare med fler blombärande skott.
Det är viktigt att skörda kontinuerligt, då fortsätter plantan att blomma och ge skörd. Får baljor hänga kvar och börja mogna upphör blomningen. Ärter är godast färska och nyskördade, frys annars in direkt efter förvällning.
Ärtskott ger goda skördar året om i hydrokultur.
 

Sorter av ärter

sockerärta och brytsockerärta
 

 

Sockerärter skördas platta, innan fröet (ärtan) har hunnit börja svälla.
Brytärta, eller salladsärta, är en förädling av sockerärtan som blir bulligare och därför ger högre skörd. Har namn efter att man hör ett knäckande ljud då baljan bryts itu. Kallas sugar snap på engelska. Fransmännen kallar både sockerärta och brytärta för mangetout ("ät allt").


Spritärta och märgärta

 

Spritärtan är den klassiska gröna, runda ärtan vi köper i fryspåsen. 
Märgärtan har lite buckligare ärtor som är sötare än spritärtan och inte härdig i norra Sverige.
 

Kokärter odlas för att torka och lagras. Här finns många kultursorter som gråärt och blåärt. 
 

Användning och lagring av ärter

Användning: Sockerärtor skördas innan fröna sväller, då de ännu är platta. Brytärter ska ha blivit bulliga och saftspända. Spritärter och märgärter skördas när ärtan är fullmogen, men fortfarande gröna. De befrias från baljan genom att man "spritar", öppnar baljan och pillar ut ärterna. Kokärter skördas när baljan börjar bli brun och torka in. Groddning av fröna är en delikatess under vinterhalvåret, ärtskotten äts råa i sallad eller på smörgås eller steks med olivolja, ingefära och vitlök.
 

Lagring/förvaring: Sockerärter kan frysas in efter en sekundsnabb förvällning. Övriga ärter (utom kokärter) förvälls ca 30 sekunder, däreftyer spolas med kallt vatten och sedan fryses in. Kokärter torkas och förvaras sedan i rumstemperatur.

 
Foto: Karin Elmberg m fl.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2023 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.