15% på ett köp för medlemmar*

Maskkompost inomhus och utomhus

Med en maskkompost får du aldrig tråkigt – och på köpet en härlig, väldoftande och näringsrik mylla. Här hittar du flera snygga maskkomposter av hög kvalitet och även kompostmask.

Miljösmart kompostering i maskkompost

Att kompostera ditt köksavfall är det bästa du kan göra för en hållbar och klimatsmart odling. Du Komposten sköter sig i stort sett själv och den livgivande myllan som blir resultatet, maskgödseln, är dundernäring och bästa jordförbättringen för alla slags jordar! En maskkompost är den mest effektiva kompostmaskin du kan ha. På köpet får du trevliga små husdjur – tysta och självgående.

Kompostera året om i maskkompost

Maskkomposten funkar året om och fordrar inte mycket skötsel. Den förvandlar familjens köksavfall på ett kick till näringsrik mylla som kryllar av nyttiga humusämnen att berika din odlingsjord med. Vi har allt du behöver för att komma igång.

Kompostmask

Här kan du köpa kompostmask (med bland annat extra flitiga rödmaskar) såväl som snygga behållare i flera färger.
Maskarna gillar allt vegetabiliskt avfall från köket och trädgården, som skal och rester av:

  • frukt
  • grönsaker
  • äggskal
  • kaffesump
  • tepåsar
  • vissna växter
  • pappersservetter

Lägg inte i animaliska rester från kött och fisk eller mjölkprodukter.

Luktfri maskkompost

Många tror nog att en maskkompost luktar illa, men den luktar ingenting! Lyfter du på locket känns en frisk doft av mylla.

Placering av maskkompost

Optimal arbetstemperatur för maskarna är kring 20 grader. Komposten kan stå både inomhus och utomhus. Men vintertid frostfritt, eftersom maskarna annars fryser ihjäl.

Jord och näring från maskkompost

Med din maskkompost får du inte bara tillgång till ett fantastiskt jordförbättringsmedel. Det lakvatten som bildas i behållaren kan tappas ur och användas som flytande växtnäring. Det berikar jorden så att rötterna tar upp både näring och vatten bättre.

Maskkompost i skolor

En maskkompost är också ett mycket pedagogiskt sätt att visa matens kretslopp och används i många förskolor.

I Faktabanken kan du läsa allt om maskkompostering - hur du startar upp och sköter om din maskkompost och hur du använder både maskgödseln och lakvattnet.

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.