Just nu: 20% på perennfröer
Fakta & Råd

Det där med hållbarhet...

Wexthuset om hållbarhet
Vi på Wexthuset har alltid haft ett stort miljöintresse. Det är en del av vårt DNA och faller sig naturligt när man är intresserad av odling och trädgård.

Alla vill vi ju leva så hållbart som möjligt och göra klimatsmarta val. Men lätt är det inte alla gånger. 

I en produktinformation kan det framgå att materialet är bra ur hållbarhetsperspektiv. Men synar man tillverkning och transporter håller dessa inte måttet - kanske till och med tvärtom. 
Men det ska naturligtvis inte hindra oss att försöka göra så bra val som möjligt när vi kan. 
 
 
Ett exempel bland många är våra odlingsbrickor och perennkrukor i svart plast. Svart plast går att återvinna som alla annan plast, men som kanske många känner till är det svårt att automatsortera i återvinningen. Då kan man tänka att det är osmart miljömässigt. 

I andra vågskålen är dessa tillverkade i England av 99% återvunnet material, dvs. ingen ny plast tillförs i tillverkningen. Innehållet i den återvunna plasten är dessutom helt fri från skadliga substanser enligt EU-direktiv dokumenterade av ECHA. Deklarationen kan du ladda ner här.
Hållbarheten på dessa produkter är väldigt bra och du kan troligen använda din odlingsbricka och din kruka resten av livet om du inte aktivt försöker förstöra den. Ett argument minst lika bra som många andra kring hållbarhet: Att det är en produkt som håller länge och inte behöver återvinnas eller slängas pga. för dålig kvalitet eller bristande funktion.
 
Självklart hittar du mängder av återvunna och produkter som är lätta att återanvända och återvinna hos oss också, KRAV- och EKO-fröer och näringar, nedbrytbara odlingsdukar, produkter i trä tillverkat med FSC-certifikat för hållbarhet och mycket, mycket mer.
 
Tänk också på att återanvända och återvinna kartong och paketeringsmaterial som ditt paket från oss kommer i. Det självklara är naturligtvis att lägga dem i återvinningsstationen, men t.ex. tidningspapper och den flisade pappen vi ofta använder som dämpande material i kartongen kan läggas på komposten.
 
Kartong i botten av pallkrage
 
Själva kartongen kan med fördel efter att tejpen avlägsnas läggas i botten av nya planteringar och odlingslådor,
 
Här på Wexthuset lever vi efter mottot "Ingen kan göra allt, men alla kan göra något".
Vi tror på att agera och att uppmana medarbetare, kunder och leverantörer till att i varje led tänka hållbart. Det kan vara materialval, låga utsläpp och att välja användbara produkter med lång hållbarhet.
 
Också i år väljer vi att avstå ifrån Black Friday och istället bjuda in till Hållbar Helg. Vi vill dela med oss av råd kring naturvänlig odling och hållbarhet, samtidigt som vi erbjuder bra priser på ett antal produkter med särskilt bra hållbarhets- och miljöegenskaper och säljer ut mängder av fina produkter med mindre avvikelser till bra pris i vår outlet.
 

 
Vill du veta mer om hur vi arbetar för hållbarhet och mindre miljöpåverkan där också transporter och paketering har stor betydelse? Läs vidare här
 
Välkommen till Hållbar Helg!
 
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.