Fri Frakt på Fröer hela helgen!
Fakta & Råd

Jag har bladögon

Liten fröplanta av vindruva
Bladögon? - Det låter kanske konstigt, men vad jag menar är att jag efter många års odlande av olika slags växter i liten och större skala har blivit tränad att skilja många snarlika växter från varandra på bladen.
Inte minst gäller det pelargoner som jag haft säkert över 1700 olika sorter av under åren. De kan ibland vara väldigt lika i blomman, men där bladen kan ha olika särdrag som hamnat i min förlängda märg.
Nu är jag långt i från någon superexpert men många blad kan jag urskilja bara på denna känsla.
 

Ett blad har nog fler egenskaper man kan använda för identifiering än många tänker på:
  • Färg, nyans och skiftningar. Framsida/baksida
  • Storlek
  • Form
  • Tjocklek
  • Kant, fintandad, slät, rundad...
  • Bladskaftets vinkel, grovlek, färg och längd
  • Venernas antal, placering, grovlek och färg
  • osv. osv.
Data som efter ett tag bara hamnar därinne någonstans.
 
fröplanta av vindruva mellan stenar
Frösådd av vindruva mellan två kantstenar i trädgårdsgången
 
För en som inte är helt insnöad på växter låter detta säkert knäppt och helt ointressant, och ja det är säkert inte helt normalt men ibland väldigt praktiskt.
Inte minst har jag nytta av det när jag ska rensa ogräs där jag lätt skiljer ut vad jag inte vill ha kvar och samtidigt kanske hittar roliga självsådda plantor att spara.
Perfekt om man som jag vill ha många, många växter och gärna odlar upphittade frösådder vidare till stora plantor att sätta ut i rabatten.
 
Frösådd av pelargon
Plantan nederst i bilden är en frösådd vildpelargon.
 
I helgen hittade jag både frösådder av vindruva och pelargon i grusgången och bland några kantstenar. Ganska oväntade växter att hitta som frösådder i trädgården så därför extra kul såklart.
Dem grävde jag upp med min favorit Planteringsspade, Hand Transplanting Trowel som är perfekt att använda med sin smala spets.
 
frösådder i kruka
 
Nu är de omhändertagna och planterade i krukor där de står i min lilla barnkammare lite i lä i skuggan för att växa till lite.
 
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.