Fri Frakt på Fröer hela helgen!
Fakta & Råd

Äntligen är myrorna på plats igen!

Stackmyror går på lina över vägen
Det är ganska många år sedan jag noterade att det sprang stackmyror upp och ned för de stora lindarna vi har vid grinden, men jag kunde inte hitta någon myrstack. Jag tänkte inte så mycket mer på det tills jag en tid senare noterade en stor myrstack hos grannen på andra sidan vägen.
 
Stackmyror går på telefonledning ovanför vägen
Kolla noga så syns myrorna som går på lina över vägen på en telefonledning

Aha tänkte jag, det är där de bor. Men så började jag kolla efter hur de tog sig över vägen för där fanns inte ett spår av en endaste myra vilket ju var lite underligt med tanke på trafiken på mina lindar.
Då slog det mig att de kanske klättrar via träden som möts över vägen så jag lyfte blicken och blev minst sagt fascinerad: Där var full trafik på den gamla telefonledningen som går säkert fyra meter över vägen. Fantastiskt!
 
Väg som inte trafikeras av myror
Här är vägen utanför mitt hus med lindarna till höger och myrstacken hos grannen till vänster
 
Övergångssälle för stackmyror
Högt upp över vägen bland grenarna springer myrorna fram och åter i aldrig sinande ström
 
Jag blev djupt imponerad och har sedan dessa följt myrornas väg till och från stacken över vägen.
Jag har noterat att de vid den första varma perioden när de vaknar i stacken inte har så bra koll utan då kryllar det av myror på vägen vilket jag fått erfaran några gånger. Väldigt svårt att köra in genom grindarna då utan att mosa några myror!

Men denna livsfarliga väg används bara någon dag eller två verkar det som för snart är det tomt på vägen och full rulle uppe på telefonledningen igen. Jag kan bara tolka det som att kommunikationen i stacken är i full gång och att det någonstans finns någon signal om tidigare erfarenheter som kommuniceras ut att man ska undvika vägen och ta telefonledningen istället. Eller?
 
De här myrorna har med åren blivit något speciell för mig och jag spanar ofta efter dem för att se att allt flyter på som det ska. När jag passerar där brukar jag alltid kika upp och jag blir lite varm i hjärtat av att tänka på hur smarta och kloka myrorna trots allt är.

Förra året fick jag äran att hålla tal vid valborgsfirandet här ute i Enhörna och berättade då om 'mina' myror. Efter det har fler och fler börjat kika upp på telefonledningen när de går förbi och de är lika imponerade som jag.
 
Idag är jag extra glad för jag såg dem nu för första gången i år uppe på telefonledningen igen. Vi har en ny granne som har decimerat stacken ganska rejält. Sedan i våras har jag knappt sett några myror alls varken på marken eller linan, men nu är de i full gång igen och jag fylls av ödmjukhet inför naturens vishet.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.