Just nu: 20% på perennfröer
Fakta & Råd

Låt gräsmattan bli äng!

Ängsblommor i rosa, gult och vitt

Ängsupproret 1.0, eller Gräsmatta, hur tänkte vi där?

Visst är det vackert med en frodig, grön välklippt gräsmatta. Och visst ska alla som vill ha en gräsmatta ha det. Om det så är av estetiska skäl eller praktiska. För gräsmattan har självklart en funktion som en egen plätt att ligga på och koppla av, en yta för fikabordet under äppelträdet, en plats för spel och lek, eller baraföratt... Men har vi för mycket gräsmatta?
 
Gräsmattan är en relativt ny idé som började bli mer allmän för 100 år sedan.
En ogräsfri, välklippt gräsmatta signalerar till omgivningen att här är det ordning och reda. Och visst är det fint, men är det mest en vana och förväntan vi har att att det ska finnas en gräsmatta i trädgården?

Gräsmattan har blivit en självklarhet som inte många funderar över om de ska ha, men finns det kanske anledning att tänkta om?
 
Ängsblommor
 
Nu när vi får lära oss att många växter och djur är hotade och hur viktigt det är med mångfald i naturen har vi chansen att själva göra något för att bidra till en positiv förändring. Till skillnad från många andra saker där man ska bidra med något så innebär ditt bidrag här att du istället ska lägga dig i hängmattan och göra ingenting medan gräset växer och fler och fler insekter, fåglar och andra spännande djur hittar till din trädgård.
 
Det kanske känns konstigt att gå all-in och avstå från gräsmatta helt och hållet, men handen på hjärtat: Behöver verkligen din gräsmatta vara så stor? Kanske kan några vrår eller mer svårklippta delar få fortsätta växa och istället utgöra en oas för det vilda?
 
Klint med besök av ett bi

Genom att göra något så enkelt som att avstå från att klippa gräset bidrar du till ökad mångfald både bland växter och djur. Och vem vill inte det?

Nackdelar med gräsmatta.

Egentligen kan man tycka det är lite konstigt att gräsmattor är så populära.
  • Det är den mest skötselkrävande ytan i en trädgård (som inte är stenbelagd) och den genomsnittliga gräsmattan har enligt många undersökningar en negativ miljöpåverkan.
  • Många har gräsklippare som drivs av fossilt bränsle.
  • Inte alla gödningar som används för gräsmattor är miljövänliga och detsamma gäller också en del medel som används för att bekämpa ogräs.
  • Oljudet från gräsklippare har många vant sig vid, men oj vad skönt att slippa!
  • Sedan har vi ju de nya fina automatiska klipparna som är både tysta och avlastar ägaren från det mesta av skötselarbetet, men ack vad de kan ställa till det för paddor, grodor, ormar, igelkottar och andra besökare i trädgården.
  • Det går åt mycket vatten för att hålla en gräsmattan i gott skick och det går mycket tid för rensning av ogräs, kratta och gödsla, rensa mossa och kalka.
Med ovan sagt kan man undra över tjusningen med den perfekta gräsmattan. Men för den som vill och är intresserad av att hålla på är detta ju inget problem. Jag påstår inte att det är något fel med gräsmattor, bara att man kanske ska fundera på alternativet, om den kanske kan vara lite mindre och kanske också tönka lite på hur den sköts.

I min trädgård

Trädgårdsäng med botaniska tulpaner
Här en bild från min trädgård där de botaniska tulpanerna sprider sig i gräset eftersom hotet av gräsklippare som tar ner dem för tidigt är undanröjt.
 
Gångar i gräsmattan - LS
Genom att klippa gångar i gräsmattan skapar du rumskänsla och spännande vyer.
 
I vår trädgård fanns det när vi flyttade dit gräsmattor som var minst 3000 kvm. Här ägnades många långa timmar av fritiden med att klippa och trimma, igen och igen.
Sedan några år har vi låtit större delen av ytan förvildas och bli till en äng. Istället lägger vi tiden på annat och njuter av de vilda blommor som flyttat in och ett rikt djurliv. Och jo, vi har några delar gräsmatta kvar, men inte mer än vad som behövs för att ställa ut trädgårdsmöblerna under ett lummigt bigarråträd.

