Fri frakt över 690 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Sticklingdags av doftpelargoner

Pelargonsticklingar i brätte som rotas i såjord under växtlampa
Idag passade jag på att åka lite tidigare till jobbet för att få tid att pyssla lite med växterna.
Där har vi flera plantor av pelargonen Dr Westerlund som har vuxit enormt och behövde ’friseras’ så jag passade självklart på att ta lite sticklingar.
 
Tät planta av doftpelargon Dr Westerlund
 
För att få plats med många sticklingar på liten yta valde jag att sätta sticklingarna i ett pluggbrätte där jag kan sätta ner nätkrukor som de planteras i.
 
steg-för-steg-bild på preparering av pelargonstickling
 
Jag rensar sticklingarna från onödigt många blad genom att försiktigt dra dem nedåt från stjälken och tar sedan försiktigt bort de små ’flikar’ som sitter kvar på stjälken som syns på bilden ovan. Jag brukar göra det som en liten försiktighetsåtgärd eftersom det ibland kan samlas fukt och gynna mögeltillväxt i sådana skrymslen nära eller i jorden.
 
Avklippta blad från doftpelargon i terrakottakruka
 
Bladen jag tog bort sparade jag eftersom blad till doftpelargoner är jättegod att använda som kryddning i kakor, bröd och mycket annan matlagning. Det finns ju många olika sorters doftpelargoner med olika doft och smak som t.ex. citronella som har kraftig citrussmak och därför passar mycket bra till exempel till fiskrätter.
 
Rensade pelargonblad från doftpelargon

Bladen på Dr Westerlund är goda att malda eller finhackade blanda med i smeten till mjuka och hårda kakor, till kyckling och i olika kryddblandningar för grillning av kött och grönsaker och mycket annat. Kolla gärna in mitt recept på pelargonkakor.
 
Blad från doftpelargon på tork på örttork
 
De kan användas färska eller torkade och eftersom jag inte hade något bak på gång så lade jag dem att torka på en örttork. Om några veckor är de helt torra. Då smular jag ner dem och bevarar dem i en glasburk med lock tills de kommer till användning.
 
Pelargonsticklingar som sprayas med rotningsmedel Clonex Mist
 
Här står de färdiga sticklingarna under min favoritväxtlampa Lightwave i brättet planterade i såjord. De står inte i minidrivhus eftersom pelargoner tillhör det fåtal växter som rotar sig bättre utan.
Efter att ha vattnat igenom jorden sprayar jag bladen med Clonex Mist som är ett naturligt medel för att befrämja rottillväxten hos sticklingar.
Jag återkommer med information om hur snabbt de rotat längre fram.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.