Fri frakt över 690 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Pensébeskärning och nya sticklingar

Nedklippning av överblommad pensé
Nedklippning av överblommad pensé
 
Penséerna i krukan vid köksdörren såg minst sagt trista ut och jag en tid tänkt jag skulle byta innehåll i krukan men bestämde mig istället för att helt klippa ned dem och satsa på ny blomning. 

Penséer likt många rikblommande sommarblommor är lätta att föryngra genom nedklippning när de börjar tappa stinget. Klipper man ner dem ordentligt kommer de snart att växa till med mängder av nya blommor. Jag har skrivit om det tidigare i artikeln Förnya fula sommarblommor.
Förebygg minskad blomning och skräpiga krukor genom att kontinuerligt klippa av överblommade blommor. Då hindrar man den från att sätta frö och då håller blomningen igång längre. 
 
Fröställning hos pensé

Det syntes att jag slarvat med det och där fanns fullt med fröställningar som var på gång att mogna. Inte konstigt blomningen avtar, den är ju klar för säsongen...
Nu fick den en ordentlig nedklippning och ska få en liten extrados Formulex näring också för att få en extra boost så får vi se hur snart den kommer igen.
 
Möjligen ska jag flytta den till ett lite skuggigare läge. Penséer trivs inte så jättebra i ett läge med full sol. Helt ok på våren, men nu på högsommaren är det lite väl tufft.
 
pensé i liten vas
 
Självklart tog jag tillvara några av blommorna. Ett perfekt tillfälle att använda en av de söta små vaser jag bara älskar!
Visst blev det fint?
 
Sticklingar av pensé
 
Ja, och så kunde jag ju inte låta bli att ta lite sticklingar av klippet. Har inte provat ta stickling av penséer innan, men det borde inte vara något problem. Perfekt med nya fina plantor till sensommarens krukplanteringar.
 
Sugen på att fröså penséer? Då är det snart dags för lång och fin blomning till hösten. Vi har jättemånga olika sorters penséer du kan så från frö
Odlingsråd och såtips hittar du i artikeln Så odlar du pensé från frö.
 
Lycka till!
 
Foto: Lena Ljungquist
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.