Varukorgen är tom
top.info.shopping_cart
0
0.00 kr
Till Kassan
banner
Navigering
Kundtjänst tel:08-22 50 80
Öppettider: måndag-fredag 9-16
Epost: kundtjanst@wexthuset.com
Fakta & Råd / Växter / Buskar & Träd

Barrotade rosor - 10 planteringsråd

Barrotad ros Bonica
Att plantera barrotade rosor har flera fördelar; de är lätta att transportera, prisvärda och tåliga att hantera eftersom växten är i vila. Dessa rosor har vuxit i fält på plantskolan och tas upp under hösten. De lagras sedan i kylrum hos odlaren för att säljas under höst och vår.
 
Ros Bonica som planteras barrotad
Det är svårt att tänka sig att de kala pinnarna ska blomstra första året, men rosbuskar är ivriga att blomma redan första säsongen. Här fantastiska 'Bonicaen av våra mest odlingsvärda rosor.
 
I kylrummet råder ett perfekt klimat; mörkt, fuktigt och lagom kallt. Läs vidare om Odlingsråd för rosor  för tips på val av växtplats, jordmån med mera.

Planteringsråd för barrotade rosor

Leverans av barrotade rosor
Barrotade rosor är i vila och avdunstar nästan ingenting om de bara förvaras svalt.
 • Om du inte kan plantera direkt när rosorna levereras, lägg paketet i kylskåpet eller på en annan mörk och kall (men frostfri) plats. De kan till exempel grävas ner i lucker jord.
 • Gräv en rejäl grop så att rotsystemet får gott om svängrum.
 • Måtta djupet så att rosens förädlingsställe (knölen nere på stambasen) kommer att hamna ca 10 cm under jordytan. De flesta rosor är okulerade, ihopympade, så att rötter och stambas är en härdig, tålig rossort (vanligen stenros, Rosa canina) medan ovandelen består av den ädelsort man önskar. Ihopväxningen kallas förädlingsställe och syns tydligt som en knöl nere på stambasen. Alternativet är så kallade rotäkta rosor, främst vresrosor, där hela plantan är samma sort. Men det är ovanligt, framför allt på grund av sämre härdighet. 
Plantering av barrotad ros
Här har den barrotade plantan beskurits med inkortade rötter. Det är viktigt att den lilla knölen, förädlingsstället, skyddas och hamnar under jordytan för att inte skadas av sträng kyla.
 
 • Ansa bort rötter som ser taniga eller torra ut med en vass sekatör. Korta också in de längsta rötterna.
 • Ställ rosorna i en hink med vatten att dra någon timma, så att rötterna blir saftspända.
 • Är jorden hård och kompakt, gräv extra djupt och fyll på med lucker rosjord längst ner som en liten kulle för rötterna att vila på.
 • Placera rosen nere i gropen och se till att rötterna sprids i alla riktningar. Om jorden är mager och/eller har låg mullhalt, jordförbättra gärna med nyttosvampar som trihcoderma eller mykorrhiza. Fyll på med rosjord en bit ovanför jordytan. Har du tillgång till väl brunnen kompostjord eller kogödsel är det ett bra komplement att blanda in i planteringsjorden. Men ingen extra gödning behövs första tiden, innan rosen etablerat sig och kommit igång att växa ordentligt.
 • Vattna rejält så att jorden får kontakt med rotsystemet och rosen står stadigt. 
 • Fyll på med lite mera jord så att det täcker en liten bit ovanför stambasen. Trampa till försiktigt och känn efter så att plantan står stadigt.
 • Under senvåren klipps huvudgrenarna in, ovanför en utåtriktad knopp till ca 20 cm ovanför markytan.
Beskärning av rosor
Den nyplanterade rosen beskärs precis ovanför en utåtriktad knopp. Klipp ca 20 cm ovanför markytan.
 • Den första växtsäsongen behöver rosen ses till med vattning, särskilt under etableringen de första månaderna. Men därefter ska rosor inte vattnas. De har ett kraftigt rotsystem som söker sig naturligt på djupet. Se hur rosorna frodas i Visbys gatukvarter utan vattning. Om man vattnar ideligen kommer rosen att bilda bortskämda, ytliga rötter som man måste fortsätta vattna hela sommaren.
Foto: Karin Elmberg m fl.
Odlingstips och inspiration
Kommentarer ()

Tips på artiklar

Fler artiklar ˅
  KundtjänstKundtjänst
  x
  Kundtjänst

  Välkommen till Wexthusets kundtjänst!

  Du hittar svar på vanliga frågor och kontaktar vår kundtjänst här, eller genom att klicka på chattsymbolen i nedre högra hörnet på sidan.

  Har du frågor om odling och växter?

  Tips, odlingsråd och inspiration om odling och trädgård hittar du i vår faktabank Gröna sidorna.

  x
  Kundtjänst

  Välkommen till Wexthusets kundtjänst!

  Du hittar svar på vanliga frågor och kontaktar vår kundtjänst här, eller genom att klicka på chattsymbolen i nedre högra hörnet på sidan.

  Har du frågor om odling och växter?

  Tips, odlingsråd och inspiration om odling och trädgård hittar du i vår faktabank Gröna sidorna.

  Logga in
  x
  Logga in för att handla som återförsäljare
  Glömt lösenord
  x
  Har du glömt ditt lösenord? Ange den epostadressen som du har registrerat kontot med. Vi skickar sedan ett nytt lösenord till din epostadress.
  Skicka

  Vi kontaktar dig inom kort. Du är alltid välkommen att ringa 08-225080 eller mejla sales@wexthuset.com