Förebilder i andra trädgårdar och parker

Uppklippt gångväg i ängen under äppelträden
 
I den fantastiska trädgården Hidcote Manor strax söder om Stratford i England ser det ut precis som hos oss men högt gräs och ängsblommor under äppelträden. Där klipper de endast en slingrande gång bland träden och det ser helt underbart ut. 
 
Äng - oklippt gräs på Kew Gardens
 
Idag har jag haft lyxen att få tillbringa hela dagen på Kew Royal Botanical Gardens i Richmond, väster om centrala London. Där finns världens största samling av växter från hela världen. Det var med stor glädje jag kunde konstatera att de också valt att göra ganska stora avsnitt av tidigare gräsmattor till ängar. Något jag också såg att man gjort i flera av de mindre parker jag passerade på vägen dit.
 
Väggren i äng i Sissinghurst Castle Garden - LS
Väggren i äng i Sissinghurst Castle Garden i England.
 
Blomsteräng i Sissinghurst Castle Garden - LS
Blomsteräng med rosa, vita och gula blommor i Sissinghurst Castle Garden i England.

Alternativ till gräsmatta

Det finns många alternativ till de traditionella gräsmattorna som är både mycket mer lättskötta och miljövänliga.
I dessa tider där vi också har den extremt varma och torra sommaren 2018 i minnet kan det också vara intressant att titta på alterantiv till just gräsmattan. En äng kräver betydligt mindre vatten och återhämtar sig snabbt efter torka och blir fin igen. Bjud in naturen i din trädgård och njut!

Naturligt med lokal flora 

Vanliga vilda växter som kan trivas på en äng
Hundkex, klint och smörblomma tillhör växter som kan trivas i din äng
 
Att så och plantera in inhemska, vilda växter i trädgården är en riktig välgärning och kan också göras med riktig finess som ger en naturlig och rikt blommande äng.

Addera spännande inslag

Äng med vårblommande lökväxter
 
Plantera in lökväxter för tidig vårblomning och fina, sirliga örter som bildar harmoni med det mognande gräset. Fingerborgsblomma, älskad av bin och humlor. Så i lite av våra vanliga sädeslag eller lin. Det finns mycket kul att hitta på!

Plantera en blomsteräng

Tusenskönan blir vacker i en vild gräsmatta
Tusenskönan blir vacker i en vild gräsmatta
 
Luckra upp gräset och så i mängder av vackra ettåriga klassiska blomsterängsväxter som lin, vallmo, klint och prästkrage,. Och varför inte den klassiska tursenskönan? De frösår sig och kommer fortsätta växa in din trädgård många år framöver. Det finns också färdiga ängsfröblandningar att köpa som passar att förvilda.

En klöveräng

Plantera klöver istället för gräs och du får en låg grön matta som dessutom blommar fint och älskas av humlor, bin och många andra insekter.
 
 

Skötsel av din äng

En frisläppt gräsmatta eller en äng kräver inte mycket skötsel och den ska absolut inte gödslas. Det är en fördel om den kan slås eller skärs ner efter blomningen någon gång i augusti där klippet kan torkas och tas tillvara på kompost eller användas som täckning i odlingar om det inte innehåller fröställningar.

Bonus med ökad mångfald

Nyckelpigan gör nytta i din trädgård
 
Med ökad mångfald i din trädgård och i ditt närområde kan du också få hjälp att mildra eller stoppa angrepp av ohyra på växerna i din trädgård. När naturen är mer i balans tar inget över. Något som kan vara värt att tänka på. Det klassiska exemplet med växter som lockar nyckelpigor och dess släktingar tar hand om lössen på rosorna är inte en skröna utan ett absolut faktum.

Vågar du också "downsiza" din gräsmatta till förmån för naturen?

 
Foto: Lena Ljungquist och Linda Sandström
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.