Midsommar-REA - Upp till 50% på utvalt!
Fakta & Råd

Delrapport från trädgården

Köksträdgård - efterbild
Nu har det snart gått ett år sedan jag bestämde mig för att väcka upp min trädgård från den träda som pågått över 6 år. 
 
Som alltid är jag ivrig och vill få allt att hända med en gång, men naturen låter sig inte stressas och jag har insett att det nog blir bra med en treårsplan för att få tillbaka grundstrukturen i min trädgård och göra den mer lättskött.
 
Före - köksträdgården innan röjningen

Den del som jag ville prioritera var den förfallna köksträdgården som hinnit bli helt igenvuxen. Bilden ovan visar de överväxta odlingslådorna och en mängd träd som hunnit skjuta i höjden i frånvaro av pågående odling.
 
Trädgårdsritning
 
Innan arbetet påbörjades gjorde jag en skiss och en plan på vad jag ville få ut av ytan nu när jag hade chansen att börja om helt från början.
 
Plats för småplantor
Drivbänk med plats för småplantor
 
PlantskolaPlantskola med växter på tillväxt som väntar på att planteras
 
Förutom de mer eller mindre självklara pallkragarna ville jag också ha ett större friland, en plats för frösådder och småplantor och en liten plantskola med växter som står på tillväxt eller väntar på att planteras.
 
Sammanlänkat växthust och köksträdgård
Vy från växthuset är nu sammanlänkat med köksträdgården
 
Att binda ihop köksträdgården med växhusen var också viktigt. Tidigare gjorde nivåskillnaden att de blev helt åtskiljda. Genom att höja upp marken utanför är de nu istället en integrerad del av köksträdgården vilket gör det mer lättarbetat och praktiskt.
 
Efter-bild på köksträdgården
 
Med en hel del grävande och slit fick den nytt liv och jag är väldigt nöjd med resultatet. Sjävklart återstår en hel del småfix men stommen finns där och är redo för årets odlingar.
 
Framsidan av trädgården
Vy från framsidan av huset. Helt igenvuxen.
 
Bilden ovan visar hur det ser ut när jag kliver ut genom entrén. Lummigt kan man säga, men inte så fint kanske. När bilden togs har jag börjat röja bort det höga gräset, tistlar och andra självsådda växter som vuxit sig höga med åren.
 
Årets två lite större projekt blir att få ordning på framsidan av trädgården som har varit helt igenvuxen och att etablera en odlingsyta för bärbuskar och rabatter för sommarblommor på bortre sidan av växthusen. Vi får se hur det går...
 
Välkommen att se filmerna på Youtube som visar trädgården innan jag började röja och utvecklingen av köksträdgården.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.