Fri Frakt på Fröer hela helgen!
Fakta & Råd

Dags att flytta och rädda växter

Vårväxter i kruka vid entren
Nu har turen kommit till att rädda undan de växter som ska sparas i köksträdgården. Det är inte jättemycket, men mer än vad jag tänkte när vi började.
 
Apeldoorntulpaner blommar igen och igen
De fantastiska apeldoorntulpanerna som jag planerat i kanten av köksträdgården brukar blomma så här fint varje år. De återkommer år efter år efter år med otrolig färgprakt.

Att flytta växter

En sak jag lärde mig tidig i mitt trädgårdsliv är att det alltid går att flytta växter om det inte blir som man tänkt sig eller om man vill ändra något.
Innan jag insåg det var jag väldigt noga och försiktig med var jag skulle plantera mina växter så det inte blev fel. 
 
Visst blir växter som flyttas lite störda, men är man varsam och ser till att få med så mycket av rötterna som möljigt och förbereder den nya växtplatsen ordentligt klarar sig de flesta växter en flytt mycket bra.
Allra bäst är det att flytta växter tidigt på säsongen innan de vuxit till ordentligt och sent på året då de förbereder sig att gå i vila.
 
Jättedaggkåpa flyttas till ny växtplats
Här en skottkärra fylld med jättedaggkåpa som jag flyttat och sparat i krukor som nu ska planteras på ny plats.

Följ våra planteringråd för olika växtslag för att skapa de bästa förutsättningarna när du planterar på den nya platsen.
Större växter och växter som är lite känsliga med sina rötter som t.ex. pion kan behöva återhämta sig något år innan de får full växtkraft igen, men de flesta växter hämtar sig snabbt.

Växter jag räddade undan

Efter räddningen av min frösådda vitblommande blåsippa härom dagen fanns det några perenna växter kvar att flytta undan.
 
Inte minst mina älskade rabarber. Jag har tre olika sorter med lite olika karaktär och utvecklingstid
Elmsblitz är en medeltidig sort med mycket hög skörd för att vara en oxalatfattig sort. Rätt svag smak.
Den gamla klassiska sorten Victoria och ytterligare en sort jag tyvärr tappat namnet på.
 
Rabarber driven på våren
 
Missa inte att driva rabarber på våren. Börja nu så kan du snart avnjuta mjäll smörstekt rabarber med glass!
Självklart sparade jag också ett gäng jordgubbsplantor och grävde upp knölar till jordärtskockorna som ska få en ny plats. Också tulpanerna som växer längs det tidigare staketet ska förstås räddas undan och flyttas.
 
lundviva

Längs planket i skugga har en massa fina lundvivor frösått sig och även om jag har fler på andra platser i trädgården är de så fina så jag gärna spar undan några och planterar tillbaka på lämplig plats när vi börjar bli klara.
Lundvivan är väldigt trevlig med sina ljusgula, lysande blommor som är bland de tidigaste som blommar här i trädgården. De kan till och med sticka upp under snön här redan i mars.
 
Vårväxtteater med vårblommor
 
Ett par extra fina plantor satte jag temporärt i en lerkruka så den ska få blomma vid köksdörren. Den såg lite ensam ut så jag letade runt lite i trädgården för att se om där fanns andra vårblommare som satt dumt i gångar eller gräsmatta. 

Så här blev resultatet: En liten "vårväxtteater". En travesti på en aurikelteater, de fantastiska skåp och hyllor entusiatiska britter visar upp sina auriker på.
 
ads
 

Statusrapport med växtflytt

Videon visar hur mitt projekt med att väcka upp och göra min köksträdgård till en potager fortskrider och mina specialtips om att gräva upp och ge växterna en temporär växtplats innan de planteras om.
 
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.