Just nu: 20% på perennfröer
Fakta & Råd

Riktigt nära naturen

Närbild av nyckelpiga som klättrar på gräs
Jag tror det var på BBC-programmet QI som jag för några år sedan hörde svaret på frågan: Var är det störst sannolikhet att hitta nya arter av växter och djur? Svaret var lite oväntat, nämligen i den egna trädgården!
Anledningen till det är egentligen självklar: Där är vi mycket närmare naturen på mer detaljnivå än vi någonsin kan vara ute i det vilda. Spännande eller hur?
 
Nu tror jag ju inte att jag ska upptäcka någon ny art vare sig av växter eller djur här hemma, men spännande är det i alla fall.
Ett sätt att få lite nya perspektiv på tillvaron i trädgård, natur och täppa är att sätta sig ner på knä och börja spana. Tar man mobilen eller en lupp till hjälp blir det direkt väldigt intressant.
 
Myra som anfaller svarta bladlöss
Här kan man både se stora och små bladlöss som anfalls av två hungriga myror

Igår lekte jag lite med mobilen. Ställde in kameran på läge Pro (jag har Samsung Galaxy 10) och tänkte jag skulle spana lite i 'den undre världen' bland stjälkar och blad.
 
Eldbaggar på outslagen maskros
Fyra eldbaggar dricker vatten från en ihopslagen maskros
 
Har man lite tålamod och ser sig om kring där nere på alla fyra så är det svårt att sluta förundras av vad man kan se när man förstorar och kikar på vad som fångats i kameran.
 
närbild på en prästkrage
När man tittar närmare på prästkragen så finns där många spännande detaljer även sett med mobilkameran.
 
Visst har jag en systemkamera med makroobjetiv också, men det blir så enkelt och spontant att bara gå ut och fånga bild på bild med mobilen. 
Kanske ett enkelt sätt att locka både små och lite större barn till ett större intresse för natur och miljö. 

Bärfisspotting!?

Röd och svartrandig bärfis -strimlus
Strimlusen är en randig bärfis
 
För några år sedan fick jag en liten pocketbok med olka slags bärfisar. Lagom kul tänker säkert många, men oj vad roligt att försöka fånga så många olika sorter som möljigt av denna intressanta insekt på bild. Enligt Wikipedia finns det 28 olika arter bärfisar i Sverige. Kanske fjärilar attraherar fler? Men oavsett - väldigt intressant när man börjar kika lite mer nära omkring sig.
 
Nyckelpiga som klättrar på gräs
 
Varför inte börja samla på olika slags småkryp som kan fångas på det här skonsamma sättet.
 
Hur många olika skalbaggar hittar du i sommar? Skaffa en insektsbok och försök identifiera dem. Spännande kul och lärorikt på en gång - och kostar närmast ingenting.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.