FRI FRAKT hela helgen!
Fakta & Råd

Produktiv söndag

Krans av nypon
Känner mig nöjd och helt slut efter en mycket fysisk dag i trädgården.
 
Jag hade planerat att köra släpet med ris till återvinningen och fortsätta beskära avenbokshäcken på framsidan.
 
Nedskuren rosbuske
 
Det fanns gott om plats kvar på släpet så jag passade på att skära ner en ros som nästan helt tagit över en plantering där den säkert täckte över 6kvm. 
Den hade jättefina nypon så jag knipsade av och sparade några för att binda en krans.
 
Krans av nypon
 
Jag gjorde en stomme av en koppartråd och fäste knippen av nypon runt ringen med najtråd. Blev rätt ok tycker jag så nu hänger den över spisen i köket.
 
tallkottar på tork
 
På vägen tillbaka från återvinningssstationen tog mina hundar Spike och Basil och jag en lång, härlig promenad i skogen. Jag tog med en kasse och passade på att plocka tallkottar som nu ligger på tork i växthuset. De ska sedan dränkas i stearin för att bli till smarta tändbriketter för att snabbt få en bra eld i kaminen i vinter.
 
Lindar
 
Men inte blev det någon beskärning av avenbokshäcken. Istället letade jag upp min teleskopsåg för att se om den nådde upp till de nedersta grenarna på en av de stora lindarna vid grinden.
De skuggar och hindrar regnet från att nå ner till häcken jag planterade i våras. Den tog sig inte alls och det är inte förvånande. Jag grävde väldigt djupt och jordförbättrade, men allt för kompakt jord i kombination med den skugga och torka som blev av de stora grenarna ovanför gjorde sannolikheten liten att det skulle lyckas. Så nu, innan jag gör ett nytt försök behövde jag såga ner de nedre grenarna för att släppa igenom mer ljus och regn. 
 

De satt på 5-6 meters höjd. Teleskopet mätte 4 meter och jag stod på en liten mur så det var precis att jag nådde. Rätt jobbigt både för axlar och armar kan jag lova. Men nu blir det mycket bättre förutsättningar för en häck att klara sig på den platsen.
 
Staplade grenar som insektshotell
 
De tunnare grenarna åkte upp på släpet som nu snabbt börjat fyllas igen. De grövre grenarna sågade jag upp och fyllde på insektshotellet med. Jag håller på att bygga ett långt insektshotell längs hela köksträdgården där jag staplar pinnar och grenar längs hela planket så att de små liven får ett bra ställe att bo. Samtidigt hoppas jag de hjälper till att hålla sakadegörare borta från odlingarna. 
Det går åt en hel del material så lindens grenar var ett bra tillskott.
 
Det känns som dagens aktiviteter mycket väl kan erssätta ett gympass eller två. En liten uppvärmning inför kommande vecka där vi ställer ut på Elmia Garden. 
 
Basil, Rhodesian Ridgeback
 
Basil var som vanligt med hela tiden där han brukar vara i närheten när jag jobbar i trädgården.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.