15% på ett köp för medlemmar*
Fakta & Råd

Juldagspyssel

Pelargonen sträcker sig mot dagsljuset
Juldagen. Dagen som plötsligt är något helt annat än jul hemma hos mig.
 
baletttomte i julgran
 
Jodå, granen står där och är väldigt glittrig och glammig. Belysningen som går igång därute när mörkret faller gör att trädgården ser nästan magisk ut.
Trots detta och min ambition för dagen att låta kroppen göra avtryck i soffkuddarna i horisontalläge med frukt och godis på armlängds avstånd kan jag bara inte låta bli...

Jag bara måste pilla med mina krukväxter, så några fröer. Plantera om, ta ett par sticklingar av från stjälkar som behöver klippas ner. Och det känns helt underbart!
 
vinterfönster med krukväxter
 
I köksfönstret syns tydligt hur den allt för högväxta pelargonen 'Anna Backlunds Lilla Vita' desperat trycker sig mot fönstret för att få del av det lilla ljus som finns därute.
 
Föröka ormbunke med sticklingar
 
En spjutbräken blev till fyra när jag tog tillvara både en utstickande reva och delade plantan som började bo lite trångt i sin kruka. Se hur i artikeln Spjutbräken - Skötsel och förökning
 
Gick en sväng upp till växthuset. I växthuset övervintrar jag växter som i princip tål någon minusgrad förutsatt att det är låg luftfuktighet så jag är försiktig med att vattna.
I år har jag varit mer snål med värmen av förklarliga skäl. Min stora fläkt slutade fungera efter 15 år förra året och jag har haft en mindre fläkt som egentligen är tänkt för ett mycket mindre växthus. Köpte en Phoenix-fläkt som är bättre anpassad i kapacitet. Jag fick hjälp hänga upp den på julafton och nu var där mer behaglig temperatur. 
Det är mumma för själen att gå upp och se hur växterna sträcker sig i det lilla dagsljus som ändå finns där samtidigt som flera av dem blommar om än måttligt.
 
Blommande rosmarin
 
Den uppstammade rosmarinen är fylld med blommor.
 
Frukt hos tomatillo
 
Tomatillons frukter sitter kvar och mognar sakta men säkert.
 
Övervintrad kryssantemum i blom
 
Allra mest spännande tycker jag blommorna på kryssantemumplantan är. Tog in och övervintrade den 2021 och sedan dessa har den vuxit och frodats. Planen var att ta in också den planta jag köpte i år, men missade och den hann frysa. 
 
Ser fram emot fortsatt odlingspyssel nu på annandagen!
 
Foto: Lena Ljungquist
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.