Fri frakt över 690 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Odlingsråd för rosor

Flammentanz klätterros
Få växtslag har en sådan bredd i sin utbredning som rossläktet. Vresrosen, Rosa rugosa, kan växa i Norrlands mest karga lägen medan många ljuvliga klätterrosor måste odlas på en skyddad plats i zon 1. 
Dessa odlingsråd gäller generellt för de flesta rosor. Eftersom rosen kan bli mycket gammal och bara blir vackrare med åren är det väl värt att bemöda sig lite i början för att ge den nya invånaren de bästa förutsättningarna hemma hos dig.

Odlingsråd för rosor

Flammentanz klätterros
Att välja rätt sort från början är förustättnigen för en ro(s)givande trädgård. Här prunkar friska, vackra 'Flammentanz' som alla borde välja framför 'Heidelberg' som är mycket känslig för svampen svartfläcksjuka.
 
  • En frisk jord är förutsättningen för livskraftiga rosor. Rossläktet är känsligt för jordtrötthet. Det innebär att vid en växtplats där det tidigare vuxit växter ur Rosaceaefamiljen är jorden utarmad på specifik näring och att vissa skadegörare som nematoder ansamlats som angriper unga, nya rötter. Men det går att åtgärda om du inte kan välja en annan plats. Gräv ut planteringsgropen rejält och fyll på med ny rosjord. Tillsätt också MycorDip som ger jorden en kickstart av nyttigt mikroliv som kommer att etablera sig.
  • Läs vidare här om planteringsråd för rosor.
  • Välj om möjligt en solig eller halvskuggig plats. Färger uppfattas olika beroende på ljuset. Varma färger som gult och rött glöder vackrast i sol medan rosa och lila skimrar finast i halvskugga. Vitt passar i alla ljuslägen.
Rosor Lady of Shalott och Skedarosen
Varma färger glöder i sol (som ''Whisky Mac' till vänster) medan svala färger ('Skedarosen' till höger) skimrar vackrast i silande ljus.
  • Satsa på friska sorter, till exempel om du önskar en röd klätterros är ’Flammentanz’ rätt val medan ’Heidelberg’ lätt drabbas av svampsjukdomar som bladfläcksjuka.
  • Rosor har ett kraftigt rotsystem och söker sig på djupet. Därför har jordmånen inte så stor betydelse när det gäller fukt, även om lerhaltiga jordar ger en frodigare tillväxt då de kan hålla mycket vatten och näring. En mager jord kan förbättras med rosjord, brunnen kogödsel eller kompost vid plantering.
  • Sätt inte rosen för nära husgrunden där det är alldeles för torrt och gassande.
  • Vänta med att gödsla tills rosen etablerat sig och man ser att det är fart i tillväxten. En mager jord kan behöva boostas med allmän gödsling, men var försiktig med för mycket kväve som ger mera skott och blad på bekostnad av blomningen. Komposterad kogödsel är bra rosnäring som gynnar blomning och god tillväxt. Kiselrika gödselmedel stärker rosen mot svampsjukdomar som bladfläcksjuka. Nässlor är rika på kisel och kan gärna strösslas kring plantan. Gödsla under vår och tidigsommar, men inte senare än början av juli då rosen behöver lång tid för att mogna av inför vintervilan.
Ros i kruka med hästgödsel
Rosen behöver ingen näring den första tiden innan den etablerat sig. Sedan är komposterad djurgödsel mumma, den är rik på fosfor och kalium och ger dessutom ett bra tillskott av mullämnen som i sin tur ger en livskraftig jord.
  • Beskärning ger rikligare blomning och kraftigare växtsätt. Här kan du läsa om beskärning av olika slags rosor.
  • Många skadedjur gillar tyvärr rosor. Bästa boten är en lummig trädgård där fåglar trivs som håller efter bladlöss och steklar. Har du besök av larver, läs här för att reda ut om de är snälla eller gör skada.
  • Rosor är sällskapssjuka och trivs med partners i olika nivåer. Perenna marktäckare som lammöron skyddar mot avdunstning. Doftande lavendel sägs mota bladlöss och lökväxter ur det vackra Fritillariasläktet avskys av rådjur. 
Foto: Karin Elmberg
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2023 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.