Fri frakt över 690 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Plantera barrotade rosor

plantering-av-barrotade-rosor-LS.jpg
 
Att plantera barrotade rosor har flera fördelar; de är lätta att transportera, prisvärda och tåliga att hantera eftersom växten är i vila. Dessa rosor har vuxit i fält på plantskolan och tas upp under hösten. De lagras sedan i kylrum hos odlaren för att säljas under höst och vår.
 
Planteringsråd för barrotade rosor
I kylrummet råder ett perfekt klimat; mörkt, fuktigt och lagom kallt. Läs vidare om Odlingsråd för rosor  för tips på val av växtplats, jordmån med mera.
 
Leverans av barrotade rosor
Barrotade rosor är i vila och avdunstar nästan ingenting om de bara förvaras svalt.
 
 • Om du inte kan plantera direkt när rosorna levereras, lägg paketet i kylskåpet eller på en annan mörk och kall (men frostfri) plats. De kan till exempel grävas ner i lucker jord.
 • Gräv en rejäl grop så att rotsystemet får gott om svängrum.
 • Måtta djupet så att rosens förädlingsställe (knölen nere på stambasen) kommer att hamna ca 10 cm under jordytan. De flesta rosor är okulerade, ihopympade, så att rötter och stambas är en härdig, tålig rossort (vanligen stenros, Rosa canina) medan ovandelen består av den ädelsort man önskar. Ihopväxningen kallas förädlingsställe och syns tydligt som en knöl nere på stambasen. Alternativet är så kallade rotäkta rosor, främst vresrosor, där hela plantan är samma sort. Men det är ovanligt, framför allt på grund av sämre härdighet. 
Plantering av barrotad ros - x
Här har den barrotade plantan beskurits med inkortade rötter. Det är viktigt att den lilla knölen, förädlingsstället, skyddas och hamnar under jordytan för att inte skadas av sträng kyla.
 
 • Ansa bort rötter som ser taniga eller torra ut med en vass sekatör. Korta också in de längsta rötterna.
 • Ställ rosorna i en hink med vatten att dra någon timma, så att rötterna blir saftspända.
 • Är jorden hård och kompakt, gräv extra djupt och fyll på med lucker rosjord längst ner som en liten kulle för rötterna att vila på.
 • Placera rosen nere i gropen och se till att rötterna sprids i alla riktningar. Om jorden är mager och/eller har låg mullhalt, jordförbättra gärna med nyttosvampar som trihcoderma eller mykorrhiza. Fyll på med rosjord en bit ovanför jordytan. Har du tillgång till väl brunnen kompostjord eller kogödsel är det ett bra komplement att blanda in i planteringsjorden. Men ingen extra gödning behövs första tiden, innan rosen etablerat sig och kommit igång att växa ordentligt.
 
Planterade barrotade rosor - LS
 
 • Vattna rejält så att jorden får kontakt med rotsystemet och rosen står stadigt. 
 • Fyll på med lite mera jord så att det täcker en liten bit ovanför stambasen. Trampa till försiktigt och känn efter så att plantan står stadigt.
 • Under senvåren klipps huvudgrenarna in, ovanför en utåtriktad knopp till ca 20 cm ovanför markytan.
 
 
Beskärning av rosor - x
Den nyplanterade rosen beskärs precis ovanför en utåtriktad knopp. Klipp ca 20 cm ovanför markytan.
 
 • Den första växtsäsongen behöver rosen ses till med vattning, särskilt under etableringen de första månaderna. Men därefter ska rosor inte vattnas. De har ett kraftigt rotsystem som söker sig naturligt på djupet. Se hur rosorna frodas i Visbys gatukvarter utan vattning. Om man vattnar ideligen kommer rosen att bilda bortskämda, ytliga rötter som man måste fortsätta vattna hela sommaren.
 
 
 
Foto: Karin Elmberg, Linda Sandström m fl.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.