Beskärnings-dagar! Upp till 40% rabatt

Marktäckning - Odlingsduk, flis och bark

Med marktäckning hindrar du effektivt ogräs, skyddar mot kyla och minskar vattningen. I vårt breda sortiment hittar du allt från träflis för rabatter till markväv som tål rejält slitage.

Marktäckning är ett hållbart och miljövänligt sätt att:

  • skydda från ogräs
  • markfrost
  • bibehålla markfukten
  • ge en lättskött yta

Olika täckmaterial

Träflis

Träflis är en form av marktäckning för trädgård som består av grovt, organiskt material som är spillprodukter från trä- och kakaondustrin. Materialet bryts ner med tiden och höjer jordens mullhalt. Denna typ av marktäckning är perfekt i permanenta odlingar som hallon, perennrabatten eller gångar i kökslandet. Lägg på ett rejält lager, på ca 3 cm för bästa effekt. Även om ogräs kan slå sig ner är de lätta att dra upp i den luftiga strukturen.

Täckbark

Täckbark är också utmärkt som marktäckning mellan blommande buskar och perenner. Vid nedbrytningen av täckflis använder mikroorganismerna markens kväve, därför rekommenderas inte täckbark till växter med vegetativ tillväxt som gröna häckar eller perenna bladväxter. Vill du ändå köpa flis till din trädgård för dessa ändamål rekommenderar vi tillskottsgödsel med kväve, som hönsgödsel.

Täckmaterial till utekrukor

Vi har också oxidsvart flis som är snygg som dekor i krukor. Här är också pinjebark ett bra val, som minskar vattenbehovet och ogräsrensning i utekrukan.

Nedbrytbar odlingsduk

Med en nedbrytningsbar odlingsduk får du snabbt en miljövänlig täckning av en större odlingsyta. Perfekt för jordgubbsodling, eller mellan raderna i kökslandet eller i rabatten. Denna marktäckning är särskilt effektiv vid nyetablering av buskar, då markfukten behålls och rotogräs hindras.
För en längre hållbarhet, välj vår svarta ogräsduk med UV-skydd som också höjer jordtemperaturen.

Markväv

Vår slitstarka markväv är bästa valet för grus- och stenlagda gångar. Den är också perfekt som botten i pallkrage och odlingslåda, då den släpper igenom vatten.

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.