Fri Frakt på Fröer hela helgen!
Fakta & Råd

Mobile gardening

Vinbärsbuskar i vigoroot
 
Mobil trädgård kanske är att ta i, men jag vill slå ett litet slag för att man faktiskt ganska enkelt (undantaget större buskar och träd) kan flytta växter som man kanske hellre vill ha någon annanstans. Nu på våren och under sena hösten när det är gott om fukt i marken och växterna inte är i full tillväxt är en perfekt tid. 
 
plantera buskar i vigoroot
 
För många år sedan läste jag i en trädgårdsbok just att man inte ska dra sig för att flytta växter, och det var en stor lättnad för mig. Jag hade sådan beslutsångest ibland var jag skulle plantera en viss växt så att det inte skulle bli fel. Numera planterar jag där jag tycker och känner mig trygg med att den alltid kan flyttas.
 
Uppgrävd vinbärsbuske

Exemplet på bilden ovan visar några av de vinbärsbuskar jag planterade förra året på en plats som jag nu kommit fram till ska ha en helt annan plantering.
I helgen har jag nu påbörjat det planteringsprojektet. Därför var jag tvungen gräva upp vinbären, men jag vet i nuläget inte exakt var jag ska plantera dem.
 
Vigoroot med vinbärsbuskar

Då kom jag på att jag har en massa vigoroot odlingssäckar liggande som jag använde till mina tomater innan jag anlade bäddar i växthuset. De har hållt formen jättebra och bara bleknat litegrann trots att jag använt dem i minst åtta år.

De är perfekta att använda för "mellanlandning" eller lite längre tids förvaring av växter som väntar på att planteras. Materialet i säckarna är perfekt inte bara för att odla tomater och andra ettåriga växter utan där kan mina vinbärsbuskar växa i flera år om så skulle behövas innan jag bestämt mig.
De har rejäl volym, och det blir inget rotsnurr tack vare att rötterna förgrenar sig väl inne i säcken och därmed också får lättare att ta upp näring och vatten. Så nu kan jag fortsätta mitt nya projekt samtidigt som jag kan vela länge innan vinbären grävs ner på sin nya växtplats. 
 
Foto: Linda Sandström
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.